Ξεπαγώνουν οι εξοπλισμοί

του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 5/11/2008

Μετά από μία περίοδο έντονης φημολογίας, αφορμή για την οποία ήταν οι διαρρέουσες από παντού πλέον πληροφορίες ότι η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο πια γιατί η αξιοπιστία του αμυντικού συστήματος της χώρας είχε φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα μετά το  1974, η κυβέρνηση φαίνεται να έλαβε το μήνυμα.

Οι ενδείξεις ότι κάτι άλλαζε έγιναν πιο σαφείς μετά τις συνεχείς ενημερώσεις του κ.ΥΕΘΑ από τους Αρχηγούς των Κλάδων για τις πιεστικές πλέον ανάγκες των Ε.Δ, τις τουλάχιστον τρεις συναντήσεις του κ. Μεϊμαράκη με τον κ. Αλογοσκούφη, τις  πρόσφατες συγκλήσεις του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων), την επικαιροποίηση του ΕΜΠΑΕ και την σύγκληση του ΣΑΜ της Δευτέρας 5 Μαίου. Η σύγκληση της Κυβερνητικής Επιτροπής την επομένη (Τρίτη, 6 Μαίου) επιβεβαίωσε τις φήμες περί επανενάρξεως των εξοπλισμών, αλλά κατά την άποψή μας η εικόνα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη, ως προς τον χρονικό κυρίως παράγοντα υλοποιήσεως των όποιων αποφάσεων.

Από τις ιδιαίτερα προσεκτικές δηλώσεις του ΥΕΘΑ κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη προκύπτει ότι αυτό που στην πραγματικότητα έγινε, κάτι που επιβεβαιώνεται και από πληροφορίες από έγκυρες πηγές, ήταν ότι τελικά μετά από συνεχείς πιέσεις του  στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη κατάφερε να εξασφαλίσει, κατ΄αρχήν, τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί  για το υπουργείο του  από το ίδιο το ΚΥΣΕΑ.  Το απόσπασμα των δηλώσεών του, σύμφωνα με το οποίο «πολλά από τα ζητήματα της μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων άπτονται και του τομέα της Οικονομίας και ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να τα γνωρίζει για να μπορέσει να μας πει αν μπορούν να υλοποιηθούν» ήταν ιδιαίτερα ενδεικτικό εν προκειμένω. Με άλλα λόγια, ο κ. Αλογοσκούφης ενημερώθηκε και έδωσε το περιπόθητο πράσινο φως.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης  πιστώνεται με  κάτι που ο προκάτοχός του μάλλον δεν θα κατάφερνε με τίποτε: επέτυχε να εξασφαλίσει τα  κονδύλια που είναι αναγκαία για την άσκηση της πολιτικής του υπουργείου του και αυτό, όσο και να είναι αυτονόητο,  στην σημερινή συγκυρία,  αποτελεί σίγουρα μία σημαντική επιτυχία.

Σε ό,τι αφορά τα μυθώδη ποσά που ακούστηκαν -10 ή και παραπάνω δισεκατομμύρια μόνο  «για αεροπλάνα και βαπόρια», με αποτέλεσμα να αρχίσουν πάλι ορισμένοι να χρησιμοποιούν το κόστος ενός αεροσκάφους ως μονάδα μετρήσεως νοσοκομείων κ.λπ.- η κατάσταση ξεκαθαρίστηκε με μία άλλη  απάντηση του κ. Μεϊμαράκη όταν του υπεβλήθη το ερώτημα «Ποσό για τα εξοπλιστικά αθροίσατε;» και εκείνος απάντησε: «Είναι αυτό που έχει παρουσιαστεί στο ΕΜΠΑΕ και δεν έχει αλλάξει τίποτε σε αυτό».

Από εκεί και μετά, με τα κονδύλια  του ΕΜΠΑΕ γνωστά και τις προτεραιότητές του επίσης, αυτό που απομένει για να διαλυθεί η εικόνα της υπεραισιοδοξίας είναι να ρίξει κανείς μία ματιά στο πότε τα κονδύλια του ΕΜΠΑΕ είναι αποδεσμεύσιμα. Και όπως στη μέγιση πλειοψοφία τους αυτά αποδεσμεύονται μετά από το 2010, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι αυτό που θα πρέπει να αναμένεται είναι η έναρξη των μακρών και άκρως γραφειοκρατικοποιημένων διαδικασιών και η κατάληξη σε συμβόλαια για ορισμένα από αυτά μέχρι το 2010 και τίποτε περισσότερο.

 Η αποδέσμευση κονδυλίων νωρίτερα από τότε θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα απίθανη, ιδίως μετά την εξέλιξη του τρέχοντος προϋπολογισμού που εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εμφανίσει μία απόκλιση 1 περίπου δισεκατομμυρίου Ευρώ και, λογικώς, θα οδηγήσει σε αντίστοιχες -και κατ’αναλογίαν-  περικοπές των προγραμματισθέντων κονδυλίων για όλα τα υπουργεία.

Από τις γνωστές πρώτες προτεραιότητες του ΕΜΠΑΕ (ελικόπτερα ερεύνης-διασώσεως, μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες, δορυφορικές επικοινωνίες, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας κ.λπ.) οι σχετικές εκτιμήσεις -που υποστηρίζονται από ανάλογες  πληροφορίες- αναφέρουν ότι θα προηγούνται τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα και έπονται τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και οι φρεγάτες, ενώ παράλληλα θα κινηθούν και οι διαδικασίες για δορυφορικές επικοινωνίες και άλλα μικρού κόστους προγράμματα που συνιστούν τους λεγόμενους πολλαπλασιαστές ισχύος.

Αυτό που παραμένει πάντως προς εξακρίβωση είναι η ικανότητα όχι τόσο της αγκυλωμένης  από την αχρησία  ΓΔΑΕΕ, όσο κυρίως του ίδιου του κ. Βασιλάκου (γιατί, αντί να ασκεί εποπτεία επί ενός εξοπλιστικού, στην ουσία εργάζεται ως χειριστής του) να χειρισθεί ταυτόχρονα ένα ή δύο μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα, για να μη πούμε και περισσότερα (ή υπενθυμίσουμε και τα έρποντα ακόμη προγράμματα των πυρομαχικών  των αρμάτων και τα ΒΜΡ-3) και πάθει -θεός φυλάξοι, τρόπος του λέγειν βέβαια-  κανένα εγκεφαλικό από τώρα.

Και, φυσικά, με αυτό δεν εννοούμε τίποτε άλλο παρά την ικανότητα της υπηρεσίας του να υλοποιήσει τους όποιους εξοπλισμούς αποφασίσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μίας βασικής παραμέτρου του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού που επιμένει να αγνοεί συστηματικώς. Και αυτή, για όσους το αγνοούν, καθορίζει σαφώς ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να υλοποιούνται στο συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα και όχι όποτε θεωρήσει ο κ. Βασιλάκος ότι δεν θα κινδυνεύει να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα για  παράλειψη κάποιου ….σημείου στίξεως.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s