Εμπάθεια και διαπλοκή

Όπως παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό οι Financial Times αναδεικνύονται σε.. «ναυαρχίδα» των ξένων ΜΜΕ ως προς τα δημοσιεύματα που στρέφονται εναντίον της Ελλάδας (αντίστοιχη «ναυαρχίδα» ως προς τις κυβερνήσεις είναι φυσικά αυτή της Γερμανίας).
Κανένας βέβαια δεν υποστηρίζει πως τα οικονομικά της χώρας είναι ρόδινα αλλά δε βλέπουμε τους λαλίστατους συντάκτες των Financial Times να ασχολούνται με το έλλειμμα της Μ. Βρετανίας, η οποία παρ΄ότι εκτός ευρωζώνης, έχει παραπλήσιο ποσοστό με την υπερχρεωμένη Ιρλανδία.
Η «εμπάθεια» των Financial Time θα μπορούσε ίσως να δικαιολογηθεί και απ΄ το γεγονός πως ανήκουν στον όμιλο Pearson PLC.
Πρόεδρος της Pearson είναι o… 65χρονος Glen Moreno, πρώην «golden boy» του τραπεζικού κολοσσού Citi..Ο ίδιος κύριος όμως διατηρεί και τη θέση του senior director στον επενδυτικό κολοσσό man group plc ο οποίος διαχειρίζεται και κατευθύνει διεθνή κεφάλαια ύψους 44 δις ευρώ!
Εάν με ένα δημοσίευμα στους Financial Times έχει τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάσει τα spread των Ελληνικών ομολόγων κατά το δοκούν,και μέσω αυτού να αποκομίσει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ (τα οποία θα κληθούν να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για τις επόμενες δεκαετίες) τί νομίζεις πως θα τον εμποδίσει να το κάνει;
Στην Ελλάδα με το άκουσμα της λέξης «διαπλοκή» το μυαλό μας πάει σε κανάλια, εργολάβους, δημ. έργα και λοιπά…ψίχουλα. Σε διεθνές επίπεδο όμως η διαπλοκή παίζεται σε τελείως διαφορετικό επίπεδο.
H Ελλάδα είναι το τέλειο θύμα καθώς βρίσκεται μακριά απ΄τα κέντρα αποφάσεων τόσο γεωγραφικά όσο και στα πλαίσια του απομονωτισμού στον οποίο έχουμε βρεθεί από τις λάθος πολιτικές επιλογές -κυρίως-των τελευταίων 6-7 χρόνων..

Όσο αφορά τη Γερμανία, η οποία προχωρεί συνεχώς σε ανάλογες επιθέσεις μέσω κυβερνητικών δηλώσεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι η χώρα που έχει οδηγηθεί στα υψηλότερα επίπεδα δανεισμού της μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σε συνδυασμό μάλιστα με τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ για το ίδιο χρονικό διάστημα. Παράλληλα όμως είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον Κόσμο (έπεσε στη 2 θέση για πρώτη φορά το 2009).
Ο καταλληλότερος τρόπος για να ξαναπάρει μπρος η «γερμανική μηχανή» θα ήταν μια τεχνική υποτίμηση του ευρώ την οποία κάποιοι Γερμανοί πιστεύουν πως θα πετύχουν χρησιμοποιώντας ως όχημα τα υπερπροβαλλόμενα προβλήματα της Ελληνική οικονομίας τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελεγχόμενη πτώση του σκληρού κοινού νομίσματος(διάβασε προσεχτικά και τις σχετικές σημερινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ και θα καταλάβεις πολλά).

Δεν είναι τυχαίο δε, πως οι «καθαροί» επενδυτικοί οίκοι ,όπως ο Ιαπωνικός Nomura, είναι πάντοτε πολύ πιο συγκρατημένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους όταν αναφέρονται στα προβλήματα της Ελλάδας.

Advertisements

One thought on “Εμπάθεια και διαπλοκή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.