Χρήσιμοι νεκροί της τουρκικής πολιτικής

Του Λάζαρου Μαύρου

Τους εννέα νεκρούς Τούρκους, θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας, περιφέρει και στην ΕΕ ο επί των ευρωπαϊκών υπουργός του συνεχιζόμενου Αττίλα, Εγκεμέν Μπαγίς. Όσοι ξέρουν την ιστορία της τουρκικής πολιτικής εναντίον της Κύπρου, των τελευταίων 60 ετών, θα γνωρίζουν βέβαια και την ιστορία της θεωρίας και πολιτικής των «Χρήσιμων Νεκρών». Τα γεγονότα της πατρότητας του όρου «χρήσιμοι νεκροί» τα κατέγραψε σε βιβλίο του για τον Ραούφ Ντενκτάς ο διατελέσας επικουρικός των Εγγλέζων και «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ, αργότερα αριστερός και αντιντενκτασικός, δάσκαλος, συνδικαλιστής και αρθρογράφος, Αρίφ Χασάν Ταχσίν.

Η τουρκική τρομοκρατική ΤΜΤ συγκροτήθηκε ως ο ένοπλος μυστικός στρατιωτικός βραχίονας της Τουρκίας στην Κύπρο το 1958 από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ) του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Για να υλοποιήσει το επιτελικό του «Σχέδιο Ανάκτησης της Κύπρου» (ΤΙΡ). Όπως τα εξηγεί στο βιβλίο του ο εγκέφαλος συγκρότησης της ΤΜΤ, ταγματάρχης τότε του ΓΕΠ, Ισμαήλ Τάνσου. Επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της ΤΜΤ από το 1958 ο Ντενκτάς. Πρώτη πράξη της ΤΜΤ η σφαγή Ελλήνων Κυπρίων αθώων αμάχων Κοντεμενιωτών 12.6.58 στο Κιόνελι, οι βανδαλισμοί από αφιονισμένους τουρκικούς όχλους, οι δολοφονίες Τουρκοκυπρίων αριστερών και η προβοκατόρικη τουρκική βόμβα στο τουρκικό Γραφείο Τύπου στον τουρκομαχαλλά της Λευκωσίας, της βρετανοκρατούμενης τότε Κύπρου.

Κι όταν η τουρκοκύπρια δασκάλα Σεβίμ Ουλφέτ βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ντενκτάς, στη γεμάτη νεκρούς και τραυματίες κλινική Νταλμπάντογλου το 1958 (χαροκαμένη η ίδια επειδή ο αδελφός της, Ουλούς Ουλφέτ, μόλις είχε ανατιναχθεί στο Καϊμακλί από τη βόμβα που ο ίδιος κατασκεύαζε εναντίον των Ελλήνων), είπε στον Ντενκτάς: «Για όνομα του Θεού, δώσε εντολή να σταματήσουν επιτέλους αυτοί οι σκοτωμοί». Της απάντησε με τα εξής: «Οι νεκροί αυτοί μάς είναι χρήσιμοι. Μ’ αυτούς θα κάνουμε να ακουστεί η φωνή μας στον κόσμο» (Α.Χ.Ταχσίν: «Η άνοδος Ντενκτάς στην κορυφή» εκδ. Διαφάνεια, σελ. 51).

Τώρα το τουρκικό κράτος, προς εξυπηρέτηση της επεκτατικής νεο-οθωμανικής στρατηγικής του στη Μέση Ανατολή -την οποία εξηγεί, χαρτί και καλαμάρι, στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος», ο Τούρκος υπ.Εξ. Αχμέτ Νταβούτογλου- είχε την ανάγκη κι άλλων… Χρήσιμων Νεκρών! Τους «προσέφερε» στην Άγκυρα, ο εξίσου αιμοβόρος Ισραήλ…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s