Το «Όραμα» των Ελλήνων αξιωματικών του 21ου αιώνα

του Λεωνίδα Μπλαβέρη, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 12/12/2008

«Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εύελπι, ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημήτρης Βούλγαρης «Ο αξιωματικός πρώτα από όλα και πάνω από όλα πρέπει να έχει «Όραμα» που να τον καθοδη­γεί σε όλη του τn σταδιοδρομία», τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός ΓΕΣ  αντιστράτηγος Δημήτρης Βούλ­γαρης κηρύσσοντας την έναρξη της διημερίδας.

«Ο αξιωματικός κατά τον 21ο αιώνα», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 180 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής. Η εκδήλωση αυτή, που σημεί­ωσε εξαιρετική επιτυχία, αφού σε αυτήν ανέπτυξαν τις απόψεις τους διαπρεπείς αξιωματικοί, καθηγη­τές, πανεπιστημιακοί και αναλυτές, είχε ως αντικείμενο της θέμα αντά­ξιο της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας της ΣΣΕ, όπως είναι αυτό της μετεξέλιξης του ‘Έλληνα αξιω­ματικού, προκειμένου να αντιμε­τωπίσει τις προκλήσεις και απαι­τήσεις του 21ου αιώνα. Μιας ιστο­ρίας, που όπως τόνισε και ο διοι­κητής της υποστράτηγος Σταύρος Κουτρής, εκτείνεται ήδη οε τρεις αιώνες, καθώς ιδρύθηκε το 19ο, το 1828 στην πρώτη πρωτεύουσα του νέου τότε ελληνικού κράτους, το Ναύπλιο, με διάταγμα του πρώτου κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καπο­δίστρια και ήδη συμπληρώνει το 180ο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρόε­δρος της ΕΑΑΣ αντιστράτηγος ε,α. Γιώργος Κοράκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας αντιστράτηγος ε.α. Γιώργιος Λιάκουρης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Ευστάθιος Καπραβέλος, καθώς επίσης και απόστρατοι αξιωματικοί, ακόλου­θοι άμυνας (ΑΚΑΜ) και αντιπρο­σωπείες από τα Σχολεία Εφαρμο­γής Όπλων – Σωμάτων και από ολες τις παραγωγικές σχολές των ΕΔ.  Όπως εύστοχα επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΣ: «Προσωπικά με προ­βλημάτισε το γεγονός ότι ενώ σχε­διάζαμε τη Μετεξέλιξη του Στρα­τού Ξηράς με προοπτική το 2025, δεν είχε τεθεί αντίστοιχος προ­βληματισμός για το πως θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εύελπι, το νέο ανθυπολοχαγό και τα στελέχη γενικότερα, ώστε το 2025 να κατα­στούν διοικητές και επιτελείς, ικα­νοί να ανταποκριθούν σης τότε απαι­τήσεις. Προς τούτο το ΓΕΣ αποφάσισε να θέσει ως αντικειμενικό σκοπό τη δημιουργία, μέσα από στοχευμένες διαδικασίες και ενέρ­γειες  του «Μοντέλου αξιωματικού του 2025».

Αναπτύσσοντας πιο κάτω το δικό του «όραμα» για τον αξιωμα­τικό του 21ου αιώνα, ο στρατηγός Βούλγαρης τόνισε προς τους νέους ευέλπιδες και τους άλλους μαθη­τές των παραγωγικών σχολών των ΕΔ. «Ο αξιωματικός πρέπει να είναι καταρχήν στρατιώτης, με την ευρεία έννοια του όρου, και να τηρεί βασι­κές αρχές, όπως είναι η τιμή, το θάρ­ρος, η αφοσίωση και ο επαγγελ­ματισμός. Αρχές οι οποίες ταυτό­χρονα προσδιορίζουν το νόημα και τον τρόπο δράσης του αξιωματικού». Τέλος, ο αρχηγός, σε αυτήν την πραγματικά εμπνευσμένη ομιλία του προς τα αυριανά στελέχη κυρίως του Σ.Ξ., αλλά και των άλλων Κλά­δων των Ε,Δ,, που ήταν παρόντα στη διημερίδα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι μεταξύ των άλλων που πρέπει να περιλαμβάνονται στο «Όραμα» του νέου αξιωματικού, είναι και η «Δόξα»». Και διευκρίνισε: «Δόξα είναι η υγιής φιλοδοξία, η ευγενής άμιλλα μεταξύ των στελεχών. Η επιθυμία ανέλιξης όχι μόνο για την απολαβή υλικών αγαθών αλλά κυρίως για προ­σωπική, υπηρεσιακή και κοινωνι­κή καταξίωση. Η Δόξα, υπό αυτήν την έννοια, έχει συνάφεια με την αξιοκρατική επαγγελματική εξέλι­ξη των αξιωματικών».

Πολύ σημαντικά όλα αυτά για το «όραμα», που πρέπει να διέπει τους νέους αξιωματικούς του 21 ου αιώνα, που εύστοχα επισήμανε ο πολύπειρος αρχηγός ΓΕΣ. Και μακά­ρι οι σημερινοί μαθητές των παρα­γωγικών σχολών και αυριανοί ηγή­τορες του στρατεύματος, οι οποί­οι παρακολούθησαν την ομιλία του να εγκύψουν σε αυτήν και τα διδάγ­ματα της. θα είναι χρήσιμα τόσο γι’ αυτούς, τον καθένα ατομικά όσο και για τις ελληνικές Ε.Δ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.