Ένα τάγμα στρατηγών στον ελληνικό στρατό

του Ηλία Νταλούμη, ΙΣΟΤΙΜΙΑ 27/6/2009

Με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 16ης Ιουνίου 2009, η εννεάμηνη στρατιωτική θητεία είναι γεγονός, δεν έτυχε όμως ευρύτερης απο­δοχής. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι έγινε «χωρίς μελέτες, χωρίς σχεδιασμό», ενώ πιστεύει ότι έτσι «υποβαθμίζεται η αποτελεσματικότητα των Ενό­πλων Δυνάμεων και η άμυνα της χώρος. Αφήνει όμως ένα προεκλογικό παράθυρο για περαιτέρω μείωση της. Το ΚΚΕ, μέσω ΚΝΕ, εκφράζει  την αντίθεση του με τη δημι­ουργία «μισθοφορικών» – όπως ονομάζει τις επαγγελματικές-  ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, η νεολαία του ΣΥΝ θέλει θη­τεία 6 μηνών…

Όπως είναι φυσικό αντι­δράσεις από την πλευρά του Στρατού δεν μπορούσαν να υπάρξουν. Η μείωση, τυπικά τουλάχιστον, βασίστηκε σε με­λέτη του ΓΕΣ. Όμως επιτελείς του Στρατού, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δεν κρύβουν την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια τους. Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που πιστεύουν ότι η ηγεσία δεν αντιδρά προκει­μένου να περάσει μια ανα­διοργάνωση του Στρατού now θα είναι στα μέτρα της.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Μα η διατήρηση ενός υπερ­βολικά μεγάλου αριθμού ανω­τάτων αξιωματικών. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα με Στρατό, κατά δήλωση, 93.500 ατόμων να έχει περί τους 150 ανωτά­τους αξιωματικούς, ο δε Γαλ­λικός Στρατός με δύναμη 120.000 ατόμων να έχει γύρω στους 80! Και να σκεφτεί κα­νείς ότι σε αυτούς τους 150 δεν συνυπολογίζονται οι ανώ­τατοι που έχουν ανακληθεί ως έφεδροι…

Η ανάγκη λοιπόν αναδιορ­γάνωσης του Στρατού είναι απολύτως επιτακτική! Κι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) συ­νεχώς αναδιοργανώνεται. Όχι, δεν είναι αστείο! Σχεδόν κάθε δύο – τρία χρόνια ξεκινούσε μια καινούργια αναδιοργά­νωση.

Όλες είχαν ένα κοινό ση­μείο: δεν θιγόταν το υπερά­ριθμο των ανωτάτων αξιωματικών. Έτσι ενώ η μεραρχία και το σύνταγμα αντικαταστά­θηκαν, ως βασικές μονάδες, από την ταξιαρχία και το τάγμα, στην ουσία τίποτε δεν άλλαξε. Απλώς οι μεραρχίες βαφτί­στηκαν «επιχειρησιακά στρα­τηγεία» και οι στρατηγοί δια­τήρησαν τις καρέκλες τους.

Στα χαρτιά

Όλοι γνωρίζουν ότι στον ΕΣ υπάρχουν μονάδες, από τάγματα έως και Σώματα Στρατού, που μόνο φαντά­σματα μπορούν να χαρακτη­ριστούν. Αλήθεια πόση εί­ναι η δύναμη του Α’  Σώματος Στρατού -εδρεύει στην Κο­ζάνη- και τι αποστολή έχει; Μήπως περιμένουμε εισβολή από Βορρά; Το Γ’ Σώμα Στρα­τού, στη Θεσσαλονίκη, βα­φτίστηκε NDC-GR ήτοι να­τοϊκό στρατηγείο χαμηλής ετοιμότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αναλάβει δράση ποτέ. ‘Όπως δεν έχει γίνει ως τώρα ή δεν πρόκειται να γίνει στο επόμενα δύο – τρία χρόνια.

Στη Λάρισα έχουμε την 1η Στρατιά. Στην ερώτηση «Ποια η αποστολή της;», ου­δείς μπορεί να δώσει πει­στική απάντηση. Μελέτες μάλιστα του ΓΕΣ πρότειναν να καταργηθεί. Μόνο που σε πείσμα όλων παραμένει. Μάλιστα κάποιοι θέλουν να την αναβαθμίσουν σε στρα­τηγείο της Ε.Ε! Την ώρα που η Ευρώπη μελετά αν θα αποκτήσει στρατό… Αν δε μας δουλεύουν (όπερ και το πι­θανότερο), τότε σίγουρα δεν έχουν επαφή με την πραγ­ματικότητα.

Αλλά αν όντως κάποιοι βλέπουν κίνδυνο στα βόρεια σύνορα και διατηρούν το Α’ ΣΣ, γιατί δεν δίνουν πειστική εξήγηση για την ύπαρξη της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, στην Τρίπολη ή της 5ης Ταξιαρχίας στην Κρήτη; Εκεί τι περιμένουν; Η δικαιολογία ότι «είναι μονάδες επιστράτευσης» ούτε ως αστεία δεν στέκει. Και θέλετε το πραγματικά μεγάλο αστείο; Ο προτάσεις του ΓΕΣ, ως το τελευταίο ΚΥΣΕΑ, ήταν ο Στρατός από τα 93.500 άτομα να αυξηθεί στα 103.500! Πώς θα γινόταν αυτό, κανείς δεν έλεγε! Όπως κάνεις δεν έλεγε και το κόστος του εγχειρή­ματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.