Η «εγκυρη» εφημερίδα Financial Times

Η «Financial Times» φιλοξένησε επιλεκτικά άρθρο των Jean Pisani-Ferry και Andre Sapir, στο οποίο υποστηρίζεται ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα, αλλά και την ευρωζώνη, είναι η προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μάθαμε, λοιπόν, ότι οι κύριοι αυτοί είναι στελέχη της αποκαλούμενης…«δεξαμενής σκέψης Bruegel», την οποία χρηματοδοτούν πολυεθνικές εταιρείες. Μάλιστα, ο πολωνικής καταγωγής Andre Sapir, καθηγητής οικονομίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB), είχε αναλάβει το 2002, με το αζημίωτο φυσικά, από τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι να εκπονήσει έκθεση για το πώς θα οδηγηθεί η Ευρώπη σε οικονομική ανάπτυξη.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στον P.Πρόντι, ο οποίος τρόμαξε κυριολεκτικά και την πέταξε αμέσως στο καλάθι των αχρήστων.
Τι συνιστούσε; Τη μείωση των γεωργικών δαπανών στην Ε.Ε. από 45% σε 15%, ποσοστό που θα χρησιμοποιηθεί για να αλλάξουν επάγγελμα οι αγρότες. Επίσης, πρότεινε τον περιορισμό από 35% σε 15% των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων στην παλαιά Ευρώπη των «15».

Για τον Α. Sapir, λοιπόν, πρέπει να…αφανιστούν οι αγρότες από την Ευρώπη, η οποία πρέπει να τρέφεται με μεταλλαγμένα από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Και τα Διαρθρωτικά Ταμεία να χρηματοδοτούν μόνο τις ανατολικές χώρες. Ο κύριος αυτός δίνει τώρα από την, υποτίθεται έγκυρη, «Financial Times» και για λογαριασμό των πολυεθνικών συστάσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και η ευρωζώνη. Για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε…

Το ύποπτο παιχνίδι των Financial Times.

Η εταιρεία αυτή όμως έχει και έναν άλλο πολύ καλό λόγο να καταφέρεται εναντίον της Ελλάδας .Έναν λόγο που θα μπορούσε να την γλυτώσει από πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ! Κι όλα ξεκινούν στις 9 Μαρτίου 2010:
Η άσκηση πίεσης μέσω δημοσιευμάτων ακόμη και προς την Δικαστική εξουσία δεν είναι αποκλειστικά…»Ελληνική πατέντα» όπως θα διαπιστώσετε. Δεν υπονοείται πως αυτή μόνο είναι η αιτία των ατελείωτων συκοφαντικών δημοσιευμάτων αλλά σίγουρα θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός μοχλός πίεσης τόσο προς την πολιτική όσο και-κατ’ επέκταση-προς την δικαστική εξουσία προς μια ευνοϊκή ρύθμιση του παρακάτω ζητήματος…Διαβάστε λοιπόν:

«Είναι γνωστή η «έντονη» επίθεση που η εφημερίδα «Financial Τimes» εξαπολύει συστηματικά κατά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Σε μόλις δύο πρόσφατα άρθρα της έγκριτης εφημερίδας διαβάζουμε ότι θα αντιμετωπίσει νομισματική κρίση κάθε χώρα που, στα πλαίσια μιας εξωτερικά εισαγόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας, υιοθετεί μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με την οποία έρχονται σε αντίθεση οι εγχώριες πολιτικές της. Αυτό, επισημαίνουν τα άρθρα, συνέβη στην Αργεντινή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρόσδεση του νομίσματός της με το δολάριο, και αυτό προβλέπει να συμβεί και στην Ελλάδα η οποία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ σε δύο-τρία χρόνια.
http://www.ft.com/cms/s/0/a920bae4-fee9-11de-a677-00144feab49a.html?nclick_check=1
http://www.ft.com/cms/s/0/5ffb0694-ff1b-11de-a677-00144feab49a.html

Βέβαια η εφημερίδα αυτή, αναγνωρισμένης αξίας διεθνές έντυπο, δεν έχει άδικο σε ορισμένες από τις σκέψεις της αφού όλοι γνωρίζουμε ότι τα Οικονομικά της Ελλάδας δεν είναι και τα πλέον ανθηρά. Όμως επειδή η αρθρογραφία της είναι ιδιαιτέρως αιχμηρή και επειδή οι καιροί είναι ιδιαιτέρως ύποπτοι καλό είναι να γνωρίζει η κοινή γνώμη μια ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια που «συνδέει» τους Financial Times με τις Αρχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα με την Δικαιοσύνη.


Financial Times and Pearson

Η εταιρεία Pearson αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων μαζικής επικοινωνίας διεθνώς. Ανάμεσα στα περιουσιακά της στοιχεία είναι η εφημερίδα Financial Times καθώς επίσης και ο εκδοτικός οίκος ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων Longman-Pearson.www.pearson.comhttp://www.pearson.com/about-us/pearson-at-a-glance/http://www.pearson.com/about-us/education/
Ο εκδοτικός οίκος ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων Longman-Pearson αποτελεί τον μεγαλύτερο εκδότη εκπαιδευτικών βιβλίων για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας διεθνώς.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Τον Ιούλιο του 2009 η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφασή της (455/V/2009) τιμώρησε τον εκδοτικό οίκο Longman-Pearson με ποσό 1,434,452€ για απαγόρευση παθητικών πωλήσεων και απαγόρευση των εξαγωγών που είχε επιβάλει στα συμβόλαια της με την εταιρεία Απόλλων ΑΕ, αποκλειστικό διακινητή των βιβλίων της για την Ελλάδα από το 2001. Με απλά λόγια ο εκδοτικός οίκος βρέθηκε ένοχος για παράβαση του Δικαίου του Ανταγωνισμού που οδηγούσε βεβαίως σε υψηλές χρεώσεις στους Έλληνες αγοραστές ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων. Η απόφαση βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.epant.gr/img/x2/apofaseis/apofaseis584_1_1250756972.pdf

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού απεκαλύφθη ότι η εκδοτική εταιρεία (ιδιοκτήτρια των Financial Times) τις ίδιες παράνομες πρακτικές ακολουθεί επί σειρά ετών σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (σελ 40):
«Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία (βλ. σχετικά κατάθεση […]μάρτυρος κ. […]: «Από όσο ξέρω η συμφωνία αυτή χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ξέρω επίσης ότι υπάρχει όρος μέσα σ’ αυτή τη συμφωνία ο οποίος ξέρω, σύμφωνα με τον οποίο τα επιμέρους άρθρα της σύμβασης, είναι ισχυρά μόνο εφόσον είναι συμβατά με το τοπικό ή με το κοινοτικό δίκαιο που ισχύει εκάστοτε»), ο εκδοτικός οίκος PEARSON χρησιμοποιούσε τυποποιημένα συμβόλαια διανομής σε όλα τα κράτη μέλη, στα οποία διένειμε τα βιβλία του. Αποτέλεσμα των εν λόγω συμβολαίων ήταν και στην προκειμένη περίπτωση η κατανομή των αγορών, που έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς του δικαίου του ανταγωνισμού, διότι εμποδίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (βλ. Val. Korah, ό.π., σ. 7).»

Η έφεση της εκδοτικής εταιρείας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου έχει προσδιοριστεί για τις 9/3/2010 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (15ο τμήμα).
Η εν λόγω υπόθεση είναι πολύ σημαντική για την εκδοτική εταιρεία Pearson, αφού μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα πρακτικά της υπόθεσης, μπορεί να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία με την σειρά της θα εξετάσει εάν πραγματικά η εκδοτική εταιρεία, όπως υποστήριξε στις 26/3/2009 η μάρτυρας της (η μάρτυρας της εκδοτικής εταιρείας ήταν η επί σειρά ετών Γενική Διευθύντρια της Pearson Hellas κα Carol Stein), παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Ανταγωνισμού επί σειρά ετών σε όλη την Ευρώπη.
Εάν αποδειχτεί αυτό τότε τα πρόστιμα που αντιμετωπίζει η εκδοτική εταιρεία Pearson (ιδιοκτήτρια των Financial Times) μπορεί να ανέλθουν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρω. Το έτος 2008 ο τζίρος της Pearson ήταν το 4,811,000,000 Λίρες Αγγλίας
http://www.pearson.com/investors/financial-highlights/

Φλωράς Γιώργος.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s