Τα αίτια του πραξικοπήματος στην Ελλάδα

Η έκθεση του Αμερικάνου πρεσβευτή Φίλιπ Τάλμποτ στις 23 Απριλίου 1967 έδινε μίαν εικόνα πλήρους επιβολής του νέου καθεστώτος, ενώ υπογράμμιζε την ανυπαρξία εναλλακτικών λύσεων. Ο Αμερικάνος διπλωμάτης θέλησε όμως να εμβαθύνει στα αίτια που οδήγησαν στο πραξικόπημα και στο σημείο αυτό επέρριψε όλη την ευθύνη στον ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου. Η σχετική περικοπή προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στην Ουάσινγκτον και συζητήθηκε ευρύτατα ανάμεσα στους αρμόδιους για τις Ελληνικές υποθέσεις:

«Αν και είναι νωρίς να αποφασίσει κανείς ποιά ήταν τα αίτια που οδήγησαν στο πραξικόπημα, η προσωπικότητα και η πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ίσως ο κύριος λόγος που στην Ελλάδα επικρατεί σήμερα δικτατορία. Ο βασιλέας, μετριοπαθείς κεντρώοι και συντηρητικοί αντιστέκονταν όλοι στους ακροδεξιούς που πίστευαν ότι μόνον ο στρατός μπορεί να σώσει την Ελλάδα από τον κουμμουνισμό. Το στυλ του Ανδρέα Παπανδρέου και των απειλών του εναντίον του Ελληνικού κατεστημένου, και ιδιαίτερα εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν εντελώς ξένα προς τα δεδομένα της Ελληνικής πολιτικής ζωής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχασε την ευκαιρία να οδηγήσει την Ελλάδα στην κατεύθυνση που ήθελε, γιατί ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής ανοχής στην Ελλάδα και προκάλεσε βαθύτατη δυσπιστία σε ακροδεξιούς κύκλους και ειδικά στον στρατό«.

Στην έκθεση του ο Τάλμποτ υποστήριζε εξάλλου ότι:

«Αν το πραξικόπημα αποτύγχανε αφού είχε εκδηλωθεί, η καταστροφή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, γιατί θα είχε ενισχυθεί η θέση του Ανδρέα Παπανδρέου και των αριστερών δυνάμεων της πολιτικής ζωής. Η Ελλάδα θα είχε σίγουρα οδεύσει στον δρόμο που οι δεξιοί φοβούνται ότι θα την είχε βάλει ο Ανδρέας Παπανδρέου«. (Secret, Athens to State From Defence Attache, p. 1300 z).

ΠΗΓΗ: Από το βιβλίο του Παπαχελά «Ο Βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας» (σελίδες 342 – 343).

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.