του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, 28-2-2008

Μια ακόμη απόπειρα για την προώθηση της διακλαδικότητας κατά ένα μικρό βήμα, που αυτή τη φορά α­φορούσε τη δημιουργία ενός διακλαδικού σώματος Πληροφορικής, φαίνεται να είχε και αυτό την ίδια τύχη με αρκετά άλλα προηγούμενα.

Η εισαγωγή της πληροφορικής στις Ελληνικές Ένο­πλες Δυνάμεις αποτελεί από μόνη της μία λυπηρή ιστο­ρία. Η πρώτη απόφαση ιδρύσεως κλάδου Πληροφορικής στον Στρατό Ξηρός έγινε το 1993, με ταυτόχρονη απόφαση για επέκταση του θεσμού και οπούς δυο άλλους Κλά­δους (η οποία, βέβαια, ουδέποτε έγινε λόγω των γνωστών μικροσυντεχνιακών αντιλήψεων).

Με καθυστέρηση 5 ετών, το σώμα Πληροφορι­κής ιδρύεται τελικά στον Στρατό το 1998 και περιλαμ­βάνει και την επιχειρησιακή έρευνα.

Το 2005 ο τότε Α/ΓΕΣ επιχείρησε να το καταργήσει αλλά απέτυχε, λόγω αντιδράσεως τόσο του τότε ΥΕΘΑ όσο και κυρίως του ΥΦΕΘΑ I. Λαμπρόπουλου.

Τον Δεκέμβριο του 2007, η προσπάθεια για ίδρυ­ση κοινού σώματος Πληροφορικής και για τους τρεις Κλάδους των Ε.Δ, επανήλθε με εισήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δ. Γράψα, ο οποίος έθεσε το θέμα της δημι­ουργίας κοινού διακλαδικού σώματος (ειδικότητας) Πλη­ροφορικής στις Ε.Δ., επιδιώκοντας προφανώς την επέ­κταση της διακλαδικότητας στον κρίσιμο αυτό τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας,

Οπως πληροφορούμεθα, η εισήγηση έγινε δεκτή και α­πεφασίσθη τα στελέχη του σώματος να προέλθουν κατ’ αρχάς από τον Σ,Ξ, (διότι οι άλλοι δύο Κλάδοι έτσι και αλλιώς δεν διαθέτουν σώμα Πληροφορικής) και εν συ­νεχεία από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, η οποία από το 2008 θα ξεκινούσε την ειδικότητα της πλη­ροφορικής.

Και ενώ όλα έβαιναν καλώς και είχε προταθεί η περαιτέρω επεξεργασία των λεπτομερειών από τα Γενικά Επιτελεία, ένα μήνα αργότερα, είχαμε μία ακόμη εκδήλωση της χαρακτηριστικότερης ίσως αδυναμίας του συστήματος, που δεν είναι άλλη παρά η τεράστια αντίδραση και α­ντίσταση ταυ σε κάθε αλλαγή.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα, με εισήγηση του Α/ΓΕΣ προς το ΣΑΓΕ, η οποία έγινε τελικά δεκτή, α­ποφασίζεται για μία ακόμη φορά να μη δημιουργηθεί έ­να κοινό διακλαδικό σώμα, αλλά ο κάθε Κλάδος να δη­μιουργήσει το δικό του «μαγαζάκι». Δηλαδή, τρία σώ­ματα (διευθύνσεις ή ό,τι άλλο) Πληροφορικής σε ένα σύ­νολο Ενόπλων Δυνάμεων που μετά βίας ξεπερνούν τα 130.000 άτομα…

Έτσι απλά και εύκολα και για λόγους που σίγουρα θα ευρέθησαν εύλογοι, διαλύθηκε εν τη γενέσει της η μό­νη άξια λόγου προσπάθεια για την προώθηση της διακλαδικότητας στις Ε.Δ. σε μία τόσο ζωτική περιοχή, η ο­ποία ελάχιστα βήματα έκανε μέχρι τώρα πέραν της κοι­νής για όλους… μαύρης γραβάτας.

Κατά τα άλλα, λόγος να γίνεται για C4I, δικτυοκεντρικό πόλεμο και λοιπά παπαγαλισθέντα ηχηρά, χωρίς να γί­νονται κατανοητές οι απαιτήσεις που αυτά συνεπάγονται

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s