Του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Η εντυπωσιακή ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας της χώρας των τελευταίων δύο τουλάχιστον δεκαετιών να συντάξει μία έστω στοιχειώδη πολιτική για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, φαίνεται κατά τον πλέον εναργή τρόπο από την παντελή έλλειψη πρόνοιας για την έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα αυτό. Τα ελάχιστα στοιχεία που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει πολιτική στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας εξαντλούνται σε κατά κανόνα ατελέσφορες και αποσπασματικές προσπάθειες εξασφαλίσεως έργου για την αμυντική βιομηχανία της χώρα, με αποτέλεσμα σήμερα ο ζωτικός αυτός τομέας να είναι σε πλήρη διάλυση. Οι περισσότερες βιομηχανίες του ιδιωτικού τομέα  είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με δυσμενείς συνέπειες για την απασχόληση και την συμβολή τους στην οικονομία της χώρας,  ενώ οι αντίστοιχες του κρατικού τομέα  επιβαρύνουν  το Δημόσιο  με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο με τα ελλείμματά τους. Έννοιες αυτονόητες για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η χρηματοδότηση από το κράτος προγραμμάτων έρευνας και αναπτύξεως, αν δεν αγνοούνται πλήρως, εμφανίζονται στα διάφορα νομοθετήματα ατελώς και, ακόμη χειρότερα, στην περίπτωση που υπάρχουν, δεν εφαρμόζονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι νόμοι 2921 και 3563 οι οποίοι προβλέπουν την διάθεση 1-1,5% του ετήσιου προϋπολογισμού για εξοπλισμούς -και εν γένει του ΕΜΠΑΕ- στην έρευνα και ανάπτυξη. Με βάση τούτο και δεδομένου  ότι κάθε ΕΜΠΑΕ ανέρχεται σε περίπου 11-11,5 δισ. ευρώ, το ΥΠΕΘΑ θα έπρεπε να διαθέτει για την έρευνα και ανάπτυξη 110-115 εκατ. ευρώ στην πενταετία ή το ανάλογο ποσό ετησίως. Τι διέθεσε έναντι τούτων φαίνεται από στοιχεία των ετών 2006-2009, με τα κονδύλια για την έρευνα και ανάπτυξη για το 2006 να ανέρχονται σε 14 εκατ. ευρώ, του 2009 σε 9,3 εκατ. του 2008 σε 4,9 και του 2009 σε 8,4 εκατ. Να σημειωθεί ότι τα ελάχιστα αυτά ποσά  διετέθησαν σχεδόν αποκλειστικώς  σε συμμετοχή της χώρας σε διεθνή προγράμματα, χωρίς ούτε ένα ευρώ να έχει διατεθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων έρευνας και αναπτύξεως για την ίδια περίοδο τα οποία ανέρχονται για το 2006 σε 9 εκατ. ευρώ, για το 2007 σε 30.000 (!), για το 2008 σε 415.000 ευρώ και για το 2009 σε 1,3 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με τα αμελητέα αυτά ποσά, χρήσιμο είναι να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία για την πολιτική που εφαρμόζει στον ίδιο τομέα η Τουρκία, με αποτέλεσμα η αμυντική της βιομηχανία να παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια με αλματώδη πρόοδο. Η τελευταία όχι μόνο δεν επιβαρύνει το Δημόσιο με τα ελλείμματά της, αλλά συμβάλει στην  οικονομία της χώρας  απασχολώντας άνω των 70.000 ατόμων, πραγματοποιεί σημαντικές σε ύψος εξαγωγές (το 2008 ανήλθαν σε 576 εκατ. δολάρια, έναντι 420 εκατ. το 2007, με προβλέψεις και σχέδια να ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια  μέσα στα προσεχή 4-5 χρόνια)και έχει έσοδα από τουρκικές και ξένες παραγγελίες της τάξεως των 2,5 και πλέον δισ. δολαρίων ετησίως.

Στοιχεία του Συνδέσμου Τούρκων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (SaSaD) δείχνουν ότι μόνο για το 2008 τα έσοδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ανήλθαν σε 2,32 δισ. δολάρια, με την τάση να εμφανίζεται αυξητική και για τα επόμενα χρόνια. Σημ.: Με τέτοια στοιχεία και με την Τουρκία να δαπανά για εξοπλισμούς κάτι περισσότερο από 4 δισ. δολάρια ετησίως, όπως αναφέρουν πλείστες πηγές της Τουρκίας, η πρόταση των Τούρκων για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, μάλλον σαν ανέκδοτο ακούγεται.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έδωσε ο SaSaD για την χρηματοδότηση της έρευνας και αναπτύξεως τόσο από την ίδια την βιομηχανία όσο και από το κράτος. Τα πρώτα (ίδια κονδύλια των βιομηχανιών) από 64 εκατ. δολάρια το 2004, ανήλθαν σε 120 εκατ. το 2007 για να φτάσουν τα 228 εκατ. δολάρια το 2008. Το ποσό αυτό όμως δεν ήταν το μόνο, γιατί για το ίδιο έτος (2008) ο SaSaD έδωσε στοιχεία για την κρατική χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία ανήλθε σε άλλα 272 εκατ. δολάρια. Το σύνολο, δηλαδή, της χρηματοδοτήσεως ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για το 2008 ανήλθε στο εντυπωσιακό ποσό των 500 εκατ. δολαρίων!

Συγκρίνατε το ποσό αυτό  των 500 εκατ. δολαρίων των Τούρκων για το 2008 με τα 4,9 εκατ. ευρώ της Ελλάδας, εκ των οποίων μόνο 415.200 ευρώ ήταν για νέα προγράμματα (άραγε τι μπορείς να χρηματοδοτήσεις με αυτά;) και θα έχετε απάντηση στο ερώτημα πώς οι Τούρκοι μόνο οφέλη έχουν από τη  ανάπτυξη της αμυντικής τους βιομηχανίας και πώς εμείς πληρώνουμε πανάκριβα την διατήρηση μίας κατ’επίφασιν   αμυντικής βιομηχανίας που το μόνο που παράγει είναι ελλείμματα.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό ότι και η νέα κυβέρνηση και ιδίως το τμήμα της που έχει την ευθύνη για την αμυντική βιομηχανία της χώρας, εδώ και 7 μήνες που είναι στην εξουσία δεν έχει σχεδόν καθόλου ασχοληθεί με την σύνταξη ενός σχεδίου διασώσεως της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, ούτε καν με τον διορισμό νέας διοικήσεως στις δύο μεγαλύτερες και ζημιογόνες βιομηχανίες του κρατικού τομέα (σ.σ.:  η περίπτωση βέβαια  να ασχοληθεί με την μοίρα της βιομηχανίας του ιδιωτικού τομέα θεωρείται τουλάχιστον  ως εξωπραγματική).

Και εδώ, έρχεται αυτόματα στην μνήμη του συντάκτη της στήλης η παλιά ρήση των Τούρκων που έλεγαν (στα χρόνια του πατέρα του, βέβαια)  για να δικαιολογήσουν την όποια υστέρηση ή επιτεύγματά τους ότι «εμείς μπορεί να είμαστε βλάκες, όπως λέτε,  αλλά  επιλέγουμε να μας κυβερνούν έξυπνοι. Ενώ εσείς που είστε έξυπνοι διαλέγετε για κυβερνήτες σας βλάκες». Η στήλη δεν συμμερίζεται βέβαια την άποψη αυτή. Και τούτο όχι μόνο διότι την θεωρεί μειωτική του κύρους των δικών μας πολιτικών αλλά και των ίδιων των Τούρκων που  αυτοχαρακτηρίζονται συλλήβδην ως βλάκες, αλλά κυρίως διότι θεωρεί εμάς τους Έλληνες έξυπνους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s