εκδόσεις ΤΟΥΡΙΚΗ, ISBN 978-960-6761-05-8

Στο βιβλίο καταγράφεται η μεταβαλλόμενη γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας καθώς και η στρατιωτική της ισχύς. Η Τουρκία, χωρίς να πα­ρεκκλίνει από την κεφαλική κληρονομιά της αρχή του κράτουςς- έθνους επιδιώκει να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο ισχύος με αυξημένο στρατηγικό, οικονομικό και πολιτιστικό ρόλο. Η παλαιά κε­μαλική εξωτερική πολιτική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη νέα εξω­τερική πολιτική της Άγκυρας η οποία αντλεί μεν δύναμη από το οθω­μανικό της παρελθόν, ωστόσο χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, προγραμματισμό, πολιτική βάθους και μια ευδιάκριτη αυτοπεποίθηση των εμπνευστών της.

Ο στόχος Τουρκίας είναι πρόδηλος: επιδιώκει να προσδώσει στη διεθνή εικόνα της το χαρακτηριστικό της ισχυρής στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης στον άξονα Μέση Ανατολή-Βαλκάνια. με επίκεν­τρο τη Μεσόγειο θάλασσα. Με έμφαση στις «αυτοκρατορία» βλέψεις τns Τουρκίας, στο βιβλίο εξετάζεται η πολιτική που αφορά τη στρα­τιωτική ισχύ τns και η στρατιωτική στρα­τηγική, η οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και η στρατηγική στους τομείς των εξοπλισμών, των επιστημών, τns τεχνολογίας, και τns πυρηνικής ενέργειας.

Μέσα από το βιβλίο προκύπτει η εντυπωσιακή πρόοδο της Τουρκίας σε ζητήματα γνώσης και τεχνολογίας, στην ακμή των οποίων βρίσκεται ο τουρκικός στρατός, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ομιλία του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επι­τελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού  Buyukanit, στις Ακαδημίες Πολέμου στις 16.3.07. Το εντυπωσιακό δεν είναι όσα αναφέρει ο στρατηγός σχετικά με την τέχνη του πολέμου, αλλά το πλαίσιο εντός του οποίου τα ενσωματώνει. Στο κείμενο αυτό ο αναγνώστης θα βρει αναφορές σε Ινδούς ποιητές, στον Αριστοτέλη, το Νεύτωνα, σε ποικίλες θεωρίες, συμπεριλαμβανομένης και της θεωρίας του χάους, ακόμη και στην εναλλακτική θεώρηση περί υπο­δειγμάτων του Imre Lakatos.

Η ελληνική βιβλιογραφία που αφορά την Τουρκία είναι ελλιπέστατη, καθώς εξαρτάται κυρίως από δευτερογενείς και τριτογενείς πηγές και κα­ταλήγει στην Ελλάδα διά της τεθλασμένης οδού. Οι γνώσεις μας για την Τουρκία βασίζονται μεταπολεμικά σε μελέτες ξένων, κυρίως Αμερικανών.

Ακόμη και οι πιο εξειδικευμένοι μελετητές της Τουρκίας θα διαπιστώσουν ότι το πρωτογενές υλικό του βιβλίου (έγγραφα, ομιλίες, χάρτες, οργανο­γράμματα κ.ά.) είναι αναντικατάστατο για την κατανόηση της Τουρκίας, η οποία υλοποιεί μια αναθεωρητικά επιθετική πολιτική έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, επιδιώκοντας να περιθωριοποιήσει την πρώτη στο φυσικό της χώρο και να ακυρώσει τη δεύτερη ως κράτος. Η Ελλάδα, αν επιθυμεί να διατηρήσει την αυτονομία της, οφείλει να βρει απαντήσεις στην τουρκική επιθετικότητα.

Με δεδομένη την ανατολική πρόκληση, το πόνημα αυτό έχει σχεδιαστεί, κατά κύριο λόγο, για τους μελετητές και σχεδιαστές της ελληνικής αμυ­ντικής πολιτικής, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα άμυνας και ασφάλειας. Με τη βοήθεια του, θα αντιληφθείτε τον τρόπο σκέψης και λει­τουργίας της κεμαλικής και ισλαμικής ελίτ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s