29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Το ιταλικό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα απερρίφθη από την ελληνική κυβέρνηση.
Άρχισε πόλεμος μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.
Η Βουλγαρία και η Γιουγκοσλαβία διακήρυξαν την ουδετερότητα τους.

25 Νοεμβρίου 1940
Μόλις είχα επιστρέψει στην Κομουνιστική Διεθνή όταν με φώναξαν στον Στάλιν. Εκεί βρήκα τον Μολότοφ (και τον Ντεκανόζοφ).
Στάλιν: ((Σήμερα κάναμε πρόταση στους Βούλγαρους για τη σύναψη συμφωνίας αλληλοβοήθειας. Προτείνουμε όχι εγγυήσεις, όπως κατά λάθος φαίνεται ότι είχε καταλάβει νωρίτερα ο Βούλγαρος πρέσβης Στάμενοφ από τον Μολότοφ, αλλά συμφωνία αλληλοβοήθειας. Δείχνουμε στη βουλγαρική κυβέρνηση ότι η ασφάλεια των δύο χωρών κινδυνεύει από τη Μαύρη θάλασσα και τα Στενά και χρειάζονται κοινές προσπάθειες για την εξασφάλιση αυτής της ασφάλειας.
Ιστορικά ο κίνδυνος πάντα προερχόταν από εκεί: ο πόλεμος της Κριμαίας, η κατάκτηση της Σεβαστούπολης, η επέμβαση του Βράγκελ το 1919, κτλ.
»Εμείς υποστηρίζουμε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Βουλγαρίας, της γραμμή Μήδεια-Αίνος (περιοχή της Αδριανουπόλεως), Δυτική Θράκη, Δεδέαγατς, Δράμα και Καβάλα). Είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε στους Βούλγαρους στάρι, βαμβάκι κ.ά., υπό τη μορφή δανείου, καθώς και στόλο και να βοηθήσουμε και με άλλους τρόπους. Εάν η συμφωνία συναφθεί, θα συνεννοηθούμε συγκεκριμένα για τις μορφές και το ύψος της αμοιβαίας βοήθειας. Με τη σύναψη της συμφωνίας αλληλοβοήθειας, όχι μόνο δεν έχουμε αντίρρηση η Βουλγαρία να προσχωρήσει στην Τριπλή Συμφωνία, αλλά τότε κι εμείς οι ίδιοι θα προσχωρήσουμε στη συμφωνία.
»Εάν οι Βούλγαροι δε δεχθούν αυτή την πρόταση μας, θα βρεθούν εξ ολοκλήρου στις αγκαλιές των Γερμανών ή των Ιταλών και τότε θα χαθούν.
«Σχετικά με την Τουρκία, θέλουμε βάσεις, για να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα Στενά εναντίον μας. Οι Γερμανοί προφανώς θα ήθελαν να γίνουν οι Ιταλοί τα αφεντικά των Στενών, αλλά κι αυτοί οι ίδιοι δεν μπορούν να μην αναγνωρίσουν τα μεγάλα συμφέροντα που έχουμε σε αυτή την περιοχή. Εμείς θα διώξουμε τους Τούρκους στην Ασία. Τι είναι αυτή η Τουρκία; Εκεί υπάρχουν 2.000.000 Γεωργιανοί, 1.000.000 Αρμένιοι, 1.000.000 Κούρδοι, κτλ. Οι Τούρκοι είναι μόνο 6.000.000 -7.000.000.
»Τώρα το βασικό είναι η Βουλγαρία. Εάν συναφθεί τέτοια συμφωνία, η Τουρκία δε θα τολμήσει να πολεμήσει εναντίον της Βουλγαρίας και η όλη κατάσταση στα Βαλκάνια θα είναι διαφορετική.
»Δεν είναι σωστό η Αγγλία να θεωρείται κατεστραμμένη. Αυτή διαθέτει μεγάλες δυνάμεις στη Μεσόγειο. Ελέγχει άμεσα τα Στενά. Μετά από την κατάκτηση των ελληνικών νησιών, η Αγγλία ισχυροποίησε τις θέσεις της σ’ αυτή την περιοχή.
»Οι σχέσεις μας με τους Γερμανούς είναι φαινομενικά ευγενικές, αλλά μεταξύ μας υπάρχουν σοβαρές προστριβές.
»Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε σήμερα στη βουλγαρική κυβέρνηση. Ο απεσταλμένος μας ήδη έγινε δεκτός από τον Φίλοφ. Σύντομα θα γίνει δεκτός και από το βασιλιά Μπορίς. Είναι αναγκαίο αυτή η πρόταση να γίνει ευρέως γνωστή μεταξύ των βουλγαρικών κύκλων.  (Αποφασίσαμε να φωνάξουμε τον Στάμενοφ για να ανακοινώσουμε και σ αυτόν την πρόταση που έγινε στη Σόφια.)
Εγώ έστειλα στους δικούς μας στη Σόφια το εξής τηλεγράφημα:
<(… Η σοβιετική κυβέρνηση θεωρεί ότι η κατοχύρωση της ασφάλειας της Βουλγαρίας και της Σοβιετικής Ένωσης από τη Μαύρη θάλασσα και τα Στενά και η διαφύλαξη της ειρήνης αποτελεί κοινό ζωτικό συμφέρον των δύο χωρών και απαιτεί τις κοινές τους προσπάθειες. Η Σοβιετική Ένωση δεσμεύεται να υπερασπίζεται τις δίκαιες εδαφικές διεκδικήσεις της Βουλγαρίας και ειδικά την επιστροφή της περιοχής της Αδριανούπολης έως τη γραμμή Μήδεια-Αίνος, τη Δυτική Θράκη με το Δεδεαγατς, τη Δράμα, την Καβάλα, καθώς και να παρέχει στη Βουλγαρία αμέριστη βοήθεια.
Με τη σύναψη αυτής της συμφωνίας, η Σοβιετική Ένωση όχι μόνο δεν έχει αντίρρηση για την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην Τριπλή Συμφωνία, αλλά και η ίδια θα προσχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία.
»Αυτή η πρόταση επιδόθηκε σήμερα στο βασιλιά Μπορίς και τον Φίλοφ. Πάρτε το γρηγορότερο τα πιο δραστήρια μέτρα, ώστε αυτή η πρόταση να γίνει γνωστή στο κοινοβούλιο και εκτός αυτού στον Τύπο και στις μάζες.»Επιστρατεύατε γι αυτό το σκοπό τους βουλευτές μας: αναπτύξτε την πιο δραστήρια εκστρατεία σε όλη τη χώρα προς όφελος αυτής της πρότασης, ζητήστε την άμεση και την άνευ όρων αποδοχή της. Αποφασίζεται για πολλά χρόνια η τύχη του βουλγαρικού λαού.
«Επιβεβαιώστε αμέσως τη λήψη αυτής της ανακοίνωσης. Να μας κρατάτε ενήμερους σε καθημερινή βάση για την πορεία της εκστρατείας και για τα γεγονότα, καθώς και για το πώς θα αντιδράσουν η κυβέρνηση και οι άλλοι κύκλοι».*

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  1940 Ανακοίνωσα στον Στάλιν:
((Χθες βράδυ μετέφερα στους Βούλγαρους συντρόφους στη Σόφια την πρόταση που διατύπωσε η σοβιετική κυβέρνηση στον Φίλοφ και το  βασιλιά Μπορίς.
Το κείμενο του τηλεγραφήματος είναι στη βουλγαρική γλώσσα. (Σ.τ.Ε.)

»Ήδη μας επιβεβαίωσαν από τη Σόφια τη λήψη αυτής της ανακοίνωσης. Συγχρόνως η Κεντρική Επιτροπή του βουλγαρικού κόμματος  μας πληροφόρησε ότι στη Βουλγαρία προετοιμάζεται εντατικά επιστράτευση. Τα στρατεύματα συγκεντρώνονται ταχύτατα στα τουρκικά και  τα ελληνικά σύνορα». (ΣΗΜ :Έτσι εξηγειται γιατι το ΚΚΕ υποστηριζε την Βουλγαρικη εισβολη)

28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940
Το βράδυ τηλεφώνησε ο Μολότοφ από το γραφείο του Στάλιν: (Οι δικοί μας στη Σόφια σκόρπισαν προκηρύξεις σχετικά με τη σοβιετική πρόταση προς τη Βουλγαρία. Ηλίθιοι!»
Έστειλα οδηγίες να διακοπεί αυτή η επιβλαβής και βλακώδης ενέργεια.
(Σχολιο: Οχι και να μαθει ολος ο κοσμος οτι εμεις που μιλαμε για ανεξαρησια θελουμε νακαταλαβουμε ξενα εδαφη😉

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1940
Εξετάσαμε με τον Πικ και τους Ρουμάνους συντρόφους τα ρουμανικά θέματα. Ο Φόρσον (Ιοβάν) πρέπει να επιστρέψει στη χώρα τις προσεχείς ημέρες, ενώ η Μαρινέσκου (σύζυγος του μακαρίτη του Ορλόφ) μετά απ’ αυτόν.

21 ΙΟΥΝΙΟΥ 1941
Οι φήμες για επικείμενη επίθεση αυξάνονται από όλες τις πλευρές. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή…
Το πρωί τηλεφώνησα στον Μολότοφ. Τον παρακάλεσα να μιλήσει με τον Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς για την κατάσταση και τις αναγκαίες οδηγίες για τα κομουνιστικά κόμματα.
Μολότοφ: «Η κατάσταση είναι ασαφής. Παίζεται μεγάλο παιχνίδι. Δεν εξαρτώνται όλα από μας. Θα μιλήσω με τον Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς. Εάν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο, θα τηλεφωνήσω!»

22 ΙΟΥΝΙΟΥ 1941 (ΚΥΡΙΑΚΗ)
Στις 7 το πρωί με φώναξαν επειγόντως στο Κρεμλίνο. Η Γερμανία επιτέθηκε κατά της ΕΣΣΔ. Ο πόλεμος άρχισε. Στο γραφείο του Ποσκριόμπισεφ συναντώ τους Τιμοσένκο, Κουζνετσόφ, Μέχλις (ξανά με στρατιωτική στολή), Μπέρια (ο οποίος έδινε από το τηλέφωνο διάφορες εντολές). Στο γραφείο του Στάλιν βρίσκονται οι Μολότοφ, Βοροσίλοφ, Καγκάνοβιτς, Μαλένκοφ,
Ο Στάλιν προς εμένα: Μας επιτέθηκαν χωρίς να αξιώσουν διεκδικήσεις, χωρίς να ζητήσουν διαβουλεύσεις, μας επιτέθηκαν σαν λωποδύτες. Μετά από επίθεση στο Κίεβο, στη Σεβαστούπολη, στο Ζιτομίρ και σ’ άλλα σημεία, εμφανίστηκε ο Σούλενμπουργκ με τη δήλωση ότι η Γερμανία, θεωρώντας ότι απειλείται από τη συγκέντρωση σοβιετικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα, έλαβε αντίμετρα. Οι Φιλανδοί και οι Ρουμάνοι είναι με τους Γερμανούς. Η Βουλγαρία δέχθηκε να αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της Γερμανίας στην ΕΣΣΔ».
Μόνο οι κομουνιστές μπορούν να νικήσουν τους φασίστες… Καταπληκτική ηρεμία, σταθερότητα, αυτοπεποίθηση του Στάλιν και όλων των υπολοίπων. Συντάσσεται ανακοινωθέν της κυβέρνησης, το οποίο ο Μολότοφ πρέπει να διαβάσει στο ραδιόφωνο. Δίνονται εντολές στο στρατό και στο ναυτικό. Μέτρα για την κήρυξη επιστράτευσης και κατάστασης πολέμου. Έχει προετοιμαστεί υπόγειος χώρος για τη δουλειά της Κεντρικής Επιτροπής του Πανενωσιακού Κομουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) και του Επιτελείου. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι, λέει ο Στάλιν, πρέπει να οδηγηθούν έξω από τη Μόσχα και να σταλούν αλλού, για παράδειγμα στο Καζάν. Εδώ μπορεί να κατασκοπεύουν.
Συνεννοηθήκαμε για τη δική μας δραστηριότητα. Προς το παρόν η Κομουνιστική Διεθνής δεν πρέπει να βγαίνει ανοιχτά. Τα κόμματα κατά τόπους θα πρέπει να αναπτύξουν κίνημα υπέρ της προστασίας της ΕΣΣΔ. Να μην τίθεται θέμα σοσιαλιστικής επανάστασης. Ο σοβιετικός λαός διεξάγει πατριωτικό πόλεμο εναντίον της φασιστικής Γερμανίας. Πρόκειται για προσπάθεια συντριβής του φασισμού, που υποδούλωσε σειρά λαών και προσπαθεί να υποδουλώσει και άλλους…
Στην Κομουνιστική Διεθνή συγκαλέσαμε τους γραμματείς και τα στελέχη των κομμάτων. Εξήγησα τις θέσεις και τα καθήκοντα μας την παρούσα στιγμή.
Στείλαμε οδηγίες προς τα κομουνιστικά κόμματα της Αμερικής, της Αγγλίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Βουλγαρίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Κίνας. Πήραμε σειρά μέτρων οργανωτικού χαρακτήρα.
Κηρύξαμε επιστράτευση όλων των δυνάμεων μας.

24 ΙΟΥΝΙΟΥ 1941
Συνεδρίαση της Γραμματείας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομουνιστικής Διεθνούς). Ενημέρωση για την κατάσταση. Εξετάσαμε το ανακοινωθέν του Αγγλικού Κομουνιστικού Κόμματος (μη σωστή αντιμετώπιση του Τσόρτσιλ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της συνέχισης του πολέμου εναντίον της Γερμανίας και προς όφελος της ΕΣΣΔ). Επίσης ανακοινωθέν του Σουηδικού Κομουνιστικού Κόμματος, το οποίο ζητά η Σουηδία να διατηρήσει ουδετερότητα προς όλες τις εμπόλεμες χώρες, δηλαδή και προς την ΕΣΣΔ. Παρουσιάζουν τον πόλεμο της φασιστικής Γερμανίας κατά της ΕΣΣΔ ως πόλεμο μεταξύ του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού, κάτι που ρίχνει νερό στο μύλο των Γερμανών φασιστών.

25 ΙΟΥΝΙΟΥ 1941
Απέστειλα επιστολή στους Στάλιν και Μολότοφ, ενημερώνοντας τους για τις οδηγίες που στείλαμε στα αδελφά κομουνιστικά κόμματα και κυρίως για το κρυπτογράφημα προς το Αγγλικό Κομουνιστικό Κόμμα, με αφορμή το λανθασμένο ανακοινωθέν του.
Στείλαμε οδηγίες στο Γαλλικό Κομουνιστικό Κόμμα για τη συνεργασία με τους οπαδούς του Ντε Γκολ.

4 ΙΟΥΛΙΟΥ 1941
Στείλαμε στη Γιουγκοσλαβία οδηγίες κατά της δειλής και προδοτικής στάσης της Κροατικής Κεντρικής Επιτροπής. Την παρούσα στιγμή χρειάζεται το ενιαίο μέτωπο των λαών της Γιουγκοσλαβίας κατά των φασιστών κατακτητών να συνδυαστεί με ενέργειες των ανταρτών, που να αποδιοργανώνουν τα νώτα του εχθρού.
Ανακοίνωση από τη Σόφια: Με υπόδειξη των Γερμανών στη χώρα έχουν αρχίσει μαζικές συλλήψεις. Έχουν συλληφθεί και έχουν σταλεί σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως 4.000 κομουνιστές. Οι συλλήψεις συνεχίζονται, ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει τις 10.000.

5 ΙΟΥΛΙΟΥ 1941
Συζήτηση του Κολάροφ με το δόκτορα Αλ. Γκιργκίνοφ: Η συντριπτική πλειοψηφία του βουλγαρικού λαού είναι με το μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, η διάθεση είναι αντιγερμανική. Ο βασιλιάς Μπορίς προστάζει απολυταρχικά με εντολή των Γερμανών. Η κυβέρνηση είναι άβουλο εργαλείο στα χέρια του. Ο Μπορίς θα προσπαθήσει να παρασύρει τη Βουλγαρία στον πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ.

21 ΜΑΙΟΥ 1943

του κέντρου της Κομουνιστικής Διεθνούς σε άλλο σημείο, για παράδειγμα στο Λονδίνο! (Γέλια).
Ο Στάλιν εξηγεί πως η πείρα έδειξε ότι και επί Μαρξ και επί Λένιν και τώρα δεν είναι δυνατόν να διοικείται το εργατικό κίνημα σε όλες τις χώρες του κόσμου από ένα διεθνές κέντρο. Ειδικά τώρα, σε συνθήκες πολέμου, όταν τα κομουνιστικά κόμματα στη Γερμανία, την Ιταλία και σε άλλες χώρες έχουν ως καθήκον να ρίξουν τις κυβερνήσεις τους και να ακολουθήσουν την τακτική της ήττας, ενώ τα κομουνιστικά κόμματα της ΕΣΣΔ, της Αγγλίας, της Αμερικής κ.α., αντιθέτως έχουν ως καθήκον να παρέχουν πλήρη υποστήριξη στις κυβερνήσεις τους για τη συντομότερη συντριβή του εχθρού.
Υπερτιμήσαμε τις δυνάμεις μας όταν δημιουργήσαμε την Κομουνιστική Διεθνή, νομίζοντας ότι θα μπορούμε να διοικούμε το κίνημα σε όλες τις χώρες. Αυτό ήταν λάθος μας. Η περαιτέρω διατήρηση της Κομουνιστικής Διεθνούς θα αποτελούσε δυσφήμηση της ιδέας της Διεθνούς, κάτι το οποίο φυσικά δεν επιθυμούμε.
Υπάρχει και άλλος λόγος για τη διάλυση της Κομουνιστικής Διεθνούς, ο οποίος δεν αναφέρεται στην απόφαση. Αυτός είναι η συκοφάντηση των κομουνιστικών κομμάτων ότι είναι πράκτορες ξένου κράτους, κάτι που εμποδίζει τη δουλειά τους ανάμεσα στις ευρύτερες μάζες. Με τη διάλυση της Κομουνιστικής Διεθνούς, αφαιρείται αυτό το ατού από τα χέρια των εχθρών. Το βήμα που επιχειρείται αναμφίβολα θα εδραιώσει τα κομουνιστικά κόμματα ως εθνικά εργατικά κόμμ.ατα και ταυτόχρονα θα εδραιώσει το διεθνισμό των λαϊκών μαζών, η βάση του οποίου είναι η Σοβιετική Ένωση.
Η απόφαση έγινε δεκτή ομόφωνα.
Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με μερικά ζητήματα που αφορούσαν στη διάλυση της Κομουνιστικής Διεθνούς.
Το βράδυ συγκέντρωσα τους επικεφαλής των τμημάτων και του: εξήγησα ότι η διάλυση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε οργανωμένη βάση, ενώ προς το παρόν θα εξηγούν στους συνεργάτες τους ότι θα συνεχίσουν τη δουλειά τους περιμένοντας περαιτέρω οδηγίες.

14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1944
Συνεδρίαση του Γραφείου Εξωτερικού της Κεντρικής Επιτροπής του Βουλγαρικού Εργατικού Κόμματος. Σ’ εμένα, (στο διαμέρισμα στην πόλη), οι Κολάροφ, Τσερβένκοφ, Μπέλοφ.
1. Συζητήσαμε την τοποθέτηση με θέμα την εθνική ενοποίηση του  βουλγαρικού λαού σε σχέση με τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Δοβρουτσα
2. Εξετάσαμε σχέδιο διακήρυξης της Πανσλαβικής Επιτροπής. Το εγκρίναμε καταρχήν. Το σχέδιο όμως χρειάζεται σειρά αλλαγών και βελτιώσεων.

7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1944
Με τον Μανουίλσκι οργανώσαμε τα απαραίτητα σχετικά με την αποστολή των φορτίων στη Γιουγκοσλαβία. Κανόνισα να αποσταλούν μαζί με τα εφόδια και οι: 1. Μπιάνκο, Μοραμπίνι, Μοντίνι (κοπέλα), 2. Γκιουμιούσεφ, Μάρκοφ, 3. Ζωγράφος,(ΣΗΜ : Είναι ο ασυρματιστης Βαβουδης), Ράικος, 4. Μίλιτς.

9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1944

Ο Μολότοφ επικοινώνησε μαζί μου για να συντάξει την απάντηση προς τον Μουσάνοφ σχετικά με την πρόταση του για την αποσύνδεση της Βουλγαρίας από τη Γερμανία.
Το κείμενο της απάντησης είναι περίπου το εξής:
«Εάν η Βουλγαρία θέλει να αποκοπεί από τη Γερμανία και ως πρώτο βήμα ανακαλέσει τα στρατεύματα της από τη Σερβία, η Σοβιετική Ενωση είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή προς την Αγγλία και την Αμερική για την έξοδο της Βουλγαρίας από τον πόλεμο.
Βεβαίως η Βουλγαρία είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τη σοβιετική κυβέρνηση για τα σχέδια της».

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1944
Δέχθηκα αυτούς που θα πετάξουν για τη Γιουγκοσλαβία:
1. Μπιάνκο, Μοραμπίνι, (η) Μοντίνι (ασυρματιστής) για την Ιταλία.
2. Ζωγράφος-Βαβουδης (ο Ράικος είναι άρρωστος) για την Ελλάδα.
3. Μίλιτς για τη Γιουγκοσλαβία.
Τους έδωσα τις τελευταίες οδηγίες για τη δουλειά τους.

16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1944
»3. Εγώ προσωπικά συμφωνώ απολύτως με το σύντροφο Βάλτερ ότι στην παρούσα κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτο για τους κομουνιστές να φιλονικούν μεταξύ τους για τα μελλοντικά σύνορα και τα εδαφικά ζητήματα των χωρών τους και ότι οι κομουνιστές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν ενιαία γραμμή, που τους εξασφαλίζει τον κοινό αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών.
»4. Τι ακριβώς θα γίνει με τη Μακεδονία μετά τον πόλεμο είναι μάλλον αδύνατον να προσδιοριστεί. Συγκεκριμένα ούτε και εγώ αναλαμβάνω τώρα να το κάνω αυτό. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από μια σειρά παραγόντων που σήμερα είναι ακόμη άγνωστοι. Ο πιο επιθυμητός προσανατολισμός, κατά την άποψη μου, για τα Βαλκάνια και τη Σοβιετική Ένωση, θα ήταν η δημιουργία Ομοσπονδίας των Νότιων Σλάβων, που θα αποτελείται από Βούλγαρους, Σέρβους, Κροάτες, Σλοβένους. Μαυροβούνιους και Μακεδόνες, με βάση την αρχή της ισοτιμίας. Σε αυτή την ομοσπονδία η Μακεδονία θα μπορούσε να βρει την εθνική της ανεξαρτησία και κρατική υπόσταση και θα έπαυε να αποτελεί το μήλο της έριδος μεταξύ των βαλκανικών λαών.»’Ομως το να μιλάει κανείς γι» αυτό δημόσια, να προπαγανδίζει από τώρα ένα παρόμοιο σύνθημα, κατά την άποψη μου είναι άκαιρο αλλά ίσως και επιζήμιο».

24 ΙΟΥΝΙΟΥ 1945 (ΚΥΡΙΑΚΗ) Ιστορική παρέλαση της νίκης!
Αδιάκοπη βροχή- Η προετοιμασμένη διαδήλωση αναβλήθηκε γι αυτό το λόγο.
Το βράδυ δέχθηκα στην έπαυλη τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας στρατηγό Νταμιάν Βέλτσεφ, τον αντιστράτηγο Μαρίνοφ,(ΣΗΜ: Είναι ο γνωστος σφαγεας του Ελληνικου λαου!!!) τους Στόiτσεφ, Τόσεφ, Κίνοφ και τους υπασπιστές τους. Είχα μακρά συζήτηση με τους στρατηγούς για θέματα αναδιοργάνωσης, επανεξοπλισμού και εκπαίδευσης του βουλγαρικού στρατού.
Έφτασε επίσης και ο στρατηγός Μπιριούζοφ (της Επιτροπής Ελέγχου στη Βουλγαρία). Συμμετείχαν και οι Κολάροφ, Τσάνκοφ και Ραντένκο Βίντινσκι. Μείναμε μαζί σχεδόν ως το πρωί σε καλή, φιλική ατμόσφαιρα…

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1945
Με τον Κολάροφ συζήτησα λεπτομερώς για τα βουλγαρικά θέματα.
Διευκρίνισα τι πρέπει να κάνει αυτός στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και την Εθνική Επιτροπή του Πατριωτικού Μετώπου.
Αύριο αναχωρεί αεροπορικώς για τη Σόφια. Στέλνω επίσης και τον ταχυδρόμο με επιστολές για την Κεντρική Επιτροπή. Με αυτόν πετάει και ο Μπασκάκοφ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στον Κοστόφ, προκειμένου να παραδώσει στον Ζαχαριάδη, 75.000 αμερικανικά δολάρια ως βοήθεια για το κομουνιστικό κόμμα.

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1945
Δέχθηκα τον Αλβανό σύντροφο Σπύρου Νάκου. Είχα μακρά συζήτηση  με αυτόν για τα αλβανικά θέματα.

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1947
Έλαβα από τον Σπυριδόνοφ το εξής κρυπτογράφημα:
«Σήμερα τα μεσάνυχτα (22-23 Σεπτεμβρίου) θα εκτελεστεί η καταδίκη του Πετκόφ. Από αύριο συνελεύσεις σε εργοστάσια και σε χωριά σε όλη τη χώρα θα υιοθετήσουν ψηφίσματα επιδοκιμασίας. Θα δημοσιεύσουμε την επιχειρηματολογία του περιφερειακού δικαστηρίου, την οποία θα μεταφράσουμε στη γαλλική και την αγγλική γλώσσα, και θα τη στείλουμε στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό μαζί με το αποκαλυπτικό έγγραφο για το οποίο έγραψες. Οι πρεσβείες θα πρέπει να οργανώσουν συνεντεύξεις Τύπου ακολουθώντας τις οδηγίες σου. Εκτυπώνουμε στη βουλγαρική και στη γαλλική γλώσσα το σημαντικότερο μέρος των στενογραφημένων πρακτικών της δίκης».

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1947
«Προς τον Τσάνκοφ. Τα πιο αναγκαία για τους δικούς μας Νότιους φίλους τους Έλληνες αντάρτες γίνονται από εδώ. Ο Γκρόζεφ να τους δώσει αυτό που επιτρέπουν οι δυνατότητες μας».

Η τύχη του Δημητρόφ

ΕΘΝΟΣ, Τρίτη 17 Αυγούστου 1999
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ανατινάζουν τον Δημητρόφ

Με εκρηκτικά ο Δήμος της Σόφιας θα κατεδαφίσει το μαυσωλείο του κομμουνιστή ηγέτη της Βουλγαρίας Γκιοργκι Δημητρόφ που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Σόφιας, κοντά στο προεδρικό μέγαρο.
Η ανατίναξη-κατεδάφιση ίσως γίνει και σήμερα, όπως έγραψε οτο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Μόνιτορ», ενώ άλλες εφημερίδες γράφουν ότι έχει προγραμματιστεί για τις 28 Αυγούστου.
Την κατεδάφιση του μαυσωλείου είχε αναγγείλει από τον περασμένο μήνα ο δήμαρχος της Σόφιας Στεφάν Σοφιγιάνσκι, προσθέτοντας ότι στο χώρο αυτό θα δημιουργηθεί πάρκο.
Να σημειωθεί ότι η σορός του Βουλγάρου επαναστάτη είχε καταστραφεί μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος όταν τα πλήθη εισέβαλαν στο μαυσωλείο, ενώ έβαλαν φωτιά και στο κτίριο του κομμουνιστικού κόμματος που Βρισκόταν απέναντι από αυτό, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν το μαυσωλείο είχε εγκαταλειφτεί και μετατράπηκε σε δημόσιο… ουρητήριο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.