Γιόνα  Αλεξάντερ και Μάικλ Σ. Σουήτναμ, Εκδόσεις ΦΛΩΡΟΣ

Αμέσως σχεδόν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης  Σεπτεμβρίου 2001, κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α  το συγκεκριμένο βιβλίο με τον πρωτότυπο τίτλο «USAMA BIN LADEN’S AL QAIDA: Profile of a Terrorist»                       

Σκοπός του βιβλίου ,σύμφωνα με τους συγγραφείς, « Δεν είναι να συμβάλλει στην εξύψωση του Μπιν Λάντεν και της ομάδας του…..Η μελέτη αυτή σκοπεύει να απομυθοποιήσει την AlQaida  και να την παρουσιάσει σαν μία από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα στον 21ο  αιώνα ».

Στον πρόλογο οι συγγραφείς δίνουν τον ορισμό της τρομοκρατίας, συγκρίνουν το είδος της τρομοκρατίας του παρελθόντος με το παρόν, αναφέρονται στη  βομβιστική επίθεση  της 26ης  Φεβρουαρίου 1993 στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, επισημαίνουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Η.Π.Α για τις οποίες κατηγορείται η AlQaida , αναφέρουν το σκοπό της συγγραφής του βιβλίου( το οποίο χαρακτηρίζουν ερευνητική εργασία)και ευχαριστούν μία πληθώρα ερευνητών οι οποίοι βοήθησαν για την ολοκλήρωση του έργου.

Στο υστερόγραφο περιγράφουν περιληπτικά το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτέμβρη, τη σύνδεση των επιθέσεων με την AlQaida από τον Κόλιν  Πάουελ  καθώς επίσης  την « κήρυξη παγκοσμίου πολέμου κατά της τρομοκρατίας»  και την αποστολή προφορικού τελεσιγράφου προς την κυβέρνηση της Καμπούλ από τον Τζώρτζ Μπους.

Στα επόμενα δέκα τρία (13) κεφάλαια σκιαγραφούν, με εντυπωσιακές ομολογουμένως λεπτομέρειες,  το πορτραίτο της AlQaida ,την ιδεολογία και τους στόχους της οργάνωσης, την οργανωτική της δομή ( ηγεσία –μέλη -συνεργάτες), τις πηγές χρηματοδότησης, τις ομάδες που πρόσκεινται στην AlQaida, τις περιοχές απ όπου επιχειρούν τα μέλη της συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγείου της οργάνωσης, τις τακτικές που ακολουθεί και τις δυνατότητές της, τους στόχους που επιλέγει και τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει, τα μέλη και τους συνεργάτες της οργάνωσης που έχουν συλληφθεί και τέλος ένα λεπτομερές « χρονολόγιο » με τη δράση και τις κινήσεις της οργάνωσης του αρχηγού της και των μελών της από το 1979 μέχρι και την 11η Σεπτέμβρη.

Στο  «παράρτημα 1Α » παραθέτουν πλήρη τη διακήρυξη του Οσάμα μπιν Μοχάμεντ μπιν Λάντεν  της 23/08/1996  «προς τους Μουσουλμάνους αδελφούς του σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Αραβική Χερσόνησο» η οποία στην ουσία είναι η κήρυξη πολέμου κατά των Αμερικανών που κατέχουν τη γη των δύο Ιερών Τόπων.

Στο  «παράρτημα 1Β » παραθέτουν την ανακοίνωση της AlQaida (Παγκόσμιου Ισλαμικού Μετώπου) της 23/02/98 περί κήρυξης Τζιχάντ  εναντίον των Εβραίων και των Σταυροφόρων.

Αμέσως μετά, στο «παράρτημα 1Γ », παραθέτουν τη μαγνητοφωνημένη δήλωση- προειδοποίηση του Οσάμα μπιν Λάντεν ( «Αλ Τζαζήρα» ) της 7ης  Οκτωβρίου 2001 προς τις Η.Π.Α, η οποία στην ουσία είναι η έμμεση παραδοχή της AlQaida  και του Μπιν Λάντεν  για συμμετοχή στο χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη.

Στο  «παράρτημα 1Δ » παραθέτουν τη δήλωση της AlQaida  (10/10/2001) δια στόματος Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ προς τους Μουσουλμάνους να συμμετάσχουν στον Ιερό Πόλεμο κατά των  Η.Π.Α.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το « παράρτημα 2 » του βιβλίου που αναφέρεται στη συνέντευξη του Μπιν Λάντεν στο περιοδικό «Νίντα Ουλ Ισλάμ» ( Η φωνή του Ισλάμ ). Εκεί ο αρχηγός της AlQaida  απαντά σε ερωτήσεις σχετικές με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί από τους Ισλαμιστές λογίους, την εξωτερική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας και την αντιπαράθεσή της με το Ισλαμικό Κίνημα, τη σχέση της οργάνωσης με τη διεθνή τρομοκρατία καθώς και την ευθύνη των Μουσουλμανικών πληθυσμών ως προς την εκστρατεία κατά του Ισλάμ.

Στο  «παράρτημα 3» αναφέρονται απαγγελίες κατηγορίας κατά μελών της οργάνωσης από Δικαστήριο των Η.Π.Α , ενώ στο «παράρτημα 4» απαγγελίες κατηγορίας κατά του Μπιν Λάντεν.

Το  «παράρτημα 5  »  αναφέρεται στο μήνυμα του προέδρου Κλίντον  της 20/08/1998 προς τον Αμερικανικό λαό , για τις  στρατιωτικές ενέργειες  εναντίον εγκαταστάσεων των τρομοκρατών στο Αφγανιστάν και το Σουδάν , στην ομιλία του Διευθυντή του F.B.I  Λούις Τζ. Φρη ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον , τον Φεβρουάριο του 1999, (όπου ο τελευταίος  αναλύει το πρόσωπο της τρομοκρατίας), τα sites του  F.B.I  με τις φωτογραφίες των καταζητούμενων της AlQaida  και φυσικά του Μπιν Λάντεν, δήλωση του Διευθυντή της C.I.A  Τζώρτζ Τζ. Τένετ με θέμα τις «παρούσες και προβλεπόμενες απειλές κατά της Εθνικής Ασφάλειας», δηλώσεις των Τζ. Σταίηπλετον Ρόι και Μάικλ Σήχαν περί τρομοκρατίας και χρηματοδότησής της αντίστοιχα και τέλος το μήνυμα του προέδρου Τζώρτζ Μπους της 20/09/2001 προς τη συνέλευση της Γερουσίας και τον Αμερικανικό λαό όπου εξαγγέλλει τον μέχρις εσχάτων πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Στο «παράρτημα 6  »  αναφέρονται οι αριθμ. 1267 (1999) και 1333 (2000) αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν και του Οσάμα Μπιν Λάντεν .

Τέλος στο «παράρτημα 7» παραθέτει τις φωτογραφίες και τα πλήρη στοιχεία των τρομοκρατών που έλαβαν μέρος στο χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη όπως αυτά δόθηκαν από το γραφείο τύπου του F.B.I  την  27/09/2001.

Οι συγγραφείς του βιβλίου  είναι φανερό ότι προσπαθούν να ανεβάσουν το ηθικό  του Αμερικανικού λαού μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη. Για το σκοπό αυτό παρουσιάζουν  λεπτομερή στοιχεία των φερόμενων από τις Αμερικανικές Υπηρεσίες πληροφοριών ως τρομοκράτες της AlQaida  , εμπλουτισμένα με πληθώρα φωτογραφιών  αποδεικνύοντας έτσι στους αναγνώστες ότι δεν πρόκειται για έναν αόρατο εχθρό (άρα εξαιρετικά επικίνδυνο), αλλά για απλούς ανθρώπους (άρα αντιμετωπίσιμους) . Αφήνουν δε να φανεί  ότι οι «παντοδύναμες» Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες τους γνωρίζουν και είναι θέμα χρόνου η εξάρθρωσή τους. Επίσης οι συγγραφείς χρησιμοποιούν τις γνώσεις αλλά και την προϊστορία τους σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις σχετικές με τη τρομοκρατία, ώστε παρουσιάζοντας -διαβαθμισμένες ενίοτε – πληροφορίες, να γίνουν ολότελα πιστευτοί από τους αναγνώστες. Τέλος παρουσιάζοντας μία σειρά αποφάσεων του Ο.Η.Ε αποδεικνύουν ότι η  AlQaida  και γενικά η τρομοκρατία διώκεται από όλους. Αποφεύγουν ωστόσο να αναφέρουν ποιος δημιούργησε τον Μπιν Λάντεν , γιατί μάχεται η οργάνωση , με τι όπλα πολεμά, τι σημαίνει Τζιχάντ και τέλος πώς μερικές δεκάδες «ξυπόλυτοι» κατάφεραν ένα τόσο σημαντικό πλήγμα στο «γόητρο» κυρίως της τέλειας πολεμικής μηχανής των Η.Π.Α και το σπουδαιότερο παραμένουν ακόμα ασύλληπτοι.

———————————————-

* Ο καθηγητής Γιόνα Αλεξάντερ διετέλεσε διευθυντής του Προγράμματος Μελετών για την τρομοκρατία στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζ Ουάσιγκτον και σήμερα διευθύνει το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο  Μελετών για την Τρομοκρατία,   το οποίο συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Έχει  εκδόσει  περισσότερα από 70 βιβλία στα θέματα των διεθνών υποθέσεων, της τρομοκρατίας και του ψυχολογικού πολέμου.

** Ο Μάικλ Σ. Σουήτναμ είναι ιδρυτής  διευθυντής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικών μελετών του Πότομακ. Είναι μέλος της ομάδας Τεχνικών Συμβούλων της Ειδικής Επιτροπής Πληροφοριών της Αμερικανικής Γερουσίας, ενώ έχει εργασθεί για λογαριασμό της C.I.A και της N.S.A. Έχει δημοσιεύσει τέλος σε συνεργασία  με τον  Γιόνα Αλεξάντερ, ένα τετράτομο έργο με τίτλο « Κυβερνο-Τρομοκρατία και Πληροφοριακός Πόλεμος » (1999).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.