Η τραγική κατάσταση στις Ενοπλες Δυνάμεις-Ερευνα της VPRC

Την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, με αξιωματικούς που δεν είναι ικανοποιημένοι από τις πολιτικές και τις στρατιωτικές ηγεσίες τους, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που θεωρούν αναξιόπιστο το σύστημα αξιολόγησής τους, με έντονα τα στοιχεία του κομματισμού, αναφέρεται σε έρευνα της εταιρείας VPRC, που έγινε για το περιοδικό Monthly Review.

H έρευνα των 162 σελίδων ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2010 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Έγινε σε δείγμα 750 αξιωματικών και 676 υπαξιωματικών με προσωπική συνέντευξη, που χαρακτηρίζεται πολύ μεγάλο για τα αριθμητικά δεδομένα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι περιοχές διεξαγωγής της έρευνας ήταν η Αττική, η Θεσσαλία, η Θράκη, η Κρήτη και τρία νησιά του Αιγαίου.

Η έρευνα αφορούσε τους παρακάτω τομείς:

 • την εκπαίδευση των στρατιωτικών
 • τα προβλήματα των στρατιωτικών (οικονομικά, μεταθέσεις, προαγωγές κ.λπ.)
 • την ικανοποίηση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και παροχές
 • την ανίχνευση των αιτιών για τις ενδεχόμενες μελλοντικές αποχωρήσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών από τις ΕΔ
 • την αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας των ΕΔ
 • το επίπεδο ενημέρωσης των στρατιωτικών
 • τους τρόπους έκφρασης των συμφερόντων του ανθρώπινου δυναμικού
 • την ικανοποίηση από τη σταδιοδρομία του στρατιωτικού
 • τη διερεύνηση της κοινωνικής στήριξης στις ΕΔ

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η έρευνα της VPRC για τη μηνιαία επιθεώρηση Monthly Review ξεκίνησε πολύ πριν αρχίσουν οι στρατιωτικοί να νιώθουν βαθιά “στο πετσί” τους την κρίση με τις περικοπές μισθών και επιδομάτων. Tα ευρήματα της έρευνας είναι εξόχως ανησυχητικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και την ίδια την χώρα και θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν από την πολιτική ηγεσία της χώρας. Συνοπτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

 • ΗΓΕΣΙΑ: Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών κρίνει μη ικανοποιητική τη λειτουργία της στρατιωτικής ηγεσίας σε ποσοστό 75–82% και της πολιτικής ηγεσίας σε ποσοστό 85–86%.
 • ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: Το 74% δηλώνει ότι είναι υψηλός και μόνο το 22% θεωρεί ότι είναι χαμηλός.
 • ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Όπως καταγράφεται στην έρευνα, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πλειονότητα των ερωτημάτων που τους τέθηκαν σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας τους, απάντησαν αρνητικά. Μόνη εξαίρεση ήταν τα θέματα αντιμετώπισης της υγείας και της στρατιωτικής δικαιοσύνης.
 • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ζητούν μέχρι και πλήρη τροποποίηση της εκπαίδευσης που παρέχεται στις στρατιωτικές σχολές καθώς υποστηρίζουν ότι δεν είναι επαρκής σε ποσοστό 83%!
 • ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ: Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο, τότε που τέθηκαν οι ερωτήσεις, να δημιουργηθεί δεύτερη επετηρίδα οι αξιωματικοί το έκριναν αρνητικά, ενώ αντίθετοι ήταν και με το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου υπηρεσίας σε κάθε βαθμό.
  ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ: Το 52% των αξιωματικών και το 65% των υπαξιωματικών σκέπτονται να αποχωρήσουν από τις ΕΔ την ερχόμενη 5ετία. Το υπόλοιπο 48% απλώς δεν μπορούν ακόμα! Οι κυριότεροι λόγοι είναι οικονομικοί, οικογενειακοί και η χαμηλή ποιότητα ζωής του στρατιωτικού. Δηλαδή, ένας στους δύο αξιωματικούς δηλώνει ότι θα αποχωρήσει τα επόμενα πέντε χρόνια, επιλέγοντας τη συνταξιοδότηση από τη σταδιοδρομία, κάτι που φαίνεται ότι το εννοούν καθώς οι παραιτήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις από την αρχή του χρόνου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα άγγιξαν τις 3.000, νούμερο τεράστιο για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα. Η στασιμότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες αναμένεται να λήξει μόλις περάσει ο Νοέμβριος και ενσωματωθεί το χρονοεπίδομα, ιδιαίτερα τώρα υπό την απειλή της μεταγωγής τους στη δεύτερη επετηρίδα.
 • ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ: Συμφωνά με την έρευνα, οι λόγοι που οδηγούν τους στρατιωτικούς στην παραίτηση είναι με τη σειρά: οικονομικοί, οικογενειακοί και η χαμηλή ποιότητα ζωής του στρατιωτικού. Το τελευταίο γίνεται σαφές και από τις απαντήσεις των στρατιωτικών σχετικά με τις παροχές υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων προς τις οικογένειες, είτε είναι οικήματα, θέρετρα, εγκαταστάσεις αθλητικές και άλλα για τους μετατιθέμενους είτε υποστήριξη στη νέα θέση τους σε αυτούς και τις οικογένειές τους.
 • ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ: Το 66% των αξιωματικών και το 91% των υπαξιωματικών είναι υπέρ του συνδικαλισμού στις ΕΔ, ενώ υπέρ του θεσμού του συνηγόρου του στρατιωτικού τάσσεται το 88% των αξιωματικών και το 94% των υπαξιωματικών. Για να φτάνουμε στο σημείο δύο στους τρεις αξιωματικούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να είναι υπέρ του συνδικαλισμού φαντάζεστε τι συμβαίνει και πόσο κολοσσιαίες είναι οι ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών από το 1974 μέχρι σήμερα.
 • ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Το 56% των αξιωματικών και το 70% των υπαξιωματικών πιστεύουν ότι η κοινωνία στηρίζει λίγο ή καθόλου τις ένοπλες δυνάμεις. και για τον λόγο αυτό δεν θα συνιστούσαν το επάγγελμά τους σε τρίτους. Αν οι στρατιωτικοί νιώθουν ότι αυτοί που καλούνται να προστατέψουν δεν τους στηρίζουν, είναι το χειρότερο για το ηθικό των ανδρών και γυναικών της Ε.Δ.
 • Το 68% των αξιωματικών και το 37% των υπαξιωματικών θεωρούν ότι η ιδιότητα του στρατιωτικού είναι λειτούργημα.
 • Το 44% των αξιωματικών και το 61% των υπαξιωματικών δεν θα συνιστούσαν τη στρατιωτική σταδιοδρομία σε τρίτους.
 • Το 37% των αξιωματικών και το 56% των υπαξιωματικών είναι δυσαρεστημένοι από τη σταδιοδρομία τους.

Είναι σαφές ότι Ένοπλες δυνάμεις με τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Τα οικονομικά προβλήματα των στρατιωτικών έχουν από χρόνια διογκωθεί και θα χειροτερεύουν όσο συνεχίζεται η πολιτική του Μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι –και με βάση τα δεδομένα της έρευνας– οδηγούμαστε με γρήγορο ρυθμό σε ένα «στρατό επιβίωσης» – ένα στρατό που το βασικό μέλημα των στελεχών του θα είναι η διασφάλιση της επιβίωσής τους.

Ένας στρατός δύο ταχυτήτων, στον οποίο επικρατεί η λογική της επιβίωσης, είναι αναμενόμενο να είναι λιγότερο αποτελεσματικός και να μη μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα που αναμένει από αυτόν η κοινωνία.

Τα προβλήματα αυτά δεν παρουσιάστηκαν ξαφνικά. Υπάρχουν όλη την τελευταία 10ετία και έχουν αποτυπωθεί σε εσωτερικές έρευνες των επιτελείων οι οποίες είναι γνωστές στις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες οι οποίες απλώς δεν ασχολήθηκαν με αυτές αλλά προτίμησαν τα ρουσφετάκια και τις βραδιές οπλίτη.


Advertisements

2 thoughts on “Η τραγική κατάσταση στις Ενοπλες Δυνάμεις-Ερευνα της VPRC

 1. Να αφήσουν την κλάψα οι στρατιωτικοί και να απαιτήσουν η ηγεσία τους να επιλέγεται από τους ίδιους και όχι από την κάθε κυβέρνηση, η οποία βάζει στη θέση του αρχηγού ένα πιόνι αντί έναν Στρατηγό. Ο Στρατός είναι η ίδια η κοινωνία καθότι εκεί υπηρετούμε όλοι και δεν αποκλείεται κανένας απο την ένταξή του σε αυτόν. Αν η κυβέρνηση φοβάται την «επέμβαση» ενός τέτοιου στρατού στην πολιτική αυτό θα οφείλεται στο ότι η μη δημοκρατική πολιτική εξουσία (όπως είναι σήμερα) θα φοβάται την επέμβαση του ,τουλάχιστον, αξιοκρατικού στρατεύματος.

  1. Δεν διαπίστωσα καμμία κλάψα. Στα πλαίσια της δημοκρατικής κοινωνίας που ζούμε, πως να «απαιτήσουν» ? Ολες οι εξουσίες πηγάζουν απο το λαό. Ο λαός πρέπει να «απαιτήσει» και να μην «πέφτει απο τα σύννεφα» κάθε 3 χρόνια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s