Οι μεσάζοντες δεν χάνουν ποτέ……

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Για να αγοραστεί ένα όπλο χρειάζονται δύο: πελάτης και πωλητής. Ως πελάτης μπορεί να εμφανίζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όμως το λογαριασμό τον πληρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω

ενός συστήματος που αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα για προμήθειες που καταλήγουν στις τσέπες επιτήδειων…

Ας υποθέσουμε ότι ως χώρα θέλουμε να αποκτήσουμε μερικά μαχητικά αεροσκάφη. Εχουμε κυρίως δύο επιλογές: διακρατική συμφωνία ή διεθνή διαγωνισμό. Η πρώτη οδός είναι πιο σύντομη, η δεύτερη πιο χρονοβόρα (3-5 χρόνια). Αμφότερες, ωστόσο, έχουν πολλές και διάφορες «τρύπες».

*Ενας από τους μύθους που προβάλλεται, είναι ότι στη διακρατική συμφωνία δεν υπάρχουν μεσάζοντες, όπως στην περίπτωση των 30 F16 που πήραμε από τις ΗΠΑ. Κι όμως, αντιπρόσωποι υπάρχουν, μόνο που κρύβονται στα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας.

Τοπικοί αντιπρόσωποι

Στο συμβόλαιο, για παράδειγμα, αναφέρεται πως το υλικό θα είναι «καινούριο» ή «πρόσφατης παραγωγής» (new ή recently production). Δηλαδή, εκτός κανονικής γραμμής παραγωγής.

*Το κόστος έτσι ανεβαίνει, αφού δημιουργείεται ειδική παραγωγή με τις προδιαγραφές της δικής μας χώρας. Ετσι, μπαίνουν αφανώς στο παιχνίδι διάφοροι «παίχτες»: Η κατασκευάστρια εταιρεία τιμολογεί βάζοντας μέσα και την προμήθεια του τοπικού αντιπροσώπου (3% έως 5%) για κάθε σύστημα που επιλέξαμε. Και τα αεροσκάφη δεν τα φτιάχνει ένας: άλλος έχει τους κινητήρες, άλλος τα ραντάρ, άλλος το σύστημα αυτοπροστασίας.

*Στους διαγωνισμούς η μπάλα παίζεται στο ίδιο γήπεδο, χρησιμοποιούνται όμως άλλα συστήματα:

*Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες παίρνουν από νωρίς θέση, εξασφαλίζοντας τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες του οπλικού συστήματος πριν συσταθούν οι επιτροπές δοκιμής και βαθμολόγησής του. Ο τρόπος όμως της μοριοδότησης καθορίζει και την πρόκριση, καθώς ορισμένοι συντελεστές μπορεί να πολλαπλασιάζουν τα μόρια ενός όπλου εις βάρος των υπολοίπων.

*Ακόμη κι όταν εξαχθεί, ωστόσο, το αποτέλεσμα της επιχειρησιακής αξιολόγησης και της τιμής, τίποτα, από αυτά δεν δεσμεύει το ΚΥΣΕΑ. Με πολιτικά κριτήρια, μπορεί να επιλέξει το δεύτερο ή το τρίτο στη σειρά…

*Οι συμβάσεις συνοδεύονται κι από τα περίφημα αντισταθμιστικά οφέλη: Είναι το ποσοστό συμπαραγωγής υπυ οπλικού συστήματος που θα δοθεί σε ελληνικές βιομηχανίες ή οι δωρεάν υπηρεσίες σε ελληνικές εταιρείες.

*Φαινομενικά, λοιπόν, μπορεί η κρατική Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) να παρουσιάζεται ότι εξασφαλίζει το μεγάλο μερίδιο έργων.

*Ομως, στη συνέχεια, το έργο το μοιράζει εργολαβικά σε στρατηγικούς συνεργάτες της, κυρίως σε ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Τρία κόλπα για τις μίζες

Πώς μπορεί να δοθεί μια «μίζα»; Κατά πρώτο λόγο στα αντισταθμιστικά με «μπαλαντέρ» την παροχή λογισμικού (software).

*Στήνεται μια υπεράκτια εταιρεία, που υποτίθεται ότι πουλάει το λογισμικό στην εταιρεία που υλοποιεί τα αντισταθμιστικά. Τι μπορεί να είναι; Απλά και μόνο μια δισκέτα την οποία, ωστόσο, ο «παραγωγός» την κοστολογεί όσο θέλει.

-Η τριγωνική σχέση υπεράκτιας-αντιπροσώπου-πελάτη είναι απαραίτητη για να χαθούν τα ίχνη της εταιρείας (κλείνει την επόμενη μέρα) και τα χρήματά της να πάνε στην τσέπη του επιτήδειου. Ακόμη κι αν γίνουν έρευνες θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να βρεθεί άκρη.

-Στο μεταξύ, τα αδικήματα παραγράφονται… Οσο για την τιμή των αντισταθμιστικών, πολλαπλασιάζονται με συντελεστές, ακόμη και 19,9 φορές, εμφανίζοντας πλασματικές αξίες «επενδύσεων».

*Παρόμοιος δρόμος είναι αυτός της ίδρυσης για λογαριασμό της πολεμικής βιομηχανίας μιας εταιρείας consulting, που θα χρεώσει για τις υπηρεσίες της (π.χ. προβολή των υλικών, συμβουλευτικές υπηρεσίες…) ένα σεβαστό ποσό, το οποίο, βεβαίως, χρεώνεται στην κύρια σύμβαση. Τη δουλειά για την εταιρεία consulting όμως αναλαμβάνει μια άλλη υπεράκτια εταιρεία, που συνήθως θα ανοίξει πριν γίνει η «δουλειά» και θα κλείσει μόλις τελειώσει. Τα χρήματα καταλήγουν σε λογαριασμό των άμεσα ενδιαφερόμενων. Και κανείς δεν φαίνεται πουθενά.

*Τρίτο πεδίο δόξης λαμπρόν; Τα συμβόλαια για ανταλλακτικά, επισκευές και εκσυγχρονισμό που θα τρέχουν για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Και μάλιστα θα κοστίσουν συνολικά ακόμη και το διπλάσιο των χρημάτων της αρχικής αγοράς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.