«Υποβρύχιες» διαδρομές μαύρου χρήματος αξίας 300 εκ. ευρώ

Τσοχατζόπουλος-Real.gr

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ που αποκάλυψε η «Realnews» δίνει νέα τροπή στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου και προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Στην έκθεση καταγράφεται ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, με το ελληνικό δημόσιο να έχει ζημιωθεί, από τις «μίζες» που μοιράστηκε το «σύστημα» των Ελλήνων και Γερμανών μεσαζόντων για την αγορά των υποβρυχίων, κατά 300 εκ. ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από 70 άτομα, μεταξύ τους τρεις πρώην γενικοί διευθυντές εξοπλισμών, μέλη των διοικήσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και μέλη των επιτροπών διενέργειας και παρακολούθησης των επίμαχων συμβάσεων.

Η κύρια σύμβαση για τα υποβρύχια, που υπογράφηκε το 2000 επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, συνοδευόταν από δευτερεύουσα για τα αντισταθμιστικά οφέλη, γύρω από τα οποία στήθηκε -σύμφωνα με την πορισματική έκθεση- «χορός» εκατομμυρίων, καθώς πολλά από τα έργα που προβλέπονταν είτε πραγματοποιήθηκαν εν μέρει, είτε δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Το αποτέλεσμα είναι μεγάλα ποσά να «αγνοούνται» σε κάθε έργο ξεχωριστά και το συνολικό ποσό που χάθηκε για το Ελληνικό Δημόσιο να προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Στο «υποβρύχιο» πάρτι συμμετείχαν περισσότερες από 20 εταιρείες σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία και Γερμανία και offshore στις Ολλανδικές Αντίλλες, τη Λιβερία, στα νησιά Κουρακάο και την Ινδία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της έκθεσης του ΣΔΟΕ

Στις παρατηρήσεις της ελεγκτικής αρχής αναφέρονται σειρά ημιτελών ή ανεκτέλεστων έργων, παρότι διακινήθηκαν γι’ αυτά τεράστια ποσά σε μεσάζοντες.

Μια σύμβαση από 38 εκ. ανέβηκε στα 57 εκ. χωρίς λόγο…

κατά την υπογραφή της σύμβασης αναφέρεται πως αυτό έχει ονομαστική αξία 38.152.773 ευρώ. Εν συνεχεία, με τις τροποποιήσεις, η ονομαστική αξία άλλαξε και διαμορφώθηκε στο ποσό των 57.635.125 ευρώ, χωρίς να αναγράφεται σε καμία τροποποίηση επαρκής αιτιολογία για την αλλαγή του ποσού.

Για έργο 73 εκ. υπήρχαν τιμολόγια μόνο για 50 εκ.

Σε άλλη περίπτωση φαίνεται να έχουν εκτελεστεί από άλλες εταιρείες προγράμματα συνολικής ονομαστικής αξίας 73.451.647 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα είχαν εκτελεστεί και τιμολογηθεί έργα συνολικής ονομαστικής αξίας αξίας 50.447.188 ευρώ.

Έργο στα Ναυπηγεία αξίας 25 εκ. ευρώ δεν εκτελέστηκε ποτέ

Το έργο που αφορά μεταφορά τεχνολογίας – τεχνογνωσίας στα Ναυπηγεία, ύψους 25.564.594 ευρώ, οι ελεγκτές θεωρούν ότι δεν εκτελέστηκε ποτέ, διότι δεν τηρήθηκε -όπως αναφέρουν- καμία από τις προϋποθέσεις που προβλέπονταν και δεν προσκομίστηκε στους ελεγκτές κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να δικαιολογεί την εκτέλεσή του.

real.gr 28-3-2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s