Σαράντος Καργάκος, Εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗ

Όσο λιγότερη σημασία δίνουμε στο παρελθόν, τόσο περισσότερο βλάπτουμε τό παρόν και τό μέλλον μας.

Το αίσθημα αυτό μας διαποτίζει διαβάζοντας την ιστορία μας από τη σκοπιά των Τούρκων, δοσμένη από τα έμπειρα χέρια του Σαράντου Καργάκου, σ ένα πόνημα πού κυριολεκτικώς αφυπνίζει. Για τα όσα έρχονται…

Ώς ιστοριογράφος αποποιείται τις κολακείες προς πολιτικά και «άλλα» συμφέροντα καθώς και τις ενδεχόμενες ωραιοποιήσεις·.

Γράφει καυστικά και σε κάποια σημεία ειρωνικά, για να μας προβάλει αυτά που έχει καταλάβει και έχει συγκεντρώσει αντιτάσσοντας τα σε κάποια σημεία και παραλληλίζοντας τα σε κάποια άλλα με δυο φυλλάδια.

Το πρώτο του Νικηφόρου Μοσχόπουλου, μαθητή και διανοητή της Μεγάλης του Γένους Σχολής και άριστο γνώστη της τουρκικής ιστορίας, και το δεύτερο του Γεωργίου Φαρμάκη, γνωστού στα ελληνικά γράμματα και ως Θεστιέως.

Χωρισμένο σε δυο μέρη, το βιβλίο αναφέρεται κατά το πρώτο τμήμα σε στοιχεία τουρκικής ιστορίας.

«Όπως χαρακτηριστικά ό ίδιος γράφει στον πρόλογο του, τα στοιχεία αυτά «θα μπορούσαν να απαρτίσουν την πρώτη υλη για τη δημιουργία έδρας τουρκολογίας».

Ό συγγραφέας θέτει ένα θέμα πού σε πολλούς μπορεί να φαίνεται σαν αθέμιτος εθνικισμός, άλλα δεν είναι ουσιαστικά παρά θέμα αποκατάστασης της ιστορικής τάξης.

Στο δεύτερο μέρος σχολιάζεται με ισχυρή επιχειρηματολογία ή νοοτροπία αρκετών αρχαιολόγων πού όπως και οι ιστορικοί μπλέκουν λίγο τα πράγματα όσον άφορα τον χώρο και τον χρόνο με τη «σφραγίδα της εντοπιότητας».

Κάθε τόπος οφείλει στις επόμενες γενιές να κρατάει την ιθαγένεια του, την ταυτότητα του, να τιμάει τις ρί­ζες του.

Δεν υποστηρίζει τον φανατισμό με τον όποιο ή γειτονική χώρα εκφράζεται και υποστηρίζει την ιστορική της οντότητα και σίγουρα ό συγγραφέας δεν συμφωνεί με το πέρασμα στο άλλο άκρο: αυτό της πειθήνιας αποχαύνωσης.

Το να ξεχνάμε και να γινόμαστε δέσμιοι μιας ελληνοτουρκικής φιλίας πού τελικά βασίζεται στην παθητική στάση της χώρας μας είναι απλώς μια αυταπάτη.

Διαβάζοντας το θα βρεθείτε ανάμεσα σε δυο καταστάσεις. Είτε να δείτε την αλήθεια πού με τόση μαε­στρία τόσα χρόνια κρύβεται πίσω από το διπλωματικό «παιχνίδι» είτε να αγνοήσετε ότι διαβάσετε και να συ­νεχίσετε να συνωμοτείτε με τη σιωπή σας και την αφέλεια-απάθεια σας απέναντι στην αλήθεια πού κρύβουν τα μεγάλα πολιτικά συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης Ή ιστορία δεν αλλάζει.

‘Αλλάζει όμως ή φωνή πού τη διαβάζει και ή γλώσσα πού τη μεταφέρει στους νεότερους. Καλό είναι να μη θυσιάζουμε τα πάντα στον βωμό των υποτιθέμενων «ήρεμων» και ειρηνικών σχέσεων, γιατί ή μαλθακότητα δεν μπορεί παρά να μας βγει σε κακό.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s