εκδόσεις ΤΟΥΡΙΚΗ, ISBN 978-960-6761-04-1

Στο πλαίσιο της σπουδαίας αγγλοσαξονικής παράδοσης εγχειριδίων το βιβλίο Εισαγωγή στη Θεωρία των Διεθνών Σχέσεων των Τζιλ ! Στηνς και Λόυντ Πέττιφορντ αναζητά το ιδεολογικό και θεωρητικό υπόβαθρο των ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών του διε­θνούς συστήματος και καταγράφει ισότιμα και χωρίς καμία προκατάληψη όλα τα θεωρητικά ερμηνευτικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμε­ρα για την κατανόησή του.

Από το φιλελευθερισμό μέχρι τις πολιτικές της Οικολογίας, οι Στηνς και Πέττιφορντ συνοψίζουν με μαθηματική πειθαρχία, εύληπτα και ευσύνοπτα όλες ανεξαιρέτως τις σύγχρονες και κλασικές θεωρητικές τάσεις των Διε­θνών Σχέσεων, ενσωματώνοντάς τες στο θεωρητικό κεκτημένο των προη­γούμενων δεκαετιών. Οι συγγραφείς έχουν απόλυτη συνείδηση ότι από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα παραδίδουν ένα εγχειρίδιο γραμμένο για νέους πολιτικούς, κοινωνικούς επιστήμονες και ιστορικούς. Κινούμενοι αυ­στηρά σε ιδεοτυπικά, βεμπεριανά πρότυπα, αποπειρώνται μια καταγραφή σχολών σκέψης με όρους που χαρακτηρίζουν συνήθως καταγραφές θε­σμών και νόμων, όχι τόσο γιατί δεν θέλουν να εγείρουν ούτε μια στιγμή την υπόνοια ότι πριμοδοτούν τη μία σχολή σκέψης σε βάρος της άλλης, αλλά για να καταδείξουν το θεσμικό χαρακτήρα της θεωρητικής υπόστασης του αντι­κειμένου και τον ασφυκτικό κλοιό που αυτός επιβάλλει σε όσους έρχονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε επαφή μαζί του. Αντιστεκόμενοι στη γοη­τεία αλλά και στους καταναγκασμούς που επιβάλλει η υιοθέτηση μιας θεω­ρητικής κατεύθυνσης, ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες, οι Στηνς και Πέτ­τιφορντ επιχειρούν κάτι ανοίκειο προς την ίδια τη φύση του αντικειμένου: δομούν ένα ουδέτερο πρίσμα ανάλυσης, προκειμένου να καταγράψουν τα ποικίλα θεωρητικά πορίσματα των Διεθνών Σχέσεων.

Γεμάτο από παραδείγματα ιστορίας και διεθνούς πολιτικής, σχεδιαγράμ­ματα, χάρτες και εμβόλιμα εργαλειακά πλαίσια ανάλυσης των στοιχείων εκείνων της κάθε σχολής σκέψης που προκάλεσαν τις περισσότερες και εντονότερες ακαδημαϊκές συζητήσεις, το ανά χείρας βιβλίο μυεί τον ανα­γνώστη με ασφάλεια στο μαγευτικό αλλά και επικίνδυνο χώρο των διεθνών σχέσεων. Με αυτά τα εφόδια ο «πραγματικός κόσμος» των ειδήσεων και των σύγχρονων προβλημάτων αποκτά ένα εντελώς νέο νόημα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.