Αδυναμία συνύπαξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων

Τη διχοτόμηση της Νιγηρίας σε δύο χώρες, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της διαδογματικής βίας, πρότεινε (πρακτορείο ειδήσεων JANA, 17 Μαρτίου) σε ομιλία του ενώπιον Αφρικανών φοιτητών ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι.  Ο Καντάφι πρότεινε η Νιγηρία να ακολουθήσει το «υπόδειγμα» του χωρισμού της Ινδίας με το Πακιστάν–το οποίο είχε ιδρυθεί το 1947 από το Μοχάμεντ Άλι Τζίνα. «Το μόνο που θα μπορούσε να θέσει ένα τέλος στην αιματοχυσία. . . είναι η εμφάνιση ενός νέου Μοχάμεντ Άλι Τζίνα, ο οποίος θα ίδρυε ένα κράτος για τους Μουσουλμάνους κι ένα άλλο για τους Χριστιανούς», είπε ο Καντάφι σε Αφρικανούς φοιτητές, περιλαμβανομένων και φοιτητών από τη Νιγηρία.

 «Η επώδυνη κατάσταση που υπομένει η Νιγηρία μοιάζει με την κατάσταση στην Ινδική υποήπειρο πριν το 1947, την εποχή των σφαγών μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων», είπε ο Καντάφι.

Ο διχασμός της Ινδίας και η δημιουργία του Πακιστάν είχε συνέπεια έως και 1 εκατ. άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, να αναφερθούν χιλιάδες βιασμοί και πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι ένθεν κακείθεν των νέων συνόρων να μείνουν άστεγοι.

Επίσης ο  Καντάφι κάλεσε τον [πρώην] πρόεδρο της Νιγηρίας Ολεσεγκούν Ομπασάντζο να ηγηθεί των προσπαθειών για το σχηματισμό μιας χριστιανικής χώρας στο νότο, με το Λάγκος πρωτεύουσα, και μιας μουσουλμανικής στο βορρά, με πρωτεύουσα την Αμπούτζα. Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ειρηνικά να χωρίσουν τους πετρελαϊκούς και τους άλλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας.

Σημειώνεται ότι εκατοντάδες Νιγηριανοί -περίπου 500- σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε διαδογματικές ταραχές στην πολιτεία Πλατό, όπου τον Ιανουάριο είχαν βρει το θάνατο άλλοι 300 άνθρωποι σε εκτεταμένα επεισόδια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s