εκδόσεις ΤΟΥΡΙΚΗ, ISBN 960-87875-0-5

Στα μέσα του έκτου αιώνα ο Βυζαντινός αυτοκράτορας κυβερνούσε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία που εκτεινόταν σε περιοχές της Ευρώ­πης, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Μέσα σε εκατό χρόνια η ισχυρή αυτή αυτοκρατορία είχε χάσει τις μισές από τις κτήσεις της. Δυο αιώ­νες αργότερα, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε επανέλθει και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο, κάνοντας αισθητή την παρουσία της και επανέκτησε σύντο­μα την θέση της ως κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βαλκανική Χερσόνησο, ο μυθικός πλούτος της οποίας προσέλκυε στους στρα­τούς της, μισθοφόρους Βίκινγκς και πολεμιστές νομάδες από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας. Και μόνο η εμφάνιση αυτών των στρατευμάτων στο πεδίο μάχης προκαλούσε δέος και πανικό και οδηγούσε τους εχθρούς σε άμεση υποχώρηση και διαπραγματεύσεις.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία παραμένει για τον σημερινό μέσο αναγνώστη αι­νιγματική, αν όχι για άλλο λόγο, τουλάχιστον, για τις δραματικές διακυμάνσεις στις πολιτικές της τύχες και το ρομαντικό της τέλος, το 1453, όταν ο τελευταίος αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, σκοτώθηκε στα τείχη της σε μια, μέχρις εσχάτων, μάχη με τα επίλεκτα οθωμανικά σώματα των γενιτσάρων που εισέβαλαν στην πολιορκημένη Κωνσταντινούπολη, μια πόλη που, στη διάρκεια της χιλιόχρονης ιστορίας της, δεν είχε αλωθεί ποτέ από άμεση έφοδο.

Το βιβλίο του John Haldon εξετάζει το βυζαντινό στρατό, όπως εξελίχθηκε στη διάρκεια των αιώνων. Μελετά τον εξοπλισμό και τις τακτικές, τις τεχνο­λογικές και στρατηγικές πτυχές του, καθώς επίσης το δίκτυο της επιμελητείας του. Η ανάλυση μαχών που διεξήχθησαν κάτω από εντελώς ανόμοιες συνθήκες και σε διαφορετικές περιόδους αναδεικνύει με ζωντάνια την ιστο­ρία τόσο του στρατού όσο και της αυτοκρατορίας με έναν τρόπο που οι πα­ραδοσιακές πολιτικές ιστορίες του Βυζαντίου σπάνια έχουν επιτύχει. Κανένας μελετητής δεν έχει μέχρι σήμερα αναλάβει το εγχείρημα μιας ευ­ρύτατης επισκόπησης των βυζαντινών πολέμων, και ελάχιστες αφηγήσεις βυζαντινών μαχών έχουν μεταφερθεί σε σύγχρονη γλώσσα. Το βιβλίο αυτό παρέχει θεμελιακό υλικό για όποιον ενδιαφέρεται να διεισδύσει στην βυζα­ντινή ιστορία ενώ παράλληλα επιτελεί ένα χρησιμότατο ρόλο, να διορθώνει δηλαδή τις ατέρμονα επαναλαμβανόμενες ρομαντικές θεωρήσεις του βυ­ζαντινού πολιτισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s