Ξενοφώντας Ζολώτας

Ξενοφών Ζολώτας

Ο Ξενοφών Ζολώτας εξήλθε από την ζωή σε ηλικία 100 χρονών, πλήρης ημερών, ενώ υπήρξε ακαδημαϊκός και πρώην πρωθυπουργός . Σαν οικονομικός με τη δραστηριότητά του, σφράγισε ουσιαστικά τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας επί 40 χρόνια. Ο Ξενοφών Ζολώτας:

  • έγινε καθηγητής των Οικονομικών, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε ηλικία μόλις 30 χρονών και από τα 40 του χρόνια είχε αναλάβει τις τύχες της Τράπεζας της Ελλάδος,
  • πρωταγωνίστησε σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις, από την υποτίμηση της δραχμής το 1953,που ενσωμάτωσε την Ελλάδα στη διεθνή οικονομία, μέχρι τη θυελλώδη ανάπτυξη της δεκαετίας του ’50 και του ’60, όπου όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα, χωρίς πόρους από το εξωτερικό, αλλά με μία σωστή οικονομική πολιτική απογειώθηκε, επέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 8%, με μηδενικό σχεδόν πληθωρισμό, και επετεύχθη σαν συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
  • έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας στα τέλη του 1989 με αρχές του 1990 και κατέβαλε προσπάθειες, ενώνοντας όλες τις δυνάμεις και από τα τρία κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, προσπάθησε να φτιάξει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης, αλλά ο ανταγωνισμός των δύο μεγάλων κομμάτων δεν τον άφησε. Είναι μία μεγάλη απώλεια για την ελληνική η οικονομία.
  • ήταν πάντοτε προσκεκλημένος όλων των μεγάλων διεθνών οργανισμών και παρά τη μεγάλη του ηλικία, ταξίδευε συχνά στην Ουάσινγκτον για να παρακολουθήσει, ως επίσημος προσκεκλημένος, τη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
  • Έγινε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 1955 έως το 1967 και από το 1974 έως το 1981, ενώ ήταν μέλος της Διεθνούς Επιτροπής των Τεσσάρων Σοφών για τη συγκρότηση του ΟΟΣΑ, το 1960.

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να τον θυμούνται και να τον μνημονεύουν και για την αγάπη του στην Ελληνική Γλώσσα και στην Ελληνική Οικονομία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.