Του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ Φ.207

Συνεχίζεται η κακοδαιμονία των ΕΑΣ Α.Ε., παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και καταγγελίες των εργαζομένων, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη κρατική αμυντική βιομηχανία της χώρας να βυθίζεται όλο και περισσότερο σε βαθύτατη κρίση, χωρίς ορατή, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έξοδο από αυτήν και χωρίς κανείς να ασχολείται ουσιαστικά με τα κραυγαλέα πλέον προβλήματα που επισώρευσαν οι ανεπαρκείς διοικήσεις της.

Η τελευταία φορά που ασχολήθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί με την εταιρεία, η οποία παρέμενε ακέφαλη από τις 15 Αυγούστου λόγω λήξεως της θητείας της προηγούμενης διοικήσεως, ήταν στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο μέχρι τότε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Φυντανίδης αντικατέστησε τον πρόεδρο κ. Ι. Πατσιόγιαννη και διορίσθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Η επόμενη φορά που θα ασχοληθούν πάλι με την εταιρεία οι αρμόδιοι υπουργοί θα είναι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, όταν θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο. Σχετικά με τον διορισμό αυτό πληροφορούμεθα ότι στις 2 Νοεμβρίου έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, από τις οποίες η τριμελής επιτροπή των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας θα …επιλέξει τον μοναδικό υποψήφιο κ. Κ. Μανούσο για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσεως.

Εν τω μεταξύ, όσο η κυβέρνηση ασχολείτο με το θέμα της διοικήσεως με την προαναφερθείσα ….σπουδή, η εταιρεία κινδυνεύει να υποστεί και νέα σημαντική ζημία από την κακή εκτέλεση μίας ακόμη παραγγελίας που κάποιοι στο ΥΠΕΘΑ κατάφεραν να της εξασφαλίσουν. Ο λόγος για ένα πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α.Ω.) στο πλαίσιο της αγοράς των νέων αρμάτων μάχης και συγκεκριμένως το υποκατασκευαστικό έργο που της ανετέθη από την γερμανική εταιρεία Rheinmetall, κατασκευάστρια του πυροβόλου του άρματος.

Πρόκειται για ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο πρόγραμμα, ύψους 23 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στην κατασκευή εξαρτημάτων του πυροβόλου L55 των 120 χλστ. των νέων αρμάτων μάχης Leopard 2A6 Hel. Σημειώνεται ότι το 50% περίπου της αξίας του προγράμματος αφορούσε στο κόστος υλικών και το υπόλοιπο αφορούσε σε εργατικά. Η υλοποίησή του ανετέθη στο Εργοστάσιο των ΕΑΣ της Μάνδρας, του οποίου επικεφαλής μέχρι πρόσφατα (πριν γίνει, διαδοχικά, διευθύνων σύμβουλος και τώρα πρόεδρος) ήταν ο κ. Φυντανίδης.

Το εργοστάσιο και οι υποκατασκευαστές που επελέγησαν, μεταξύ των οποίων και το εργοστάσιο του Αιγίου, το οποίο διηύθυνε μέχρι πρόσφατα ο κ. Σιμονοβίκης, ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση την παραγωγή, με αποτέλεσμα οι παραδόσεις προς την Rheinmetall να είναι εκτός των συμβατικών χρόνων και να αναμένεται να επιβληθούν σύντομα οι προβλεπόμενες από την σχετική ποινική ρήτρα κυρώσεις. Ακόμη χειρότερα, όμως, τα πρώτα εξαρτήματα (αρκετές εκατοντάδες) που απεστάλησαν στην Γερμανία για συναρμολόγησή τους στο πυροβόλο, απεδείχθη ότι παρουσίαζαν αποκλίσεις από τα σχέδια που είχαν παραδώσει στην ΕΑΣ οι Γερμανοί, αν και ο ποιοτικός έλεγχος του εργοστασίου της Μάνδρας τα είχε βρει εν τάξει. Το ποιος είχε δίκιο βέβαια, είναι περιττό να λεχθεί, διότι οι Γερμανοί αναγκάσθηκαν να προβούν σε λεπτομερή έλεγχο των λειτουργικών διαστάσεων όλων των παραδοθέντων εξαρτημάτων και φυσικά, το κόστος του σχετικού ελέγχου, περί το 1 εκατ. ευρώ, θα αναγκασθούν να πληρώσουν τα ΕΑΣ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Γερμανοί πρότειναν αμέσως την διακοπή του προγράμματος και ήδη συναρμολογούν το πυροβόλο με εξαρτήματα δικής τους παραγωγής. Προς εκτέλεση δε των συμβατικών τους υποχρεώσεων εκ της συμβάσεως των Α.Ω., αναμένεται να προτείνουν κάποιο άλλο πρόγραμμα στην ΕΑΣ, πιθανότατα την παραγωγή κάποιων πυρομαχικών.

Η απόφασή τους αυτή, αν και προφανώς δικαιολογημένη, κρίνεται πάντως ..άστοχη, όπως μας ανέφεραν χαριτολογώντας στελέχη των ΕΑΣ. Και τούτο διότι τόσο ο κ. Φυντανίδης που είχε την ευθύνη εκτελέσεως του έργου ως διευθυντής του εργοστασίου της Μάνδρας, όσο και ο κ. Σιμονοβίκης, που διηύθυνε το εργοστάσιο του Αιγίου (που κατασκεύασε και τα περισσότερα ελαττωματικά εξαρτήματα) δεν είναι πλέον στις θέσεις τους.

Ο μεν πρώτος …..προήχθη σε πρόεδρο της εταιρείας, ο δε δεύτερος απεμακρύνθη από την θέση του -όχι χωρίς δυσκολίες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας- αν και τούτο μπορεί να μην είναι οριστικό. Για την ώρα, πάντως, την θέση του κ. Σιμονοβίκη κατέλαβε ο κ. Μπάμπαλης, που δεν είναι μηχανικός αλλά, όπως λένε οι πληροφορίες μας, απόφοιτος γυμνασίου και μέχρι τώρα υπάλληλος στο λογιστήριο του εργοστασίου.

Μετά από αυτά, δεν είναι παρά να απορεί κανείς με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των εργαζομένων. Και εξηγούμεθα. Πρώτον, διότι με τους διορισμούς αυτούς απεδείχθη ότι τα ΕΑΣ είναι η εταιρεία των ευκαιριών για όλους (όπως λέμε για την Αμερική, για παράδειγμα), όπου ο καθένας -και ο πλέον άσχετος- μπορεί να γίνει ο,τιδήποτε. Και δεύτερον, διότι το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων, σε ό,τι αφορά στην ουσία κάθε εργασίας -που είναι η συνέχιση καταβολής του μισθού τους- είναι εξασφαλισμένη. Γιατί, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναφέρουν, στην προ εβδομάδων επίσκεψη εκπροσώπων τους στο υπουργείο, κατά την οποία εξέφρασαν τα παράπονά τους για την κατάσταση της εταιρείας, τους ελέχθη ξεκάθαρα: «Τελικά, γιατί διαμαρτύρεσθε; Μήπως δεν πληρώνεστε;».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s