του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 25/9/2010

  • Τεράστιο πρόβλημα με τη φυσική και πολιτική ηγεσία, τάσεις φυγής των αξιωματικών και κοινωνική αδιαφορία «βλέπουν» -μεταξύ των άλλων- οι περίπου 1.400(!) ερωτηθέντες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Σε χαμηλή πτώση το ηθικό των αξιωματικών του Στρατού. Σε ποσοστό 52% έως 65% δηλώνουν ευθαρσώς ότι σκέφτονται να αποχωρήσουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις την επόμενη πενταετία
Πάταγο, στην κυριολεξία, προκάλεσαν τα στοιχεία που προέκυψαν για την κατάσταση που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, από τη γνωστή έρευνα που πραγματοποίησε η VPRC για λογαριασμό του μηνιαίου περιοδικού «Monthly Review» η οποία επιβεβαιώνει την άποψη που είχε διατυπώσει πρόσφατα η στήλη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η τεράστια δυσαρέσκεια και εν γένει το πνεύμα και η νοοτροπία που έχουν ήδη διαμορφωθεί και εξαπλώνονται επικίνδυνα μεταξύ των μονίμων στελεχών του.

Η έρευνα αυτή, για την οποία το εν λόγω περιοδικό είναι άξιο συγχαρητηρίων για την πρωτοβουλία του να αναδείξει στοιχεία προφανούς σημασίας… για το ηθικό του στρατεύματος -ανέκαθεν τον βασικότερο παράγοντα του αξιόμαχου κάθε ένοπλης δυνάμεως-, θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη. Και τούτο δεν οφείλεται μόνο στην έκταση της (162 σελίδες!) ή στην πολύμηνη διάρκεια της (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2010, όπως μας πληροφορεί η λιτή σε εμφάνιση αλλά σημαντική σε περιεχόμενο ιστοσελίδα «Αδήωτος»), αλλά και στο τεράστιο για το σύνολο των Ε.Δ. δείγμα των 750 αξιωματικών και 676 υπαξιωματικών, έναν συνολικό δηλαδή αριθμό που μόνο σε πανελλαδικές δημοσκοπήσεις των πολιτικών κομμάτων συναντάται. Αν σε τούτο προστεθεί ότι η όλη έρευνα διεξήχθη με προσωπική συνέντευξη, η αξιοπιστία της έρευνας -την οποία μάλλον έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει το ΥΠΕΘΑ- είναι δεδομένη και ως εκ τούτου ιδιαίτερα χρήσιμη.

Τα κύρια ευρήματα που προέκυψαν είναι, εν συντομία, τα εξής:

1. Θέματα ηγεσίας: Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών -και συγκεκριμένως σε ποσοστό 75-82%- κρίνει ως μη ικανοποιητική τη φυσική του ηγεσία (τη στρατιωτική), αποτέλεσμα κατά την άποψη μας του συστηματικού «ευνουχισμού», της απαξιώσεως και του κομματισμού των στρατιωτικών από το 1974 και μετά εκ μέρους των πολιτικών. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο ουδόλως παράξενο, αλλά όντως εκπληκτικό, 82-85% για την πολιτική ηγεσία (εδώ δεν ξέρει κανείς πόσο πίσω πρέπει να πάει για να αρχίσει την απόδοση των σχετικών τιμών και συγχαρητηρίων, υπό τη γνωστή παρά τοις ‘Ελλησι μορφή τους, βέβαια).

2. Αιτήσεις αποστρατείας: Το 52% των αξιωματικών και το 65% των υπαξιωματικών (δεν ξέρει κανείς πού να βάλει θαυμαστικό) σκέπτονται να αποχωρήσουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις μέσα στην ερχόμενη πενταετία, με το υπόλοιπο 48% των αξιωματικών να παραμένει διότι δεν μπορεί να αποχωρήσει ακόμη! Με άλλα λόγια, το σύνολο σχεδόν των αξιωματικών και υπαξιωματικών δεν έχει διάθεση να παραμείνει στο στράτευμα, επιλέγοντας τη συνταξιοδότηση από τη σταδιοδρομία. Και αυτό το τεράστιο πρόβλημα ουδείς σκέφτηκε όχι να το επιλύσει, αλλά ούτε καν να το διερευνήσει, όταν όλα τα νοσηρά συμπτώματα της έντονης αυτής παθογένειας ήταν φανερά ακόμη και για ένα περιοδικό! Οι κυριότεροι λόγοι αυτού του εντυπωσιακού σε έκταση προβλήματος είναι οικονομικοί, οικογενειακοί και το χαμηλό επίπεδο ζωής του ένστολου… δημόσιου υπαλλήλου.

3. Συνδικαλισμός: Το 66% των αξιωματικών και το 91% των υπαξιωματικών είναι υπέρ του (καταστροφικού, κατά την άποψη της στήλης) συνδικαλισμού στις Ε.Δ., ένα φαινόμενο που η στήλη, παρά την περί του αντιθέτου άποψη της, θεωρεί δικαιολογημένο λόγω της εγκληματικής αμέλειας όλων των πολιτικών ηγεσιών των τελευταίων δεκαετιών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των στελεχών του στρατεύματος. Εξίσου ενδεικτικό της αδυναμίας των στρατιωτικών να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους είναι και το ποσοστό που τάσσεται υπέρ του θεσμού του «Συνηγόρου του Στρατιωτικού» (88% των αξιωματικών και 94% των υπαξιωματικών). Αν σημειωθεί ότι, προ ολίγων ακόμη ετών, ο συνδικαλισμός για τη μέγιστη πλειοψηφία των στρατιωτικών ήταν αδιανόητος, η εντυπωσιακή αυτή μεταστροφή μόνο ενθαρρυντική δεν είναι για το μέλλον των Ε.Δ.

4. Στήριξη της κοινωνίας: Ένα από τα πλέον σημαντικά κατά την άποψη μας συμπεράσματα της έρευνας, διότι άπτεται ευθέως του παράγοντα του ηθικού, είναι ότι το 56% των αξιωματικών και το 70% των υπαξιωματικών θεωρούν ότι η κοινωνία στηρίζει λίγο ή καθόλου τις Ένοπλες Δυνάμεις! Με άλλα λόγια, όταν οι στρατιωτικοί νιώθουν ότι η κοινωνία που καλούνται να προστατεύσουν δεν τους στηρίζει ή τους αγνοεί, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του για το ηθικό του στρατευμένου τμήματος της κοινωνίας μας.

5. Το περίεργο είναι ότι το 68% των αξιωματικών και το 37% των υπαξιωματικών θεωρούν ότι η ιδιότητα του στρατιωτικού είναι λειτούργημα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη αντιστάσεις και δη σε σημαντικό τμήμα των στελεχών, αλλά όχι κατ’ ανάγκη και ελπίδες για ανάταξη του προβλήματος, δεδομένου ότι τούτο ανήκει στην περιοχή των αρμοδιοτήτων και ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας…

6. Εξίσου χαρακτηριστικό της αντιλήψεως που έχουν οι στρατιωτικοί για το επάγγελμα τους είναι ότι το 44% των αξιωματικών και το 61% των υπαξιωματικών δεν θα συνιστούσαν τη στρατιωτική σταδιοδρομία σε τρίτους.

7. Ένα ακόμη στοιχείο αφορά την ικανοποίηση ή δυσαρέσκεια των αξιωματικών και υπαξιωματικών σχετικά με τη σταδιοδρομία τους, με τους δυσαρεστημένους να ανέρχονται στο 37% των αξιωματικών και στο 56% των υπαξιωματικών.

Η στήλη, που έχει υπόψη της και την προ ολίγων ετών έρευνα των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με το ηθικό του στρατεύματος, θα πρότεινε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να την αναζητήσει για να διαπιστώσει πόσο ραγδαία χειροτέρεψε έκτοτε η κατάσταση και αν το πρόβλημα λύνεται πλέον με παραινέσεις για κατανόηση και επικλήσεις στο φιλότιμο των στρατιωτικών. Και θα ήταν χρήσιμο και τις δύο αυτές έρευνες να τις θέσει υπ’ όψιν της επιτροπής της Βουλής, η οποία, αντί να περιορίζεται στην επισφράγιση της διαφάνειας για όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, καλό θα ήταν να ενημερωθεί για τα πραγματικά προβλήματα των Ε.Δ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s