Ο Ελ. Βενιζέλος κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Την ίδια εποχή στην Ελλάδα συνέβαιναν ιστορικά γεγονότα. Τον Αύγουστο του 1909 έγινε το κίνημα του Ζορμπά στο Γουδί που στρέφονταν εναντίον του κάθε διαδόχου Κωνσταντίνου των βασιλοπαιδιών και μιας ομάδας στρατιωτικών του περιβάλλοντος τους. Ταυτόχρονα οι νεαροί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που είχαν συμπήξει τον «Στρατιωτικό Σύνδεσμο» ζητούσαν την πλήρη εξυγνίαση των πολιτικών πραγμάτων της χώρας και την απαλλαγή του τόπου από τα φαυλοκρατικά πολιτικά στοιχεία. Τότε δυο σθεναροί δημοσιογράφοι ο Πωλ και ο Χαιροπουλος βλέποντας ότι ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» κινδύνευε να εκφυλλιστεί από τις μηχανογραφίες και τις ραδιουργίες των πολιτικών έριξαν το σύνθημα το σύστημα τις μετακλήσεως του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ήταν καιρός. Ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» για να βγει οποί το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στο μεταξύ και για να θέσει τέρμα στην πολιτική ανωμαλία του τόπου μετακάλεσε τον Βενιζέλο έχοντας υπο΄ όψη του την προηγούμενη δράση του στην Κρήτη. Ο Βασιλεύς Γεώργιος Ά ύστερα από μερικές ταλαντεύσεις και κατόπιν της ρητής διαβεβαιώσεως ότι θα μείνει πιστός στην δυναστεία διωρισε καθ΄ υπόδειξη του τον Στέφανο Δραγούμη ως πρόεδρος της υπερισιακής κυβερνήσεως προς ενέργεια εκλογών. Ο Βενιζέλος τακτοποίησε έτσι τα πράγματα και αναχώρησε για λόγους υγείας στην Ελβετία , όπου πληροφορήθηκε ότι κατά τις εκλογές εξελέγη σχεδόν με παμψηφία πληρεξούσιος της Αττικής. Το Σεπτέμβριο ο Βενιζέλος κατήλθε στην Ελλάδα και την 5η του ίδιου μήνα μιλώντας μπροστά σε μια μεγάλη συγκέντρωση του αθηναϊκού λαού στην Πλατειά του Συντάγματος απέκρουσε την εκλογή Συντακτικής Συνελεύσεως που ζητούσε ο λαός και επέμεινε στην εκλογή Αναθεωρητικής Βουλής. Μετά την παραίτηση του Δραγούμη ,ο βασιλεύς ανέθεσε στον Βενιζέλο τον σχηματισμό της νέας κυβερνήσεως με το δικαίωμα της διαλύσεως της Βουλής.

Ο Βενιζέλος επειδή δεν είχε πλειοψηφία στην βουλή αυτή την διέλυσε και προκήρυξε νέες εκλογές, οι οποίες του εξασφάλισαν ικανοποιητική πλειοψηφία. Και η νέα αυτή βουλή, μετά την αναθεώρηση του συντάγματος και η ψήφιση ορισμένων νομοθετημάτων, διαλύθηκε. Στις νέες εκλογές που εγιναν ο Βενιζέλος συγκέντρωσε την φορά αυτή μεγάλη πλειοψηφία. Απερίσπαστος τώρα επιδόθηκε στο ανορθωτικό του έργο. Ψήφισε νόμους (εργατικους, αγροτικους κ.α .) εξυγνίασε τα οικονομικά, την διοικήσει και την δικαιοσύνη και τέλος ρίχθηκε με δραστηριότητα στην αναδιοργάνωση και στην ανάπτυξη του στρατού και του στόλου , μετακαλώντας από τη Γαλλία στρατιωτική οργανωτική Αποστόλη και από την Αγγλία ναυτική. Στο μεταξύ ήρθε μυστικά σε επαφή με τη σέρβικη και βουλγαρική κυβέρνηση. Οι εκθέσεις των στρατιωτικών τους ακόλουθων  παρουσιάζουν τον ελληνικό Στράτο οργανωμένο και αξιόμαχο, ιδίως όταν πληροφορούνται την κατά θάλασσα υπεροπλία  της Ελλάδος με την απόκτηση του θωρηκτού «Αβέρωφ». Έτσι με τις νικηφόρες μάχες των ελληνικού Στράτου, ελευθερώθηκε μεγάλο μέρος της βόρειας και νησιωτικής Ελλάδος. Αλλά ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος που ακολούθησε ανάκοψε την πρόοδο της Ελλάδος που προχωρούσε με γρήγορο ρυθμό.

Ο Βενιζέλος ζητάει να πάει η Ελλάδα με το μέρος των Σύμμαχων της Αντάντ, που την εποχή εκείνη οργάνωναν την επιχειρήσει των Δαρδανελίων. Αλλά ο νέος βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφώνησε όποτε αυτός παραιτήθηκε στις 21 Φεβρουάριου 1915 και απομακρύνθηκε προσωρινά από την Ελλάδα. Στις εκλογές που έγιναν αμέσως , ενώ ο Βενιζέλος απουσίαζε , ψηφίστηκε βουλευτής σε πολλές συγχρόνως περιφέρειες, όποτε του ανατέθηκε πάλι η πρωθυπουργία. Τότε ο Βενιζέλος δήλωσε πως η Ελλάδα θα τηρούσε  ουδετερότητα  στον πόλεμο , εκτός αν εξαναγκαζόταν από την εξέλιξη των γεγονότων , πράμα που έγινε σύντομα ,με την είσοδο της Βουλγαρίας στον πόλεμο , στο πλευρό της Γερμανίας. Οι βενιζελικοί θεώρησαν την επίθεση της Βουλγαρίας κατά της Σερβίας σαν γεγονός που υποχρέωνε την Ελλάδα να βοηθήσει έμπρακτα τη σύμμαχο της Σερβία, σύμφωνα με την Ελληνοσερβική συνθήκη, Αλλά ο βασιλιάς και οι πολιτικοί αντίπαλοι του είχαν αντίθετη γνώμη. Έτσι δημιουργήθηκε μεγάλος διχασμός και πολλές αναταραχές. Ο Βενιζέλος παραιτήθηκε αμέσως και δεν πήρε μέρος στης εκλογές, που έγιναν στις 6 Δεκεμβρίου 1915, επειδή θεωρούσε τη διάλυση της Βουλής από το βασιλιά Κωνσταντίνο αντισυνταγματική . Στο μεταξύ από την 1η Οκτωβρίου οι σύμμαχοι άρχισαν να αποβιβάζουν στη Θεσσαλονίκη τα στρατεύματα που γυρνούσαν από την επιχειρήσει των Δαρδανελίων , με τη δικαιολογία ότι το απαιτούσε η σωτήρια της Σερβίας.

Μετά την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου από τους Αγγλογάλλους και την άνοδο στον θρόνο του δευτερότοκου γιού Αλέξανδρου ο Βενιζέλος κατήλθε στην Αθηνά τον Μάιο του 1917 και συνεκάλεσε αμέσως την βουλή της 31 Μαΐου του 1915 , που είχε διαλύσει ο Κωνσταντίνος και κήρυξε αμέσως τον πόλεμο εναντίον των κεντρικών αυτοκρατοριών,

Μετά την νικηφόρο έκβαση του παγκόσμιου πόλεμου υπέρ των Σύμμαχων , ο Βενιζέλος αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη συνδιάσκεψη της ειρήνη στο Παρίσι όπου πέτυχε την αναγνώριση των ελληνικών αξιώσεων οι οποίες περιελήφθησαν στις Συνθήκες Νεϊγυ και Σέρβων. Όταν όμως επέστρεψε στην Ελλάδα θριαμβευτής υπέστη στον σταθμό της Λυών δολοφονική απόπειρα από μέρους δυο Έλληνων απότακτων αξιωματικών. Όταν θεραπεύτηκε από τα τραύματα του , επέστρεψε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές τις οποίες όμως αναγκάστηκε εξ΄ αιτίας του ξαφνικού θανάτου του βασιλέα Αλέξανδρου να αναβάλει για την 1η Νοέμβριου του 1920 αντιβασιλείας οριστικέ ο Ναύαρχος Π.Κουντουριωτης.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s