Σχέδιο Suga

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak (23-1-2011), που πρόσκειται στους ισλαμιστές της Τουρκίας, στη Ναυτική Βάση του Γκιολτσούκ βρέθηκαν νέα έγγραφα της συνομωσίας των Κεμαλικών Στρατηγών, που ήταν μπλεγμένοι στο Σχέδιο Πραξικοπήματος «Βαριοπούλα», με μοχλό ανατροπής του Ερντογάν, τη δημιουργίας μιας στρατιωτικής Κρίσης με την Ελλάδα!

Εκτός λοιπόν από την Εισβολή στη Θράκη, που προέβλεπε το Σχέδιο Βαριοπούλα, τώρα αποκαλύφθηκε ένα ακόμη Σχέδιο, με την ονομασία «Suga», σύμφωνα με το οποίο είχαν συσταθεί το 2002 ομάδες εργασίας με συμμετοχή 31 Ανωτέρων Αξιωματικών, με επικεφαλής τον Υποναύαρχο Ahmet Feyyaz Ogutcu και σκοπό να διερευνήσουν εάν και πώς ήταν δυνατόν να στηθεί μια Ναυτική Κρίση τύπου Υμίων (τουρκ. Καρντάκ) και να επιλεχθούν οι κατάλληλες ελληνικές Νήσοι, Νησίδες ή Βραχονησίδες-στόχος!

   Τα συμπεράσματα των ομάδων και οι προτάσεις τους έπρεπε να υποβληθούν μέσα στον πρώτο μήνα του 2003 κιόλας!

Το Σχέδιο Suga συνέταξε τελικά ο Ναυτικός Διοικητής Ozden Ornex.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΖΟΥΡΑΦΑ

Αρχικά, οι ομάδες εργασίας εισηγήθηκαν μια Κρίση στην περιοχή της Ελληνικής Βραχονησίδας Ζουράφας ή Λαδόξερας όπως είναι γνωστότερη, λόγω του άφθονου πετρελαίου που αναβλύζει από τα θεμέλιά της. Η νησίδα βρίσκεται στα ανοιχτά της Σαμοθράκης και οι Τούρκοι έχουν πολλές φορές αμφισβητήσει την ελληνικότητά της, έχοντας ως στόχο το άφθονο πετρέλαιο, που εμείς δεν τολμούμε να αντλήσουμε…

Η Κρίση της Ζουράφας, θα άρχιζε με την καλλιέργεια έντασης ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους ψαράδες! Και έπειτα θα κλιμακωνόταν, όπως είχε γίνει στα Ύμια το 1996!

ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Μια άλλη ολοκληρωμένη πρόταση, υπήρξε η προετοιμασία μεγάλης επιχείρησης εισβολής στη νήσο Λέρο, που θα γινόταν με ναυτικές και αεραποβατικές δυνάμεις!

Η επιχείρηση αυτή σημειωνόταν πάντως, πως απαιτούσε μεγάλη προετοιμασία και υπήρχε ο κίνδυνος να την αντιληφθεί η Ελλάδα θέτοντας τις δυνάμεις της σε επιφυλακή!

“…εκτιμάται πως η ετοιμασία εκτεταμένης επιχείρησης εναντίον της Λέρου, θα προκαλέσει αλλαγή στην κατάσταση επιφυλακής της Ελλάδας

…Για την Λέρο
θα χρειαστούν σημαντικές δυνάμεις και πιθανόν η κινητοποίηση να γίνει αντιληπτή από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών. Προτείνεται η απ΄ευθείας μεταφορά ειδικών δυνάμεων από την Ανατολή με ελικόπτερα και η στενή υποστήριξη μετά την αεραπόβαση από τις Αεροπορία μέχρι την άφιξη βαρέων τμημάτων. Πρώτα πρέπει να εξουδετερωθεί η μικρή στρατιωτική δύναμη του νησιού και εν συνεχεία να ελεγχθεί το λιμάνι για την άφιξη βαρέων δυνάμεων που θα αφιχθούν για να αποτρέψουν επιχειρήση ανακατάληψης…”

Η Λέρος θυμίζουμε, υπήρξε νησί-κλειδί για τον έλεγχο των Δωδεκανήσων κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χάρη στα τέλεια φυσικά κλειστά λιμάνια της, που αποτελούν μοναδικά καταφύγια, κρυψώνες, αλλά και ορμητήρια πολεμικών πλοίων!

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

Τελικά το Σχέδιο Suga, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την κατάληψη των στρατηγικών Οινουσσών, που δεσπόζουν στο πέρασμα/δίαυλο Χίου – Τσεσμέ και αποτελούν πλεονέκτημα για όποιον τα κατέχει!

Ταυτοχρόνως δε βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία και στην είσοδο σχεδόν του Στρατηγικού Κόλπου της Σμύρνης και θα μπορούσαν να υποστηριχθούν θεωρητικά από ολόκληρη την τουρκική πολεμική μηχανή, ενώ βεβαίως η Αθήνα θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση, μια και θα είχε να αντιμετωπίσει όχι εισβολή σε μια ακατοίκητη βραχονησίδα, που μπορεί να σαρωθεί από θαλάσσης ή αέρος σε δευτερόλεπτα, αλλά σε μια κατοικημένη νήσο, με ελληνικό πληθυσμό στα χέρια υποτίθεται του εχθρού, βάση του τουρκικού σχεδίου!

Αναφέρεται ότι “…οι Οινούσσες ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην αποκοπή και της Χίου, ενώ θα απαλειφθεί και ο κίνδυνος κατά του Τσεσμέ…”.

«…Δεν διαθέτουν ισχυρές στρατιωτιές δυνάμεις, η μεταφορά ενισχύσεων είναι αδύνατη και ο πληθυσμός τους μικρός και δεν θα έχει δυνατότητα να συνεισφέρει στην αμυντική προσπάθεια, όμως θα συμβεί αν κάνουμε ενέργεια σε μεγαλύτερα νησιά».

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ

Ως δεύτερος εναλλακτικός στόχος των Κεμαλικών Στρατηγών, προκρίθηκαν επίσης τα νησιά των Φούρνων της Ικαρίας, που αποτελούνται από τρία μεγαλύτερα νησάκια (Θύμαινα, Φούρνοι, Άγιος Μηνάς) και από πολλές άλλες μικρότερες νησίδες και βραχονησίδες, ιδίως στη νότια περιοχή.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 

Σε άλλο σημείωμα που φέρει την υπογραφή του αντιπλοίαρχου Ερντίν Ινάλ και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003 αναφέρεται ότι στη μονάδα που θα δημιουργηθεί για την επιχείρηση στα νησιά θα πάρει μέρος μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών η οποία θα προηγηθεί του κύριου επιθετικού κύματος και θα καταστρέψει τις υποδομές του νησιού, ενώ θα κτυπήσει τα βασικά κέντρα διοίκησης!

Στην αερομεταφερόμενη κίνηση θα χρησιμοποιούσαν ελικόπτερα Super Puma και εν συνεχεία UH-60. Τον πληθυσμό θα τον συγκέντρωναν μετά την κατάληψη του νησιού σε στρατόπεδο και θα τον έστελναν στην ηπειρωτική Ελλάδα!

Τέλος στην έκθεση για τη σχετική με το σχέδιο “Suga” συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση, όμοια με αυτής στα Ίμια, που θα ξεσπάσει, θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ.
«Πριν την έναρξη των αποβάσεων θα δοθούν στην δημοσιότητα επεισόδια σε βάρος των τουρκικών δυνάμεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


ΠΗΓΕΣ:

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s