Αγώνας για την Ελλάδα, Κρις Γουντχάους

Ο Κρις Γουντχάους, ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, πρωταγωνίστησε σε δύο αγώνες που διεξήγαγε η Ελλάδα τη δεκαετία του 1940-49. Ο πρώτος ήταν κατά των δυνάμεων του Άξονα την περίοδο της Κατοχής, στον οποίο και ο ίδιος συμμετείχε ενεργά.

Ο δεύτερος αγώνας δόθηκε ώστε να αποσοβηθεί η προσάρτηση της Ελλάδας στο κομμουνιστικό στρατόπεδο του Στάλιν και του Τίτο.

Και οι δύο απειλές –φασισμός και κομμουνιστικός ολοκληρωτισμός– είχαν τις καταβολές τους στην περίοδο του Μεσοπολέμου και ήταν εξίσου σοβαρές για την Ελλάδα γιατί τόσο η φασιστική Ιταλία και η χιτλερική Γερμανία όσο και η Σοβιετική Ένωση και οι τοποτηρητές της στα Βαλκάνια εποφθαλμιούσαν ελληνικά εδάφη. Ενώ η ήττα του Άξονα αποσόβησε τον πρώτο κίνδυνο, η εντυπωσιακή ενίσχυση της σοβιετικής ισχύος το 1945, σε συνδυασμό με την αίγλη που ασκούσε ο Τίτο (έως το 1948) στο κομμουνιστικό στρατόπεδο, έφεραν στο προσκήνιο τη δεύτερη απειλή κατά της Ελλάδας.

Το βιβλίο αποτελεί την πιο εμπεριστατωμένη μελέτη της δεύτερης απειλής κατά της Ελλάδας. Ο συγγραφέας ήταν βαθύς γνώστης της       Ελλάδας και της ιστορίας της. Ταυτόχρονα είχε πλήρη επίγνωση των δρώμενων σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεπώς είχε σαφή εικόνα ως προς το ποιό ήταν το διακύβευμα στην προκειμένη περίπτωση. Στην Αυτοβιογραφία του, που δημοσιεύθηκε το 1982, ο συγγραφέας αναφέρει ότι το ερέθισμα για την εκπόνηση της παρούσας μελέτης αποτέλεσε η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974 και η πεποίθηση του ότι είχαν καταλαγιάσει τα πάθη της ταραγμένης εποχής που εξιστορεί. Αλλά, και το διεθνές περιβάλλον συντελούσε προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς στα μέσα της δεκαετίας του 1970 επικρατούσε ένα κλίμα ύφεσης στις σχέσεις μεταξύ «Ανατολής» και «Δύσης». Συνεπώς ο Γουντχάους θεώρησε ότι είχε έλθει η ώρα για μια νηφάλια αποτύπωση των τραγικών γεγονότων που συντάραξαν την Ελλάδα και την ανθρωπότητα τη δεκαετία του 1940 και κυρίως την περίοδο 1944-1049.

Δεδομένης της σχεδόν ολοσχερούς επικράτησης στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες της κομμουνιστικής «αφήγησης» ως προς τα γεγονότα που εξιστορεί ο Γουντχάους είναι αμφίβολο κατά πόσο επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες του συγγραφέα. Χαρακτηριστικό της δεσπόζουσας αντίληψης στην Ελλάδα είναι η προσπάθεια σπίλωσης του συγγραφέα ο οποίος αποτελεί το «κόκκινο πανί’ για την κομμουνιστική αριστερά και τις ευρύτερες «προοδευτικές δυνάμεις».

Σκοπός της παρούσας έκδοσης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα στον απροκατάληπτο αναγνώστη, κυρίως της δοκιμαζόμενης νέας γενιάς, να συνάγει στα δικά του συμπεράσματα για μια περίοδο που σημάδεψε τη σύγχρονη Ελλάδα. Ίσως αυτό να συμβάλλει ώστε απαλλαγμένοι από τις αντιλήψεις του παρελθόντος, να μπορέσουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για να αντιμετωπίσουμε τα δεινά που έχουν επισωρευθεί στον τόπο μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s