Τα νέα «τζάκια»

Οσα περιγράφουμε σε μερικές από τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις μας (Πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στον … Ολυμπιακό – Μπλόκο της κυβέρνησης σε έργο Μπόμπολα – «Πράσινη ανάπτυξη», ή ο κόσμος το έχει βούκινο….) είναι μόνο μερικά δείγματα των ανακατατάξεων που συντελούνται στον επιχειρηματικό κόσμο και του πολέμου που μαίνεται ανάμεσα σε μεγαλοσυμφέροντα, παράλληλα με την οικονομική κρίση και την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εδραιωθεί στην εξουσία.

 Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά το μεγάλο ερώτημα ένα: Επιχειρεί άραγε το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», όπως αυτός εκφράζεται σήμερα από την κυρίαρχη οικογένεια Παπανδρέου, να δημιουργήσει μια νέα επιχειρηματική τάξη πραγμάτων; Ή απλά, η αστάθεια  που προκαλεί η κρίση και η κυβερνητική ανεπάρκεια αποσταθεροποιούν και την καθεστηκυία τάξη της  … διαπλοκής και έτσι ορισμένοι επιχειρηματίες ξεσπαθώνουν και γίνονται ανεξέλεγκτοι (βλ. και θάνατο του «εγγυητή» Χρήστου Λαμπράκη);

 Από τη Μεταπολίτευση και μετά τα επιχειρηματικά τζάκια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Από το πουθενά κάποιοι έγιναν μεγιστάνες, αναλαμβάνοντας κυρίως ρόλο εθνικού προμηθευτή, χάρις κυρίως στο «σύστημα ΠΑΣΟΚ». Είναι γνωστοί οι εργολάβοι και λοιποί επιχειρηματίες όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης που έγιναν πάμπλουτοι εξαιτίας των προνομιακών σχέσεών τους με την εκάστοτε εξουσία.

 Τα τελευταία 30 χρόνια κουμάντο στον τόπο αυτό δεν κάνει ο λαός αλλά τα συγκεκριμένα τζάκια, μικρότερα ή μεγαλύτερα που κάθε πολιτικό κόμμα το οποίο καταλαμβάνει την εξουσία, θέλει να στηρίξει με το αζημίωτο φυσικά.

 Για παράδειγμα ο Μπόμπολας, εργολάβος παντός πολιτικού καιρού, πήρε μεγάλα έργα, έγινε κορυφαίος κατασκευαστής δημόσιων έργων και με τη σειρά του στήριξε το σύστημα.

Ο Κόκκαλης μεγαλούργησε με τις εθνικές προμήθειες ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των σημαντικών επιχειρηματιών (Λάτσης, Μυτιληναίος) και των ασήμαντων (από Αθανασούλη μέχρι Λαναρά κ.λπ.) που βγήκαν στον αφρό τα τελευταία χρόνια.

 Η Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη 6ετία “έστησε” το δικό της μαγαζί, στήριξε επιχειρηματίες, έδωσε δουλειές, κυρίως στους παλιούς προμηθευτές, αλλά και σε “ορκισμένους” γαλάζιους.

Σειρά φαίνεται να  παίρνει πλέον το ΠΑΣΟΚ το οποίο με κάποια πρώτα δείγματα γραφής φαίνεται ότι επιχειρεί να στήσει το δικό του μαγαζί με νέους “παίκτες” και πολλές φορές “εκπαραθυρώνοντας” παραδοσιακούς επιχειρηματίες – προμηθευτές. Δείτε τι έχει γίνει τους τελευταίους μήνες.

–  Στα κατασκευαστικά, μόλις πρόσφατα  υπέγραψε ο Δημήτρης Ρέππας την πρώτη συμφωνία για δημόσιο έργο, αυτό του δρόμου Άκτιο – Αμβρακία. Ποιοι ήταν αυτοί που το πήραν; Ο Π. Εμφιετζόγλου της Μηχανικής που είχε ξιφουλκήσει κατά της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια και , και ο Μαρούλης της ΑΕΓΕΚ ο οποίος επί ΝΔ (και με σπρώξιμο από την κυβέρνηση) πήρε την εταιρεία που παράπαιε και την έσωσε αφού πήρε ορισμένα έργα. Πάνω από 300 εκατ. ευρώ το έργο Άκτιο – Αμβρακία και δεν το πήρε κανένας μεγάλος κατασκευαστής.

– ΕΛΛΑΚΤΩΡ και J&P Αβαξ περιμένουν ακόμη να πάρουν μέρος σε κάποιο έργο. Τόσο το  Καστέλι όσο και η επέκταση της Αττικής οδού πάγωσαν από την κυβέρνηση. Μάλιστα το δεύτερο έργο, όταν γίνει, θα είναι κουτσουρεμένο, σίγουρα κάτω από 900 εκατ. ευρώ.

– Στον πάγο λοιπόν οι εργολάβοι – θεσμοί; Ή μήπως κάποιοι θέλουν να τους κάνουν να παρακαλέσουν;

–  Αντιθέτως, δυναμικό μπάσιμο δείχνει να κάνει η ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ του Περιστέρη με τις πολύ καλές σχέσεις με το πρώην Συγκρότημα Λαμπράκη. Καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού όπως στη ΡΑΕ ή στη γραμματεία συγχρηματοδοτούμενων καταλαμβάνονται από ανθρώπους που δούλεψαν στις παραπάνω εταιρείες. Σύμπτωση;

– Τι τρέχει με τον Λαυρεντιάδη; Είναι το επόμενο μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί. Ο μόλις 38χρονος επιχειρηματίας, τους τελευταίους μήνες, κάνει συνεχείς εξαγορές ολόκληρων (ή ποσοστών) μέσων ενημέρωσης, κυρίως δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Γιατί το κάνει αυτό και που στοχεύει; Κάποιοι λένε ότι η κουμπαριά του με τον Αμερικανό πρέσβη, Ντ. Σπέκχαρντ, ίσως είναι δηλωτική της γραμμής που ακολουθεί. Άλλοι δεν αποκλείουν ένα σχέδιο στήριξης πολιτικών σε ΠΑΣΟΚ (και ΝΔ) στην μετά Παπανδρέου εποχή. Το σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ το οποίο κόπτεται για τη διαφάνεια στα ΜΜΕ δεν έχει κάνει καμιά κίνηση για να “εμποδίσει” (αν μπορεί βέβαια) την εξάπλωση του Λαυρεντιάδη.

– Μένει να δούμε που θα κάτσει η “πράσινη” μπίλια στον τομέα των εξοπλισμών και της ενέργειας που θα δοθεί μάχη μεταξύ παλαιών επιχειρηματικών τζακιών.

 Τελικά, ίσως είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για “πράσινο” προτεκτοράτο με επιχειρηματίες – στηρίγματα, αλλά τα πρώτα δείγματα γραφής μάλλον δείχνουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

 Μην ξεχνάτε και το προεκλογικό «δείπνο με τον Γιώργο»

Υπενθυμίζουμε και το αποκαλυπτικό δημοσίευμά μας με τίτλο «Ποιοι επιχειρηματίες συμμετείχαν στο δείπνο με το Γιώργο» της εποχής που ο Γιώργος  άρχιζε να ζητάει πρόωρες εκλογές;

Μια ωραία Δευτέρα λοιπόν εκείνου του μηνός  ο  αναπληρωτής  διευθύνων  σύμβουλος  της  Eurobank  κ. Νίκος  Καραμούζης οργάνωσε, στο  σπίτι  του  στην  Εκάλη, «μυστικό  δείπνο» προς τιμήν του κ. Παπανδρέου. Κι αν κρίνουμε από όσα ακολούθησαν σε εκείνο το δείπνο δεν υπήρξε προδοσία. Μάλλον χειροτονία.

Ήταν  εκεί  ο  κ. Μάνος  Βασιλάκης  της  Aegean, ο  κ. Ευάγγελος  Σπανός της  Βιοϊατρικής, ο κ. Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος, πρώην  Πρόεδρος  του  ΣΕΒ  και  ιδιοκτήτης  της  Τιτάν, ο κ. Πάνος  Λασκαρίδης μεγαλομέτοχος  στη  « Μεγάλη  Βρετανία»  και  εφοπλιστής, ο  κ. Σπύρος  Θεοδωρόπουλος  της  Vivardia, αλλά  και  ο  κ. Μάκης  Σκλαβενίτης, με  τα  ομώνυμα  σούπερ  μάρκετ  και  ο  κ. Αριστείδης  Μπελές, με  τα  ιχθυοτροφεία  « Νηρέας».

Στο  δείπνο  παρέστησαν  ακόμα  ο  ιδιοκτήτης  της  ΜΕΤΚΑ  κ. Ευάγγελος  Μυτιληναίος, ο  κ. Σπύρος  Διβάνης  με  τα  γνωστά  ξενοδοχεία, ο  κ. Άγγελος  Πλακόπιτας  της  Clobal  Finance  ( εταιρείας  πληροφορικής), ο  κ. Γιώργος  Γεράρδος, της  εταιρείας  « Πλαίσιο»  και  ο  κ. Σάκης Καλλιντσάντσης  της  Ελληνικής  Τεχνοδομικής.

Τα «νέα τζάκια» της δεκαετίας του 80 που πάλιωσαν

Διδακτική για το παρόν είναι και ιστορία της «Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών» που στήριζε επί εποχής Κοσκωτά, τις πολιτικές φιλοδοξίες του νεαρού τότε Γιώργου Παπανδρέου. Τα «Νέα Τζάκια», όπως τα έλεγαν τότε, άρχισαν να σχηματίζονται το 1986 με «κλειστές διαλέξεις» του Γ. Παπανδρέου στο κτίριο της «Ιντεραμέρικαν» του κ. Δ.  Κοντομηνά. Προσκεκλημένοι σε εκείνες τις κλειστές συγκεντρώσεις ήταν διάφοροι «νέοι» επιχειρηματίες της εποχής, όπως ο Γ. Κοσκωτάς και ο Θ. Μαργέλλος που πρωταγωνίστησε, μαζί με τον Λούβαρη,  στο γνωστό «σκάνδαλο του καλαμποκιού» και είναι ακόμα φίλος του Γιώργου. Μέλη του πρώτου ΔΣ της Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών ήταν οι : Θανάσης Λαβίδας, Χάρης Κυριαζής, Δ. Καλλιτσάντσης, Γ. Παπαθανασίου, Δ. Κοντομηνάς και Βαρβάρα Βερνίκου.
Εκτός των προηγούμενων, στους 44 επιχειρηματίες – ιδρυτικά μέλη της «Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών» ήταν και οι : Πέτρος Γ. Δούκας , Πάνος Τσουπίδης, Νίκος Κιολεϊδης, Θεοδόσης Δ. Μπουντουράκης, Στάμος Στράτος, Οδυσσέας Κυριακόπουλος , Κώστας Καίσαρης, Λεωνίδας Ιωάννου, Μηνάς Τανές , Κωνσταντίνος Μπουτάρης, Νικόλαος Φιλίππου – Βαρλής, Αδαμάντιος Λαδένης, Θανάσης Μαρτίνος, Κ. Κουλουβάτος, Ν. Α. Κανελλόπουλος, Π. Δ. Κανελλόπουλος. Δημήτρης Δασκαλόπουλος , Ιωάννης Ε. Αργυρός κ.α.

ΠΗΓΗ: antinews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s