Ο Κώστας, ο Τζον, ο Ζακ κι ο Φραντς…

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Η υπόθεση έχει όλα τα στοιχεία ενός κατασκοπικού θρίλερ: ισχυρούς πρωταγωνιστές, συναρπαστική πλοκή, άφθονο χρήμα, ίντριγκες και χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη»…

Ο λόγος για το δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα-«μαμούθ» των 22 δισ. ευρώ που θα εγκριθεί ως τα τέλη του μήνα από την Κυβερνητική Επιτροπή κι έχει κινητοποιήσει από διπλωμάτες κι επιχειρηματίες, μέχρι μεσάζοντες και διαπλεκόμενους εκδότες.

Ποιοι «νταβατζήδες»;

Η Ν.Δ., που κάποτε κατήγγειλε τους «νταβατζήδες», χρησιμοποιεί την τεράστια «πίτα» που κατέχει, ώστε να κρατά τους ενδιαφερόμενους σε αναμονή, εξασφαλίζοντας την υποστήριξή τους στο δρόμο του προς τις εκλογές.

Κάθε πράγμα, όμως, έχει δύο όψεις: ο υπόγειος πόλεμος που έχει ξεσπάσει δημιουργεί κλίμα αστάθειας, αφού σ’ αυτόν εμπλέκονται ξένες κυβερνήσεις, κορυφαίοι υπουργοί, «φίλοι φίλων» και κυβερνητικά στελέχη.

Οι πιο σκληρές μάχες φαίνεται ότι γίνονται για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών «4ης γενιάς» ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Ομως, το ποσό αυτό αποτελεί μόλις το 1/7 αυτού που θα δαπανηθεί. Οι ενδιαφερόμενοι, έμπειροι παίχτες οι περισσότεροι, γνωρίζουν πώς θα πιέσουν και ξέρουν επίσης ότι, αν παίξουν σκληρά, μπορεί να χάσουν αυτή τη δουλειά, όμως θα έχουν βάλει σημαντική υποθήκη για κάποιο άλλο κομμάτι της «πίτας».

1. Μετά την περυσινή αγορά των 30 αμερικανικών F16 και τις αντιδράσεις Γερμανών, Βρετανών, Ισπανών και Ιταλών που μετέχουν στην κοινοπραξία του «Eurofighter», αλλά και των Γάλλων που προωθούν το δικό τους «Rafale», η κυβέρνηση στρέφεται προς την ευρωπαϊκή αγορά για την προμήθεια άλλων 30 αεροσκαφών.

*«Δεν μπορείτε να ζητάτε αύξηση των ποσοστών για την Ελλάδα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό όπου εισφέρουν οι Ευρωπαίοι και μετά να δίνετε τα χρήματα στις ΗΠΑ», είχε πει χαρακτηριστικά ο Γκ. Σρέντερ στον Κ. Καραμανλή όταν πρωτοσυναντήθηκαν για να διαπραγματευτούν τα χρήματα του Δ’ ΚΠΣ.  

*Από τότε, το θέμα έχει τεθεί σε όλες τις συναντήσεις γερμανών αξιωματούχων με έλληνες, ενώ δυνατό εμφανίζεται και το «λόμπινγκ» από επιχειρηματίες (έχουν γραφεί πολλά για τις σχέσεις του Γ. Πατεράκη με μέλη της κυβέρνησης) και από απόστρατο αξιωματικό της αεροπορίας σε συναδέλφους του που παραμένουν στην υπηρεσία.

*Στην υπόθεση φέρονται ως εμπλεκόμενοι και δυο μεγαλοεκδότες, οι οποίοι πιέζουν υπέρ του «Eurofighter», ενώ στη ζυγαριά μπαίνουν και τα διπλωματικά ανταλλάγματα, αφού είναι δύσκολο η Αθήνα να πάει κόντρα σε τέσσερις ισχυρούς εταίρους -κυρίως, όμως στους Γερμανούς, αφού Βρετανοί και Ιταλοί μετέχουν και στην παραγωγή του νέου αμερικανικού «JSF».

Ανοικτά θέματα

«Στην Ευρώπη έχουμε πολλά ανοιχτά θέματα: Από την πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό, μέχρι την απορρόφηση του Γ’ ΚΠΣ και την πολιτική διευθέτηση για την υπόθεση της Ολυμπιακής», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος.

*Τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κοινή στρατηγική. Εκτός από το «παιχνίδι» Βρετανίας και Ιταλίας (και) με τις ΗΠΑ, η καθεμία επιδιώκει να πουλήσει χωριστά και δικά της οπλικά συστήματα (π.χ. οι Γερμανοί φρεγάτες και άρματα, οι Βρετανοί ελικόπτερα, οι Ιταλοί εκπαιδευτικά αεροσκάφη).

Ετσι, το «Eurofighter» συχνά υπονομεύεται και από παράλληλες προτάσεις για πωλήσεις επιμέρους «εθνικών» προϊόντων…

2. Ιδιαίτερα σκληροί «παίχτες» αποδεικνύονται, όμως, και οι Γάλλοι. Εκτός από την ευθεία πρόταση του γάλλου προέδρου Ζ. Σιράκ και του πρωθυπουργού Ντ. ντε Βιλπέν για αγορά «Rafale», ιδιαίτερα δραστήριος αποδεικνύεται και ο γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Μπ. Ντελέ, όπως και ο πολυ-επιχειρηματίας Γ. Χούμπαυλης. Αίσθηση, μάλιστα, έχουν προκαλέσει και οι συνεχείς επιθέσεις εφημερίδας, που φέρεται να έχει καλές σχέσεις με τον παραπάνω, εναντίον του «Eurofighter».

*Το Παρίσι ασκεί πιέσεις μέσω των «κέντρων» του στην Αθήνα και γι’ άλλους λόγους:

Εκτιμούν ότι, ακόμη κι αν δεν πάρουν τη «δουλειά» με τα «Rafale», θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να «παίξουν» στις φρεγάτες (με εκπρόσωπο τον Ν. Ταβουλάρη των Ναυπηγείων Ελευσίνας), το ύψος της αγοράς των οποίων θα φθάσει τα 2,2 δισ. ευρώ.

*Με τον ίδιο τρόπο, όμως, κινείται και η Βόνη: Αν χαθεί το «Eurofighter», τουλάχιστον να αγοραστούν οι γερμανικές φρεγάτες (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά)…

3. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, παρά την αγορά των 30 F16, δεν έχουν παραιτηθεί από την επόμενη παραγγελία.

Οι ΗΠΑ είναι εδώ

Ο εκπρόσωπος της Lokheed-Martin στην Ελλάδα Ντ. Πλέσσας θεωρεί ότι τα F16 Block-52 είναι «σαφώς πιο ανταγωνιστικά» από το «Euro-fighter» και ως προς την τιμή αλλά και ως προς τις επιχειρησιακές δυνατότητες.

Γι’ αυτό οι Αμερικανοί επιμένουν ότι πρέπει να αγοραστούν τώρα ακόμη 15 F16 και να εκσυγχρονιστούν τα παλαιά «Mirage» της Πολεμικής μας Αεροπορίας, μέχρι να ετοιμαστεί το «JSF», που είναι αεροπλάνο της επόμενης γενιάς: «Στα αεροπλάνα εμείς είμαστε πολύ καλύτεροι. Ας πάρουν, λοιπόν, τα αεροπλάνα από μας και τα υπόλοιπα από τους Ευρωπαίους», είναι το «ξερό» επιχείρημά τους.

4. Στη μάχη των αεροσκαφών παίρνουν μέρος και οι Σουηδοί με το «Grippen» (αντιπρόσωπος ο πτέραρχος ε.α. Κ. Κεπίδης), αλλά και οι Ρώσοι με το «Σουχόι».

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες. Και οι δύο, όμως, ελπίζουν πως πάρουν κάποιο άλλο «κομμάτι». Αλλωστε, τόσο οι Σουηδοί όσο και οι Ρώσοι διαθέτουν ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη…

5. Η κυβέρνηση επισήμως επιμένει να μιλά για διαφάνεια. Ομως, όλοι γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις -τουλάχιστον για τις «μεγάλες δουλειές»- λαμβάνονται με πολιτικά κριτήρια της «κορυφής».

Πώς; Ακόμη και σε περιπτώσεις διαγωνισμών, οι προδιαγραφές που τίθενται «φωτογραφίζουν» τον νικητή. Το πλαίσιο, δε, που έχει θεσμοθετηθεί, επιτρέπει τέτοιου είδους παιχνίδια (ρεπορτάζ σελ. 6-7).

*Οι πιο σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές. Μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν κάθε λόγο να διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση.

Κι αυτό είναι ένα από τα προεκλογικά όπλα του Κ. Καραμανλή -ασχέτως αν στη συνέχεια μπορεί να αποδειχθεί «μπούμερανγκ» και κάποια στελέχη της Ν. Δ. κληθούν να απολογηθούν για κατηγορίες που άλλοτε απηύθυναν στο ΠΑΣΟΚ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s