Αριστοτέλη, Αθηναίων Πολιτεία, Κεφάλαιο 21, 1, 4-6

Ο Αριστοτέλης στο έργο του Αθηναίων Πολιτεία κάνει μια συστηματική αναδρομή στην ιστορία της Αθήνας από τους μυθικούς χρόνους μέχρι και το τέλος του 5ου αι. π.Χ.

Στο κεφάλαιο 21 περιγράφονται οι πολιτειακές μεταρρυθμίσεις που εισήγασε στην Αθήνα ο Κλεισθένης και συγκεκριμένα η νέα γεωπολιτική οργάνωση της Αττικής .

Μετά [ο Κλεισθένης], ως επικεφαλής του λαού, τον τέταρτο χρόνο απ’ την ανατροπή των τυράννων, την περίοδο δηλαδή που ήταν άρχοντας ο Ισαγόρας, … διαίρεσε την Αττική σε δήμους των τριάντα μερών – δέκα μέρη στην περιοχή της πόλης, δέκα στην παραλία, δέκα στην ενδοχώρα τα οποία ονόμασε τριττύες… Έκανε όσους κατοικούσαν σε κάθε δήμο συνδημότες, ώστε να μη χρησιμοποιείται το πατρικό όνομα για να ελέγχεται ποιοι ήταν αυτοί που είχαν γίνει πρόσφατα πολίτες, και από τότε παίρνουν τα ονόματά τους οι Αθηναίοι από τους δήμους. Όρισε δημάρχους που είχαν τις ίδιες αρμοδιότητες μ’ αυτές των παλιών ναυκράρων, γιατί οι δήμοι αντικατέστησαν τις ναυκραρίες.

Ονόμασε μερικούς δήμους από τον τόπο όπου βρίσκονταν και μερικούς από τους ιδρυτές τους, γιατί δεν είχαν όλοι οι δήμοι όνομα από τον τόπο όπου βρίσκονταν. Επέτρεψε στα γένη, τις φατρίες και τα ιερατεία να διατηρήσουν τα παραδοσιακά τους δικαιώματα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.