Ένα βασικό σύνθημα-στόχος-σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν ήταν και «η Δωρεάν Παιδεία». Είναι όμως έτσι?

  • Τα βιβλία και ο σχεδιασμός της πολιτικής ΠΑΣΟΚ στην παιδεία χαρακτηρίστηκε απο όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο της παιδείας ώς απαράδεκτο και ευγενικά «αναχρονιστικό».

  • Επι ΠΑΣΟΚ οι όροι «παιδεία» και «φροντιστήριο» έγιναν ταυτόσημα στοιχεία. Ο κάθε Έλληνας πλήρωνε «τα μαλλιά της κεφαλής του» στα φροντιστήρια, με στόχο να προαχθούν τα παιδιά του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. θα μου πείτε, καλά και είναι ανάγκη να πάει κάποιος φροντιστήριο? Η εξυπνάδα δεν μετράει? Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι οι οποίοι έχουν περάσει απο το στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επι ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το σύστημα έτσι όπως σχεδιάστηκε δεν ευνοεί την εξυπνάδα ή τις ικανότητες και την εξέλιξη του κάθε μαθητή, αλλα την υιοθέτηση της φροντιστηριακής πρακτικής μαθητείας. Εκτός απο τους φροντιστηριακούς οργανισμούς αναπτύχθηκε στην Ελλάδα σε πολύ υψηλό βαθμό η έννοια του όρου «ιδιαίτερο μάθημα για την ενίσχυση των μαθητών» ή αλλιώς «ενισχυτική διδασκαλία ιδιωτικού τύπου». Η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών στα δημόσια σχολεία έκαναν οι ίδιοι ιδιαίτερα μαθήματα στους μαθητές τους, και οι δουλειές γι’ αυτούς κυλούσαν με υπερκερδοφορία απο αυτή την συμπληρωματική τους δραστηριότητα. Και φυσικά, κάποιος μαθητής των οποίων οι γονείς είχαν την οικονομική ευμάρεια, παρακολουθώντας ιδιαίτερα μαθήματα είχε υπερπολλαπλάσιες δυνατότητες να εισαχθεί σε κάποια σχολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απο κάποιον άλλον ίδιων πνευματικών δυνατοτήτων ο οποίος δεν διεθετε… προνομιούχους οικονομικά γονείς. Βέβαια για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αυτά ήταν ψιλάγραμματα την εποχή εκείνη, διότι πάντα στις τάξεις του κινήματος φαινόταν να υπάρχει η νοοτροπία ότι «πάς Έλλην πλούσιος εστί».
  • Απο εποχής ΠΑΣΟΚ υπήρχε πάντα φοβερή κόντρα σχετικά με την ίδρυση ή μή ιδιωτικών πανεπιστημίων εν Ελλάδι. Η ΝΔ υποστήριζε την απελευθέρωση του τομέα της εκπαίδευσης, προνόμιο το οποίο έχουν ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!!! Το ΠΑΣΟΚ για προεκλογικούς λόγους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 2000 υποστήριζε ότι η ΝΔ με αυτές τις θέσεις επιδιώκει να ξεπουλήσει την παιδεία στην Ελλάδα.
  • Επι ΠΑΣΟΚ χάθηκαν ΔΙΣΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΔΡΧ σε συνάλλαγμα λόγω του ότι η πολιτική του ήταν πάντα εναντίον της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Όλοι πήγαιναν και σπούδαζαν ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (Αγγλία, ΗΠΑ, Ρουμανία, Βουλγαρία, ΕΣΣΔ κτλ),αφού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περνούσε απο το Λύκειο κατα μέσο όρο ο ένας στους 3 (και στην Δ δέσμη όπου ήταν και οι περισσότεροι υποψήφιοι ο ένας στους οκτώ) και έτσι το κράτος απλά έχανε τεράστια ποσά,η παιδεία κατάντησε έρμαιο των φροντιστηρίων και επίσης τα λαδώματα στο ΔΙΚΑΤΣΑ έδιναν και έπαιρναν. Επίσης ενώ άλλες χώρες του εξωτερικού ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΜΟΡΦΩΣΗ σε αλλοδαπούς μαθητές και οικονομούσαν μεγάλα ποσά ώς κράτη ΕΞΑΓΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑ, εδώ πέρα οι «στενοκέφαλες νοοτροπίες οπαδών του ΠΑΣΟΚ» δίδασκαν την ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, και καταργούσαν τους κανόνες ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, αρχές υιοθετημένες εδώ και δεκαετίες σε ολες τις άλλες χωρες της Ευρωπαικής Ένωσης και όχι μόνο. Εδώ καλλιεργήθηκε επιπλέον και ένας ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, αφού η πρόσβαση στα πανεπιστήμια ήταν ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ και ΟΧΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
  • Πλάσαρε τον όρο «ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ», τα οποία ήταν ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ ΠΑΣΟΚ, αφού στα ανοιχτά πανεπιστήμια εντάχθησαν οι λιγότερο επιθυμητές σχολές, οι οποίες κατα την τεράστια πλειοψηφία τους δεν προσέφεραν σχεδόν καμία ελπίδα στους εισαχθέντες για επαγγελματική αποκατάσταση.
  • Για να τονώσει το ηθικό και την ψηφοκερδία των μή εισαχθέντων εις τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ίδρυσε τα ΙΕΚ, αλλα ποτέ δεν επέτρεψε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας δηλαδή έμμεσα την «μορφωτική ανωτεροτητα» των σπουδαστών των ΑΕΙ-ΤΕΙ!!! Το 2004 ο Γ.Παπανδρέου τάχθηκε αρχικώς γιατί μετά ανέραισε πάλι) υπέρ της ιδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα,αναιρώντας την πολιτική γραμμή της παράταξης του κατα την τελευταία 20ετία. Βέβαια για το προηγούμενο δούλεμα του κόμματός του, ούτε λόγος να γίνεται

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.