Ηλεκτρονικό σαμποτάζ στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

του Κώστα Αγγελόπουλου, ΤΑ ΝΕΑ 2/10/2010

Ενα πολύ εξελιγμένο και μυστηριώδες λογισμικό, ο ιός Stuxnet, μόλυνε σημαντικό αριθμό ηλεκτρο­νικών υπολογιστών που ελέγχουν τις υποδομές του Ιράν, ιδιαίτερα το κέντρο πυρηνικών ερευνών της Νατάνζ, όπου γίνεται ο εμπλουτισμός του ουρανίου. Η Τεχεράνη υποψιάζεται τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η απειλή δεν ήρθε από τα ισραηλι­νά F-15 και F-16, αλλά από έναν ιό της πληροφορικός, στην προκειμέ­νη περίπτωση από ένα σκουλήκι, όπως αποκαλούνται οι ιοί που εξαπλώνονται μέσα σ’ ένα δίκτυο και φτάνουν ώς τις βασικές πληροφορίες. Χάρη σ’ αυτό το εξαιρετικά τε­λειοποιημένο malware (λογισμικό δολιοφθο­ράς) που βαπτίστηκε Stuxnet, είναι δυνατόν όχι μόνο να παραλύουν συστήματα πληροφορι­κής, αλλά και να προκαλούνται μηχανικές βλά­βες και να καταστρέφονται ολόκληρες εγκατα­στάσεις. Στην Τεχεράνη μιλούν για «ηλεκτρο­νικό πόλεμο» που άρχισε η Δύση.

«Πηγή αυτής της επίθεσης είναι πιθανόν μια ξένη κυβέρνηση», λέει ο Μαχμούντ Λιαγί, υπεύθυνος τεχνολογιών της πληροφορίας στο ιρανικό υπουργείο Βιομηχανίας. «Ο ιός δεν ήταν κατάλληλος για να διεισδύσει ή να προ­καλέσει σοβαρές ζημιές στον κυβερνητικό μηχανισμό», τονίζει. Όμως σύμφωνα με τον Χα- μίνι Αλιπούρ, υποδιευθυντή της κρατικής εταιρείας τεχνολογιών της πληροφορικής, «οι επι­θέσεις συνεχίζονται με νέες εκδοχές του ιού. Προβλέπαμε να τον εξαλείψουμε σε δύο μήνες, όμως εμφανίστηκαν τρεις νέες εκδοχές του».

Ειδική αποστολή, ο Stuxnet ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο από τη λευκορωσική εταιρεία ασφάλειας ηλεκτρο­νικών υπολογιστών VirusBlokAda, Ηταν προ­γραμματισμένος να αναζητεί μέσα στους υπο­λογιστές που μολύνει ένα ιδιαίτερο πρόγραμ­μα, το οποίο παράγεται από τη Siemens και ελέγχει πετρελαιαγωγούς, πετρελαϊκές εξέδρες και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. «Ο στόχος είναι το Scada, το σύστημα ελέγ­χου που προμηθεύει η Siemens για τη λει­τουργία των συσκευών φυγοκέντρησης (οι οποίες χρησιμεύουν στον εμπλουτισμό του ουρανίου). Ο ιός πήρε επιλεκτικά τον έλεγ­χο του Scada για να δώσει εσφαλμένες πληροφορίες στις συσκευές φυγοκέντρησης. Αυ­τό σημαίνει ότι, επιπλέον των γνώσεων πληροφορικής, οι δράστες της επίθεσης έχουν ακριβείς πληροφορίες που τους επιτρέπουν να ελέγχουν το Scada», εξηγεί ο Αβι Βάισμαν, ο ισραηλινός πρόεδρος του ομίλου παροχής συμβουλών See Security.

Ο Stuxnet έπληξε κυρίως το Ιράν και, εν­δεχομένως τυχαία, την Ινδονησία, την Ινδία και το Πακιστάν. Χθες έγινε γνωστό πως εκα­τομμύρια Η/Ύ έχουν πληγεί στην Κίνα. Μολο­νότι ουδείς ιρανός αξιωματούχος έχει υπαινιχθεί πως υπήρξε «μόλυνση» των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ο κύριος στόχος της επί­θεσης ήταν το κέντρο εμπλουτισμού ουρα­νίου της Νατάνζ.

Η μονάδα 8200.

Επειτα απ’ αυτή τη ν άνευ προηγουμένου επίθεση, τα βλέμματα στρέφο­νται προς την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ. Ο ισραηλινός στρατός διαθέτει μια μονάδα εξει­δικευμένη στον κυβερνοπόλεμο. «Πρόκειται για τη μονάδα 8200», λέει ο Γιόσι Μέλμαν, ει­δικός της εφημερίδας «Χααρέτζ» σε τεχνολογικά και στρατιωτικά θέματα. «Είναι πιθανόν να δέχθηκε τη βοήθεια της Γερμανίας. Η Siemens προμήθευσε τα συστήματα ελέγχου των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Άλλωστε την ιστορία έκανε γνωστή ένας γερμανός εμπειρο­γνώμονας, αφού άκουσε να μιλούν για δυσλειτουργίες στη Νατάνζ».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.