ΚΕ: Τα νέα καθήκοντα μετά το Βίτσι – Γράμμο

Σαράντα περίπου μέρες μετά την ήττα των Ελλήνων ανταρτών στο Βίτσι – Γράμμο η ηγεσία του ΚΚΕ καθόρισε τα καινούργια καθήκοντα του κόμματος. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν η ίδρυση ενός νόμιμου πλατιού αριστερού δημοκρατικού κόμματος και η έκδοση μιας αριστερής νόμιμης αθηναϊκής εφημερίδας.

Το φθινόπωρο του 1949, μετά την ήττα του αντάρτικου στρατού (Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας – ΔΣΕ) ο αρχηγός του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης έφτασε στη Σοβιετική Ενωση όπου και συναντήθηκε με τον Στάλιν. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα αίτια της ήττας και τα νέα καθήκοντα που πρόβαλλαν για τη λειτουργία και δράση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Ο Στάλιν υπέδειξε στον Ζαχαριάδη να συντάξει ένα κείμενο όπου θ’ ανέλυε τα αίτια της ήττας του ένοπλου αριστερού κινήματος στην Ελλάδα και θα τόνιζε τα νέα καθήκοντα του ΚΚΕ. Ο Ζαχαριάδης συνέταξε αυτό το κείμενο, το οποίο έκτοτε συνήθιζε να ονομάζει «το Ντοκουμέντο της Μόσχας» και που ενέκρινε ο Στάλιν σημειώνοντας στο τέλος του τη λέξη «πράβιλνο» δηλ. «σωστό», κατ’ επέκταση «εγκρίνω».

Στο «Ντοκουμέντο της Μόσχας» μπορούμε να διακρίνουμε ανάμεσα στους νέους στόχους και τα καινούργια καθήκοντα του ΚΚΕ, τη δημιουργία ενός νόμιμου αριστερού κόμματος όπως η ΕΔΑ και μιας νόμιμης αριστερής εφημερίδας όπως «Η Αυγή».

Στις 9 Οκτωβρίου 1949, μετά την επιστροφή του Ζαχαριάδη στην Αλβανία, όπου και είχε περάσει ο κύριος όγκος των μελών της ΔΣΕ και του ΚΚΕ μετά την ήττα, συνήλθε εκεί η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι θέσεις που είχαν διατυπωθεί από τον Ζαχαριάδη στο «Ντοκουμέντο της Μόσχας» πέρασαν σχεδόν αυτούσιες στις αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας, όπου διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

«Η νέα κατάσταση και τα καθήκοντά μας -η φετινή μας αναμέτρηση με το μοναρχοφασισμό στο Βίτσι – Γράμμο στάθηκε μια από τις σκληρότερες μάχες (που έληξε στα τέλη Αυγούστου).

Παρά το γεγονός ότι οι μαχητές, οι μαχήτριες και τα στελέχη του στρατού μας πολέμησαν καλά στη μεγάλη αυτή σύγκρουση ενάντια στον εχθρό, που είχε τεράστια υπεροχή, τελικά νικηθήκαμε…

Με βάση την καινούργια κατάσταση που δημιουργείται, μπροστά στο κόμμα προβάλλουνε τ’ ακόλουθα βασικά καθήκοντα:

α) Να σταματήσει σήμερα τον ένοπλο αγώνα αφήνοντας μόνο μικρά παρτιζάνικα τμήματα, σαν μέσο πίεσης για όσο το δυνατόν περισσότερο εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής του τόπου.

β) Να μεταφέρει το κέντρο βάρους της δουλειάς του στην οργάνωση και καθοδήγηση των οικονομικών και πολιτικών αγώνων όλων των στρωμάτων του εργαζόμενου λαού. Το Κόμμα στηριζόμενο σ’ ένα γερό παράνομο κομματικό μηχανισμό, πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις τωρινές νόμιμες δυνατότητες και να δημιουργήσει κάθε είδους καινούργιες τέτοιες δυνατότητες για τη συγκέντρωση των μαζών, για την οργάνωσή τους.

γ) Με βάση το πρόγραμμα για τη δημοκρατικοποίηση της Ελλάδας το ΚΚΕ πρέπει, σε στενή συνεργασία με το ΑΚΕ, το κόμμα της εργαζόμενης αγροτιάς, που πάλεψε μαζί μας στα βουνά, να δημιουργήσει πλατύ δημοκρατικό συνασπισμό.

ζ) Το Κόμμα πρέπει, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν, να βγάλει στην Αθήνα νόμιμη, περιοδική, μαζική πολιτική εφημερίδα.

η) Χωρίς αναβολή το Κόμμα πρέπει να προετοιμάσει και να στείλει στις μεγάλες πόλεις ολόκληρη σειρά κομματικά στελέχη για την εξασφάλιση της εφαρμογής της καινούργιας γραμμής».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s