του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ (ΕΝ ΑΜΥΝΗ) Φ207

…Βρήκαμε, όμως, μία εταιρεία με μία περίπου…. διλοχία διευθυντικά στελέχη ή αρχηγούς πληρώματος και ίσως και τον λόγο που η βάρκα κάθησε.

Το όνομα της…. βάρκας θα το μαντέψατε ήδη: ΕΑΣ Α.Ε. Πόσα διευθυντικά στελέχη έχει η εν λόγω εταιρεία; Λοιπόν, έχουμε και λέμε: 1 πρόεδρο, 1 διευθύνοντα σύμβουλο, 1 γενικό διευθυντή, 2 αναπληρωτές γενικούς διευθυντές,       39 διευθυντές και υποδιευθυντές της κεντρικής διοικήσεως και 6 προϊσταμένους υπηρεσιών. Στα εργοστάσια, οι διευθυντές και υποδιευθυντές ήταν 10 για το εργοστάσιο Υμηττού, 10 για την Μάνδρα, 7 για το Λαύριο, 14 στο Αίγιο και 9 για την Ελευσίνα. Δηλαδή, σύνολο 100.

Προσθέστε σε αυτούς άλλους 90 περίπου προϊσταμένους υπηρεσιών σε όλα τα εργοστάσια και υπηρεσίες της εταιρείας και το σύνολο των γενικών διευθυντών, αναπληρωτών τους, διευθυντών και υποδιευθυντών και προϊσταμένων υπηρεσιών φθάνει αισίως τους 190! Το αποτέλεσμα βέβαια γίνεται φαιδρό αν υπολογίσουμε και τους επικεφαλής τμημάτων, αλλά επειδή η στήλη αυτή προσπαθεί, συνήθως μάταια, να παραμένει στοιχειωδώς σοβαρή, σταματάμε εδώ.

Πώς γίνεται μία μόνιμα χρεωμένη εταιρεία να έχει τόσα πολλά διευθυντικά στελέχη; Απλά. Κάθε κυβέρνηση που έρχεται, όταν θέλει να ευνοήσει κάποιον δικό της, του δημιουργεί μία θέση διευθυντού, υποδιευθυντή, προϊσταμένου υπηρεσίας ή, στην χειρότερη περίπτωση, μία θέση τμηματάρχη. Το αποτέλεσμα είναι, κατά πρόχειρες εκτιμήσεις των εργαζομένων, η σχέση μεταξύ …κωπηλατών και αρχηγών πληρώματος, ατόμων δηλαδή εργαζομένων στην παραγωγή και στην διοίκηση, να είναι   περίπου στο ένα προς τέσσερα!

Το 1:4 απέχει βέβαια ακόμη από το 1:7 της ιστορίας με τον ελληνοϊαπωνικό αγώνα κωπηλασίας που λέγαμε στην αρχή, αλλά με έναν στο κουπί και τέσσερις να κάθονται, το μέλλον της βάρκας είναι μάλλον προδιαγεγραμμένο ή μάλλον γραμμένο στα παλαιά υποδήματα αυτών που υποτίθεται έχουν την ευθύνη της εποπτείας της.

Επειδή, όμως, η ιστορία τείνει να γίνει δυσάρεστη, ας κλείσουμε το σημείωμα αυτό με κάτι πιο ευχάριστο. Πόσο υψηλά μπορεί να φτάσει κάποιος στην εταιρεία αυτή όταν, στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του, που του εδόθη από τον διευθυντή του εντολή να αντιγράψει μία ηλεκτρονική πλακέτα, εκείνος την έβαλε στο …φωτοτυπικό και του πήγε πίσω την φωτοτυπία της πλακέτας; Η απάντηση, για να μη παιδεύεστε; Αρκετά πιο πάνω από τον διευθυντή του.    

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s