Εν ενεργεία… απόστρατοι

του Ανδρέα Κούτρα, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 11/9/2010

Αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των στρατιωτι­κών η οποία ενδέχεται να φθάσει και τα 8-10 χρόνια, σηματοδοτεί η θεσμοθέτηση της παράλληλης επετηρίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις με το νέο νόμο περί υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρ­χίας των στελεχών. Αυξάνονται επίσης οι φόβοι για ενίσχυση και στο Στράτευμα παθογενειών που παρατηρούνται έντονα στο σύστη­μα λειτουργίας του Δημοσίου.  Για «γερασμένο» Στρατό κάνουν λόγο επιτελείς με αφορμή τη θέ­σπιση της παράλληλης επετηρίδας στην οποία θα εισέρχονται οι αξι­ωματικοί από βαθμό ανθυπολοχα­γού έως αντισυνταγματάρχη που θα έχουν κριθεί στο βαθμό που κα­τέχουν τρεις φορές «διατηρητέοι» και οι συνταγματάρχες-ταξίαρχοι που κρίνονται από την υπηρεσία ως «ευδοκίμως τερματίσαντες».

Επιπτώσεις

«θα υπάρχει συσσώρευση στε­λεχών στα ανώτερα στρώματα της ιεραρχίας με σκοπό τη συ­μπλήρωση της 35ετίας για πλήρη συνταξιοδότηση», επισημαίνουν και προσθέτουν πως ένας αξιω­ματικός θα είναι στο βαθμό του συνταγματάρχη σε ηλικία 53-55 χρόνων λόγω της αύξησης των χρόνων παραμονής στο βαθμό με τις αλλαγές που θα επέλθουν. Ο ταξίαρχος θα είναι ακόμη μεγα­λύτερος, όταν σήμερα υπάρχουν αρχηγοί Γενικών Επιτελείων σε ηλικία 55 χρόνων.

Η συσσώρευση μεγάλου αριθ­μού στελεχών στους βαθμούς των ανώτερων αξιωματικών, μόνο για τη θεμελίωση του δικαιώματος της συνταξιοδότησης, επιφέρει και αύξηση του μέσου όρου ηλι­κίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσος όρος που έτσι κι αλλιώς αυξάνεται με την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στο βαθμό, προκειμένου ο συνταγματάρχης να έχει 31 χρόνια υπηρεσίας. Και το ερώτημα που τίθεται από αρ­κετούς στρατιωτικούς είναι κατά πόσο συνάδουν τα σχέδια ενός σύγχρονου και ευκίνητου Στρατού με ανθρώπινο δυναμικό κατά 8-10 χρόνια μεγαλύτερο. Ειδικά όταν οι στρατεύσιμοι εκλείπουν και ακόμη και οι επαγγελματίες οπλίτες που προσλήφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν έως και 28 χρόνων.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τα επόμενα χρόνια συνεπεία της παράλληλης επετηρίδας είναι η αξιοποίηση αυτών των ανθρώπων. Πού θα τοποθετηθούν αξιωματι­κοί, βαθμού αντισυνταγματάρχη και συνταγματάρχη, οι οποίοι θα είναι εκτός οργανικών θέσεων και τι θα προσφέρουν αυτά τα στελέ­χη; Αρκετοί εκφράζουν φόβους για πρόκληση φαινομένων που παρα­τηρούνται στο Δημόσιο και είναι κατακριτέα, «θα πάψει το αίσθημα καθήκοντος και όσοι βρεθούν στην παράλληλη επετηρίδα θα κοιτά­ζουν την ώρα αποχώρησης», λένε στρατιωτικοί και αναρωτιούνται για την αποδοτικότητα των στε­λεχών που ξέρουν ότι είναι σε «παρκινγκ» μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος συνταξιοδότησής τους.

Τα κριτήρια

Παραμένουν βέβαια ζητούμενο τα κριτήρια για να εξελιχθεί ένας αξιωματικός στην ιεραρχία ή να καταστεί στάσιμος και να εισέλ­θει στην παράλληλη επετηρίδα. «Κανείς δεν μπορεί να διασφα­λίσει πως τα κομματικά πιστεύω δεν θα παίξουν ρόλο διαμορφωτή στην κρίση των στελεχών από τα αρμόδια συμβούλια των κλάδων», αναφέρεται συγκεκριμένα, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για επικράτηση καθαρά αξιοκρατικών κριτηρίων. Εκτιμάται, δε, πως τα στελέχη θα προστρέξουν από ακόμη μι­κρότερους βαθμούς σε αναζήτηση «κομματικής προστασίας» για να αποφύγουν μια δυσμενή κρίση. Κάτι δηλαδή που σήμερα γίνεται προς τους ανώτατους βαθμούς με σκοπό την ανέλιξη στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας να γί­νεται χαμηλότερα προς αποφυγήν του σκοπέλου της παράλληλης επετηρίδας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.