Το ιδεολογικό κενό της ΝΔ – Καπιταλισμός-Φιλελευθερισμός

Μετά την ανάληψη της κρατικής εξουσίας από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς δυνάμωσαν οι φωνές που κατέκριναν τον φιλελευθερισμό αλλά και τον καπιταλισμό.

Όμως σηματοδοτεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ νίκη ενάντια στη φιλελεύθερη οικονομία ή σε αυτό το οικονομικό σύστημα που είχαμε από το 1974 στην Ελλάδα, τύποις «φιλελεύθερο» και τύποις ¨καπιταλιστικό»?

Μήπως θέτει την αρχή του τέλους για το ελληνικού τύπου «φιλελεύθερο» μοντέλο?

Στην οικονομική θεωρία/φιλοσοφία αναφέρονται αρκετές «εκδόσεις» του καπιταλισμού. Υπάρχει η «pro-business», η «pro-market», υπάρχει και η «crony capitalism«.

 

Η ελληνική αριστερά εστιάζει την κριτική της στην λανθασμένη άποψη οτι φιλελευθερισμός σημαίνει πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων και κατά της κοινωνίας (pro-business).

Ο φιλελευθερισμός που επικαλείται η ΝΔ είναι η pro-market φιλοσοφία. Δηλαδή υπέρ μιας οικονομίας  όπου συμπεριλαμβάνονται μέσα και οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι και όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Επίσης υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού όπου οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να παρέχουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και που προσέχουν την δημόσια εικόνα τους και συμπεριφορά τους καθώς οι καταναλωτές θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους πετάξουν στα σκουπίδια σαν στυμμένες λεμονόκουπες και να απευθυνθούν προς τους ανταγωνιστές τους. Ο φιλελευθερισμός είναι η φιλοσοφία όπου οι επιχειρήσεις τρέμουν τους καταναλωτές, όχι το αντίθετο. Αυτό είναι και το λεγόμενο «αόρατο χέρι» του καπιταλισμού, ο φόβος των επιχειρήσεων και ο σφοδρός ανταγωνισμός που τους βάζει αυτομάτως σε μια σειρά.

Ο crony capitalism (καπιταλισμός της παρέας) όπου όλα τα φιλαράκια και οι κουμπάροι τα τρώνε μεταξύ τους εις βάρος των υπολοίπων, των φορολογούμενων, των καταναλωτών και των μικρών / υγειών / ανταγωνιστικών επιχειρήσεων μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού και των θεσμοθετημένων ολιγοπωλίων. Αυτό εφαρμόζεται από τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα, αυτό γνωρίσαμε οι Έλληνες ως καπιταλισμό και λανθασμένα αυτό πιστεύουμε ότι είναι ο καπιταλισμός.

Παρατηρούμε  χιλιάδες επιχειρήσεις – μικρές, μεγάλες, ακόμα και πολυεθνικές, να κλείνουν ή να αποχωρούν από την Ελλάδα, άρα σίγουρα αυτό το σύστημα δεν εφαρμόζεται εδώ.

Crony capitalism is a term describing an economy in which success in business depends on close relationships between business people and government officials. It may be exhibited by favoritism in the distribution of legal permits, government grants, special tax breaks, or other forms of state interventionism.[1][2] Crony capitalism is believed to arise when business cronyism and related self-serving behavior by businesses or businesspeople spills over into politics and government,[3] or when self-serving friendships and family ties between businessmen and the government influence the economy and society to the extent that it corrupts public-serving economic and political ideals. The term «crony capitalism» made a significant impact in the public arena as an explanation of the Asian financial crisis.[4] It is also used to describe governmental decisions favoring «cronies» of governmental officials. In this context, the term is often used interchangeably with corporate welfare; to the extent that there is a difference, it may be the extent to which a government action can be said to benefit individuals rather than entire industries.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.