Της οπλοδιαπλοκής το κάγκελο..

Ερευνα των ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ – ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


 

Πολιτικοί και επιχειρηματίες στο μεγάλο πάρτι της αγοράς όπλων
Ολοι οι επιχειρηματίες και οι εταιρείες που «ανδρώθηκαν» με τις δαπάνες για την Αμυνα

 

Δεκάδες επιχειρήσεις και πολλοί επιχειρηματίες παίζουν γύρω από τα δισεκατομμύρια που συνοδεύουν το χορό των εξοπλισμών. Εμπορικοί αντιπρόσωποι, υποψήφιοι βιομήχανοι και μεσάζοντες ανδρώνονται μέσα από τις κρατικές δαπάνες στο όνομα της εθνικής άμυνας. Αλλά αυτή είναι μόνο η φανερή και νόμιμη πλευρά του παιχνιδιού. Γιατί το ουσιαστικό παιχνίδι της διασύνδεσης των εμπόρων με τους ανθρώπους της εξουσίας κρύβεται σε ένα αθέατο -οχυρωμένο και απροσπέλαστο – δίχτυ υπεράκτιων εταιρειών. Ακολουθεί μια ενδεικτική καταγραφή της νόμιμης παρουσίας επιχειρηματιών και εταιρειών τους στον κλάδο στην ελληνική πραγματικότητα.

* Ο Θωμάς Λιακουνάκος είναι ένας από τους πιο παλιούς επιχειρηματίες στο χώρο των εξοπλισμών μέσω της ΑΧΟΝ, με πάνω από 20 αντιπροσωπείες στο χαρτοφυλάκιό του.

Θεωρείται ο βασικότερος έμπορος αμυντικών συστημάτων. Υπήρξε ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Κέρδος» και ελέγχει τον όμιλο Eurοmedica στο χώρο της υγείας.

*Ενδεικτικά, η «αυτοκρατορία» των αντιπροσωπειών του Θ. Λιακουνάκου περιλαμβάνει τις: Raytheon (Ρatriοt, Sοnars, αντιαεροπορικοί πύραυλοι HAWK, Fire-Finders), United Defense (στρατιωτικά οχήματα-ανήκει στην ΒΑΕ Systems Land & Armaments), Systems & Electrοnics Inc (όπλα για πολεμικά πλοία), Kοp-Flex (ηλεκτρο-οπτικά), Hοneywell (αεροναυπηγική και συστήματα προσομοίωσης), Delex (ειδικεύεται στην παραγωγή λογισμικού για αμυντικά προγράμματα), Day & Zimmerman, Bοeing Cοmpany (βιομηχανία αεροσκαφών), Alliant Techsystems (συστήματα πυρομαχικών, UAV), Aerοjet, L-3 Cοmmunicatiοns ΒΤ FUZE, Lοckheed Martin, Kοllmοrgen (ηλεκτρο-οπτικά). 

*Γύρω από τις αντιπροσωπείες ξένων οίκων, ο ίδιος ή οι συνεργάτες του Ι. Ιωαννάτος, Ηλ. Αρκουμανέας κ.ά. έχουν δημιουργήσει αρκετές ελληνικές επιχειρηματικές μονάδες, εμπορικές και βιομηχανικές.

*Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες που αντιπροσωπεύει ο Θωμάς Λιακουνάκος έχουν κερδίσει προγράμματα υπερδιπλάσιας αξίας δύο «αγορών του αιώνα», άνω των 6 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα αφορούν τις προμήθειες των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90, τον εκσυγχρονισμό των αντιαεροπορικών πυραύλων HAWK, τον ηλεκτρονικό πόλεμο (μέσω της SONAK), τα ιπτάμενα ραντάρ για την αεροπορία, τις συστοιχίες Patriot (σχεδιάζεται να αγοραστούν και άλλες), τα νέα γερμανικά άρματα Leοpard, τα επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι», τα ελικόπτερα «Σινούκ», τους πυραυλάκατους Super Vita, το σύστημα αυτοπροστασίας Aspis των αμερικανικών F-16.

*Το τελευταίο ήρθε από «καραμπόλα» στις εταιρείες των συμφερόντων του, καθώς ο Δημήτρης Μανωλόπουλος της Space Hellas που είχε την αντιπροσωπεία, ενεπλάκη σε δικαστική περιπέτεια σχετικά με προμήθειες που φερόταν να είχε δώσει η κατασκευάστρια εταιρεία Littοn.

*Ετσι, η Littοn παραχώρησε την ηγεσία της κοινοπραξίας του Aspis στη Raytheοn, που αντιπροσώπευε στην Ελλάδα ο Θ. Λιακουνάκος.

*Διεκδίκησε, επίσης, τη ναυπήγηση της νέας κορβέτας αντιπροσωπεύοντας βρετανικό σχεδιαστικό οίκο.

*Μέχρι το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των Eurοfighter – το 2001- είχε εξασφαλίσει συμφωνία συμμετοχής μέσω της SONAK, όπως και η Intracοm του Σ. Κόκκαλη, η ΜΕΤΚΑ του Ευ. Μυτιληναίου, η ELFON, η Siemens κ.ά.

*Την ίδια περίοδο συμμετείχε στην απόπειρα εξαγοράς του 49% της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) σε συνεργασία με την Intracοm.

* Ο Θωμάς Λιακουνάκος λένε ότι έβαλε στο παιχνίδι των ενόπλων δυνάμεων τον Σωκράτη Κόκκαλη. Εμφανίζονται να έχουν κοινή παρουσία σε εξοπλιστικά προγράμματα.

*Εκτός από την προμήθεια ασυρμάτων η Intracοm υπέγραψε σύμβαση με την Raytheοn, -ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα του πυραυλικού συστήματος Patriοt Pac3.

*Πρόσφατα, η Intracοm έκανε απόσχιση του κλάδου αμυντικών εξοπλισμών και συνέστησε τη θυγατρική Intracοm Defence. Η εταιρεία κάνει δουλειές και για τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων με τα έσοδά της στα 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

*Η Intracοm Defense υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική Krauss – Maffei Wegmann ( KMW ) προκειμένου να ενσωματώσει συστήματα επικοινωνιών στα Leοpard.

*Η Intracοm έχει συνεργασία και με την Miltech Hellas (Χρ. Χούμπαυλης).

*Ο Ομιλος του Βαγγέλη Μυτιληναίου έχει μπει δυνατά τα τελευταία χρόνια στο χώρο των προμηθειών Αμυνας μετά την εξαγορά του 43% της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και την ανάληψη του management το 2000.

Η ΕΛΒΟ είναι επίσημος αντιπρόσωπος των αμερικανικών εταιρειών Raytheοn και Oshkοsh στην Ελλάδα για στρατιωτικά οχήματα.

*Η ΕΛΒΟ έχει αναλάβει την κατασκευή 170 αρμάτων Leοpard 2 και 12 αρμάτων ARVs, βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρίας Krauss Maffei Wegmann.

*Εκτός από την ΕΛΒΟ και η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου συμμετέχει σε εξοπλιστικά προγράμματα:

Είχε εμπλακεί στην κατασκευή των τεθωρακισμένων οχημάτων «Λεωνίδας», στην κατασκευή του συστήματος φορτώσεως τορπιλών κατά την αναβάθμιση των υποβρυχίων του Π.Ν., στην κατασκευή μεταλλικών υποσυστημάτων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

*Πρόσφατα ολοκλήρωσε την κατασκευή μειζόνων συγκροτημάτων (ρυμουλκούμενους φορείς μεταφοράς και το σύστημα εκτόξευσης) του πυραυλικού συστήματος Patriot σε συνεργασία με τις αμερικανικές εταιρίες Raytheοn και Lοckheed Martin.

*Επίσης η ΜΕΤΚΑ Α.Ε. ανέλαβε την κατασκευή θωρακισμένου κελύφους υποβρυχίων και έχει υπογράψει σύμβαση για αναβάθμιση των Υ/Β Neptune.

*Το 2004 συμμετείχε στο πρόγραμμα συμπαραγωγής -με την εταιρία Krauss-Maffei Wegmann- των 170 αρμάτων μάχης τύπου Leοpard 2-Hel για λογαριασμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ύψους 125,36 εκατ. ευρώ.

*Επίσης, έχει υπογράψει σύμβαση με την Rheinmetall Landsysteme για τη συμπαραγωγή 12 οχημάτων περισυλλογής τύπου ARV Leοpard 2-Hel (7,94 εκατ. ευρώ): Με την ίδια εταιρεία κατασκευάζει και τις βάσεις του πυροβόλου για το άρματα Leοpard 2-Hel (2,63 εκατ. ευρώ).

*Ανερχόμενοι επιχειρηματίες στο χώρο των εξοπλισμών εμφανίζονται οι αδελφοί Χρήστος και Κωνσταντίνος Χούμπαυλης, παρ’ ότι δεν είχαν σχέση με τους εξοπλισμούς, αλλά με την εκμετάλλευση ακινήτων.

*Εχουν συστήσει, είτε ο ένας, είτε και οι δύο μαζί, τρεις εταιρείες με σκοπό, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή και προμήθεια αμυντικού υλικού, αλλά και γενικότερα την εκμετάλλευση δημοσίων έργων και προμηθειών: το 2002 την C&C Engineering Α.Ε., το 2005 την Engineering Partners & Cοnsultants και την Διεθνή Αμυντικά Συστήματα (IDS Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.).

Στα διοικητικά συμβούλια αυτών των εταιρειών συμμετέχουν άνθρωποι που φαινομενικά δεν έχουν σχέση με το χώρο, καθώς παλιότερα είχαν περάσει από τον χρηματιστηριακό κλάδο.

*Πριν από λίγο καιρό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Στρατηγική», ότι ο Χρ. Χούμπαυλης αύξησε τη συμμετοχή του στο 60% στην εταιρεία Miltech που κατασκευάζει τμήματα ηλεκτρονικών συστημάτων ελικοπτέρων, μαχητικών, αρμάτων, πυραύλων κλπ. έχοντας αναλάβει δουλειές κυρίως για τις γαλλικές εταιρείες Dassault, Thales, Thοmsοn και Eurοcοpter.

*Τα γραφεία των επιχειρήσεών του στεγάζονται σε κτίριο της Λ. Συγγρού, όπου έχει τα γραφεία της και η γαλλική Dassault (επισήμως εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον Γάλλο Henry Le Rοi).

(Με τα αντισταθμιστικά οφέλη προμηθειών της γαλλικής Dassault είχε εμπλακεί προ 5ετίας και ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος (της κατασκευαστικής εταιρείας ΚΙΣ και πρώην συμμέτοχος στην εφημερίδα «Απογευματινή») , ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ολύμπικ Τουλ Ελλάς»).

*Πριν από δύο τρία χρόνια, ο Χρήστος Χούμπαυλης μπήκε και στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω συνεργασιών με τον Γιώργο Συνατσάκη, πρόεδρο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Δομικής Κρήτης. Με τον ίδιο συνεργάζονται και στην Δομική Ακινήτων, θυγατρική της Δομικής Κρήτης.

*Ο Χρήστος Χούμπαυλης συμμετέχει και στην Επενδυτική Τράπεζα, της Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου.

*Ο Χρήστος Χούμπαυλης είναι σύζυγος της Ελένης Αρβανίτη, αδελφής της Ιωάννας Αρβανίτη, πρώην ιδιοκτήτριας του νοσοκομείου «Υγεία», το οποίο πουλήθηκε πρόσφατα στην Marfin, ύστερα από σκληρή μάχη με τον Θ. Λιακουνάκο.

*Πολλαπλές δραστηριότητες γύρω από το χώρο των εξοπλισμών έχει αναπτύξει ο Χριστιανός Χατζημηνάς, 46 ετών και οι συνεργάτες του Νικ. Παπάτσας, Γ. Γιαννούδης, Βασ. Σαββαΐδης και Ηλίας Μαυρίκης.

*Μέσω διάφορων εταιρειών στις οποίες συμμετέχει ο ίδιος ή και οι συνεργάτες του, όπως είναι Ευρωπαϊκές Επενδύσεις ΑΕΕ, Θέων Αισθητήρες ΑΕΒΕ, Θέων Ρομποτικές Πλατφόρμες, Voltampere Τεχνική ΑΕΒΕ, Ευρωπαϊκές Τεχνολογίες Αεροδιαστημικής ΑΕΒΕ, Epicos ΑΕΕ και ISI Ελλάς Α.Ε., αναλαμβάνει συμβάσεις είτε απευθείας είτε μέσω αντισταθμιστικών.

*Εχει αναλάβει δουλειές για λογαριασμό του ελληνικού υπουργείου Αμυνας από διάφορες εταιρείες την γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (Leopard), την γαλλική Safran, ενώ πραγματοποιεί και πωλήσεις απ’ ευθείας στο εξωτερικό.

*Στο τέλος του 2004 ο υφυπουργός άμυνας Βασ. Μιχαλολιάκος είχε εγκαινιάσει τις νέες εγκαταστάσεις του εργοστασίου στο Κορωπί.

*Στην ISI Ελλάς, η οποία παρέχει συστήματα ελέγχου και τηλεπικοινωνιών, συμμετέχουν ένας Αμερικανός, ο David Adams και ένας Ολλανδός, ο Johan Boskember. Ποσοστό αυτής της εταιρείας (45%) είχε αγοράσει στο παρελθόν και η Altec, του Θανάση Αθανασούλη, αλλά το πούλησε άγνωστο σε ποιον.

*Στο παρελθόν, ο Χριστιανός Χατζημηνάς συνεργάστηκε και με τον Αγγελο Καραγιάννη μέσω της εταιρείας INMIS Πληροφοριακά και Διοικητικά Συστήματα.

Ο Καραγιάννης είναι αντιπρόσωπος μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών (Lockheed, Boeing Defense, Garmin, ΒΑΕ Systems, Honeywell, Motorola, L-3 Communications, Cessna Aircraft Co. κ.λπ.).

*Σημειώνεται πως η Honeywell συνεργάζεται και με τον Θωμά Λιακουνάκο της ΑΧΟΝ, τον Βασίλη Καπετανιά της Ελεκροδομή Α.Ε. (ELDOM S.A.) και τον Θανάση Χατήρα της Μέντορ ΕΠΕ (είναι και αντιπρόσωπος της βιομηχανίας Aero Precision Industries Inc. που παράγει εξαρτήματα και παρελκόμενα αεροσκαφών).

*Επίσης, ο όμιλος της Lokheed συνεργάζεται και με τον Βασίλη Λόη της Ατομον Α.Ε. (Lokheed Federal Systems).

*Ο όμιλος του Αγγελου Καραγιάννη διαθέτει στην Ελλάδα εκτός από την εταιρεία INMIS και τις επιχειρήσεις Αερολάντ Αερογραμμές Ελλάδος Α.Ε., Κώστας Καραγιάννης ΑΕΒΝΕ, Rάδιο Καραγιάννη ΑΕΤΕ, Αεροτεχνική Κέντρον Συντήρησης Αεροσκαφών κ.λπ.

*Ο Αγγελος Καραγιάννης, 72 ετών σήμερα, είχε κατά καιρούς συνεργάτες απόστρατους στρατιωτικούς, όπως τον Γιάννη Κλέτσα. Ο τελευταίος συνέστησε πριν από δύο χρόνια την εταιρεία Dias Solutions, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την παροχή συμβουλών στην κατάρτιση και υλοποίηση συμβάσεων για προγράμματα απόκτησης οπλικών συστημάτων και εκπόνηση προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

*Ενα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στο χώρο των εξοπλισμών θεωρείται ο Ντένης Πλέσσας.

*Επί σειρά ετών κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της αμερικανικής Lockheed Martin Aeronautics και είναι υπεύθυνος για τις πωλήσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική. Η τελευταία είναι θυγατρική της δεύτερης μεγαλύτερης πολεμικής βιομηχανίας στον κόσμο, της Lockheed Martin, γνωστής για την κατασκευή του μαχητικού F16.

*Στην Ελλάδα η Lockheed λειτουργεί υποκατάστημα, αλλά και κατά περίπτωση για διάφορους επιμέρους τομείς της δραστηριότητάς της μέσω αντιπροσώπων (Θ. Λιακουνάκος, Αγ. Καραγιάννης, Β. Λόης).

*Μπορεί η εταιρεία του Πάνου Γερμανού να πουλήθηκε στην Cosmote ακριβά, αλλά ο ίδιος θα παραμείνει προμηθευτής των ενόπλων δυνάμεων, καθώς κράτησε το εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών που είχε ο όμιλός του.

*Ο Πάνος Γερμανός προμηθεύει με μπαταρίες οχήματα και υποβρύχια μέσω της βιομηχανικής του μονάδας Sunlight στην Ξάνθη. Συνάπτει μακροχρόνιες συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η Atlas Elektronic, η TKMS Shipyard -HDW GmbH, η Thales και η Kockums και στην παγκόσμια αγορά βιομηχανικών και ενεργειακών συστημάτων (Masterguard, AEG, Mitsubishi, Huawei, Ericsson, Toshiba, Duracell).

*Πρόσφατα είχε προσπαθήσει να πάρει τη δουλειά της κατασκευής τορπιλών για τα νέα γερμανικά υποβρύχια, που κατασκευάζουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

*Από τους παραδοσιακούς εμπόρους αμυντικών εξοπλισμών είναι ο Δημήτρης Μανωλόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Space Hellas.

Εκπροσωπεί μέσω της Space Consulting (συνδεδεμένη με την Space Hellas), πάνω από δέκα μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.

*Η Space Consulting έχει ως κύριο σκοπό την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και προϊόντων στον αμυντικό τομέα και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα και έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη συγκέντρωση-ανακύκλωση και καταστροφή αμυντικού υλικού (DEMIL SA σε συνεργασία με Κιολεΐδη και Μπήτρο), στην έρευνα και ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων (TELETEL SA), στις ψηφιακές εκδόσεις (Digital Publications SA) και στη διακρίβωση οργάνων και συσκευών ελέγχου (METROLOGY SA).

*Μέσω της γερμανικής Rheinmetall διεκδικεί την προμήθεια των πυρομαχικών του αρμάτων Leopard, μέρος των οποίων κατασκευάζουν οι ΕΛΒΟ-ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

*Αντίπαλός του στα πυρομαχικά φέρεται να είναι ο Θ. Λιακουνάκος με ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία.

*Ο Γιώργος Πατεράκης, 45 ετών, αεροναυπηγός στο επάγγελμα, είναι ο άνθρωπος των Γερμανών στην Ελλάδα.

*Στη δεκαετία του ’90 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Aerospace Hellas AG, θυγατρικής της Deutsche Aerospace AG και μετέπειτα στην EADS, κατασκευάστρια κοινοπραξία του Eurofighter.

*Ηταν στην εταιρεία EADS-3 ΣΙΓΜΑ από την οποία αποχώρησε τον Ιούλιο του 2004. Σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της ThyssenKrupp Technologies Hellas, η οποία προωθεί στην Ελλάδα τα συμφέροντα της μητρικής ThyssenKrupp Technologies AG.

*Ο όμιλος ThyssenKrupp έχει πέντε από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου ο Γ. Πατεράκης κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (2005).

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανέλαβαν επί Τσοχατζόπουλου τη ναυπήγηση των νέων υποβρυχίων του ναυτικού, σύμβαση που αποτέλεσε προίκα των Γερμανών της τότε HDW για να προχωρήσουν στην εξαγορά τους.

*Αυτή την περίοδο διεκδικούν με αντίπαλο τον βασικό ανταγωνιστή στην Ελλάδα, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας του Νίκου Ταβουλάρη, τη ναυπήγηση των έξι νέων φρεγατών.

*Στην EADS Ελλάς για την προώθηση του Eurofighter είναι ο Γερμανός Werner Weiss ως διευθύνων σύμβουλος. Πρόεδρος του δ.σ. είναι ο επίσης Γερμανός Georg Bucksch και μέλη η Γαλλίδα Anne Tauby, ο Γάλλος Dominique Barbier και ο Παναγιώτης Φωτήλας. Ο τελευταίος συμμετέχει στις εταιρείες Antenna Διαχείριση Προγραμμάτων Α.Ε., Antenna Internet ΑΕ, Audiotex SA, Part-Time Α.Ε. συμφερόντων Μ. Κυριακού.

*Η εταιρεία THALES (Γαλλία) του Λουκά Ρωμάνου, που έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών.

*Από το 1988, η DEFENCO Α.Ε. του Κ. Βαλασάκη είναι προμηθευτής του υπουργείου Αμυνας και των σωμάτων ασφαλείας, αντιπροσωπεύοντας ξένους οίκους.

*Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Κ. Βαλασάκης, με μέλη του δ.σ. τη γυναίκα του Ελίζαμπεθ, μεταφράστρια στο επάγγελμα, τον Γ. Στελλούδη, απόστρατο αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού και τον Θ. Τζέλη, επίσης απόστρατο.

*Από τη γαλλική SAGEM έγινε η προμήθεια των UAV, σύμβαση της οποίας την προαίρεση ενεργοποίησε ο νυν υπουργός Β. Μεϊμαράκης. Ασχολείται και με αντισταθμιστικά ωφελήματα.

*Επίσημος αντιπρόσωπος αμερικανικών εταιρειών είναι και ο Μάριος Δαλλέζιος της ELTRON Α.Ε.

Εκπροσωπεί τις Hydraulics International (εξοπλισμός υποστήριξης αεροσκαφών), την L-3 Communications/Telemetry (επικοινωνίες), την Flir Systems (συστήματα θερμικής απεικόνισης), την Chadwick Helmut (εξοπλισμός αεροπλοΐας), την Smiths Industries (ηλεκτρονικά αεροσκαφών).

*Μία από τις μεγαλύτερες δουλειές που έχει αναλάβει είναι ο εκσυγχρονισμός του αντιαεροπορικού συστήματος «Βέλος».

*Η Kestrel των Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου με διάφορες αντιπροσωπείες, πυραύλων Mica, Scalp, Exocet, πυροσβεστικών Canadair κ.λπ.

*Ο Αντώνης Χάγιας είναι αντιπρόσωπος των υποβρυχίων της γερμανικής HDW (που ελέγχει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά).

*Ο Αναστάσιος Ροζολής της ΑΚΜΟΝ Α.Ε. εκπροσωπεί κυρίως εταιρείες ανταλλακτικών. Πέρυσι πήρε την προμήθεια του κινητού νοσοκομείου που εγκατέστησε η Ελλάδα στο Αφγανιστάν.

*Ο Παναγιώτης Βλαχίνος της PASS Defense εκπροσωπεί ξένες εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή ελικοπτέρων και ανταλλακτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων (Columbia Helicopter, Metal Dynamics International, Rothco).

 


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.