Γιατί πάσχουν τα πανεπιστήμιά …

Τι φταίει; Η έλλειψη υποδομής; Η κακή διοικητική οργάνωση; Ο μεγάλος αριθμός των φοιτητών; Ο μικρός αριθμός των διδασκόντων; Η περιορισμένη επιστημονική εμβέλεια ορισμένων από αυτούς; Η εξωπανεπιστημιακή απασχόληση πολλών άλλων; Η ασφυκτική και συνήθως στενοκέφαλη εποπτεία του Υπουργείου; Όλα αυτά συντελούν, λίγο ή πολύ. Ωστόσο, παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται, σε μικρότερο έστω βαθμό, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ., στη Γαλλία), χωρίς να δημιουργούν τη δική μας κακοδαιμονία. Τα αίτιά της θα τα βρούμε σε ορισμένες εγχώριες ευρεσιτεχνίες, που απαντώνται μόνο στα ελληνικά πανεπιστήμια, που αποτελούν παγκόσμιες αποκλειστικότητες.  

Πρόκειται για τα εξής τέσσερα προνόμια που έχουμε γενναιόδωρα εξασφαλίσει στους φοιτητές μας:

  1. Να εξετάζονται επ’ άπειρον. Έτσι, κάποτε θα «περάσουν»: είτε την ημέρα που θα μπορέσουν να αντιγράψουν είτε τη φορά που θα τους τύχει ένα από τα λίγα θέματα που ξέρουν.
  2. Να παίρνουν πτυχίο χωρίς να έχουν παρακολουθήσει ούτε ένα μάθημα και να επισκέπτονται το πανεπιστήμιο μόνο στις εξετάσεις.
  3. Να μελετούν από ένα και μοναδικό εγχειρίδιο για κάθε μάθημα: πολλοί τεταρτοετείς αγνοούν ακόμη και το τί σημαίνει η λέξη «βιβλιογραφία».
  4. Να παρακολουθούν μαθήματα και εξετάσεις με όποια σειρά τους αρέσει: για να επαναλάβω ένα προσφιλές μου παράδειγμα, μπορούν να προχωρούν στη Χειρουργική χωρίς να έχουν προηγουμένως μάθει Ανατομία.

Ξεκαθαρίζω αμέσως ότι διόλου δεν φταίνε οι φοιτητές μας για την κατάσταση αυτή. Θα ήταν αστείο να απαιτούμε από νέους 18 και 19 ετών την αυτοσυγκράτηση και την εργατικότητα που χρειάζονται για να απαρνηθούν τα παράλογα αυτά δικαιώματα, τα οποία παρέχει και νομιμοποιεί η ίδια η Πολιτεία. Aρα, φταίμε απλούστατα εμείς: οι εκάστοτε κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν το περίφημο «πολιτικό κόστος» και οι διδάσκοντες στα πανεπιστήμια, όσοι σιωπούν επί δεκαετίες μπροστά σε αυτό το κατάντημα. Τα δικαιώματα αυτά, παράλογα και γελοία, πρέπει να καταργηθούν αμέσως.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s