Αξιολόγηση Δημοσίων υπαλλήλων

Κωνσταντίνος Μανίκας 2/8/2014

Στην Ελλάδα της κρίσης που πρώτιστο μέλημα θα έπρεπε να είναι η διδαχή από τα λάθη του παρελθόντος, ένα πρώτο βήμα προς την συνειδητοποίηση θα ήταν να ομονοήσουμε άπαντες ότι η αξιοκρατία που όλοι μοιάζουν να επιδιώκουν όσο δεν συνδυάζεται με την ενδελεχή αξιολόγηση θα παραμένει ένα κενό όραμα.

Αντίστοιχα και η αξιολόγηση στο δημόσιο που αποτελεί βαθιά τομή εκσυγχρονισμού για το πεπαλαιωμένο μοντέλο κρατικής διοίκησης που διαθέτουμε, δεν μπορεί να σκοντάφτει σε τεχνικές λεπτομέρειες που μπορούν με καλή διάθεση να διευθετηθούν. Το περιβόητο 15% των υποχρεωτικά χειρότερων δεν αποτελεί παρά μια στατιστική καταγραφή αποδεδειγμένη σε μεγάλα δείγματα όπως αυτά που προκύπτουν πχ από την καμπύλη ακαδημαϊκής βαθμολόγησης ή αξιολογήσεις ευρύτερων ομοειδών επαγγελματικών σωμάτων.

Για να ισχύει λοιπόν δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε ομάδες που δεν αποτελούν καν επαρκές στατιστικό δείγμα. Άρα αρχικά απαιτείται η χρήση του να γίνει σε πιο διευρυμένο πεδίο εργαζομένων αντί για τον περιορισμένο χώρο κάθε μικρής διοικητικής δομής. Επίσης δεν επιβάλλεται να προκύπτουν υποχρεωτικά αξιολογήσεις κάτω της βάσης σε όλες τις μονάδες. Είναι πιθανό να υπάρχουν δομές με συνολικά άνω του μέσου όρου προσωπικό, όπως και άλλες με αρκετά κάτω του μέσου όρου. Περίπου 15% άριστοι και 15% χαμηλότερης απόδοσης (όχι υποχρεωτικά κάτω της βάσης) θα προκύψουν αν το δείγμα είναι αρκετά μεγάλο.

Η κατανομή πρέπει γίνεται με βάση την ονομαστική βαθμολόγηση κάθε ατόμου πάνω σε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια και στηριζόμενοι σε αυτά τα αποτελέσματα αυτό που θα αναζητείται ως φυσικό επακόλουθο θα μπορούσε να είναι η μετακίνηση των ικανότερων υπαλλήλων στις πιο κρίσιμες υπηρεσίες όπου η άριστη απόδοση είναι αδιαπραγμάτευτη ή η μετάθεση άλλων χαμηλότερων δυνατοτήτων σε θέσεις πιο περιορισμένων απαιτήσεων όπου θα μπορούν να προσφέρουν περισσότερα. Εννοείται ότι η επανεκπαίδευση και η συνεχής παροχή κινήτρων θα συνοδεύει αδιάλειπτα την όλη διαδικασία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.