Πρόωρη αποχώρηση στρατιωτικών

του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 19/4/2008

Μιας και αρχίσαμε πια, δημοσιεύουμε παρακάτω το κύριο μέρος μίας ακόμη επιστολής που μας εστάλη από ένστολο σε σχέση με τους λόγους των παραιτήσεων από το στράτευμα και το συνταξιοδοτικό.

«Οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις του κ. ΥΕΘΑ σχετικά με την μη ανατροπή του συνταξιοδοτικού δεν καθησύχασαν κανέναν και από όσα βλέπω γύρω μου, μεγάλο τμήμα των αξιωματικών είναι σε αναβρασμό, βλέποντας να διαλύονται στην πράξη τα περίφημα 3 ΔΕΝ του πρωθυπουργού. Φήμες αναφέρουν για έναν αριθμό επικείμενων παραιτήσεων που μπορεί να μη μετριούνται πλέον σε εκατοντάδες αλλά στην επόμενη τάξη μεγέθους. Επειδή η όλη ιστορία ξεκίνησε για καθαρά οικονομικούς λόγους, θα περίμενε κανείς να υπάρχει ή να έχει αναφερθεί η ύπαρξη  κάποιας αναλογιστικής μελέτης και κάποια από τα αποτελέσματά της. Δεν τα βρήκα πουθενά και για αυτό, αν και μη  οικονομικός, σας μεταφέρω τις σκέψεις μου για να φανεί τι συμφέρει τελικά το κράτος και τι όχι. Αν θεωρήσουμε ότι το προσδόκιμο όριο ζωής είναι τα 85 χρόνια και ότι οι σημερινές τιμές θα είναι σταθερές, προκύπτουν 3 σενάρια.

Σενάριο 1ο: Ένας αξιωματικός αποχωρεί σήμερα στα 25 χρόνια, σε ηλικία 45 ετών. Η σύνταξη που θα λαμβάνει για τα επόμενα 40 χρόνια θα είναι 1446 ευρώ, ήτοι το κράτος θα του  καταβάλει συνολικά 809.000 ευρώ.

Σενάριο 2ο: Ο αξιωματικός αποχωρεί στα 30 χρόνια, σε ηλικία 50 ετών. Η σύνταξη που θα λαμβάνει για τα επόμενα 35 χρόνια θα είναι 1878 ευρώ και το κράτος θα του καταβάλει 920.000 ευρώ σε συντάξεις και για μισθούς 5 χρόνων περίπου 140.000 (μη ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για απλούς υπαλλήλους αλλά σε ανερχόμενα, έστω και οικονομικά μόνο, διευθυντικά στελέχη). Αρα, στην περίπτωση αυτή το κράτος θα καταβάλει συνολικώς 1.060.000 ευρώ.

Σενάριο 3ο: Ο αξιωματικός αποχωρεί στα 35 χρόνια, σε ηλικία 55 χρόνων. Η σύνταξη που θα λαμβάνει για τα επόμενα 30 χρόνια θα είναι 2.346 ευρώ και το κράτος θα του καταβάλει σε συντάξεις 985.320 ευρώ και για μισθούς 10 ετών άλλες 308.000 ευρώ, δηλαδή ένα σύνολο 1.293.320 ευρώ.

Άρα, αν τελικά υιοθετηθεί η λύση της υποχρεωτικής 35ετίας, αυτό θα κοστίσει στο κράτος 483.560 ευρώ ανά αξιωματικό. Με πόσες χιλιάδες αξιωματικούς θέλετε να πολλαπλασιάστε τον αριθμό αυτό για να βγάλετε το συνολικό κόστος για το κράτος; Με πέντε, δέκα ή είκοσι χιλιάδες αξιωματικούς;

Η οικονομική «ζημιά» δεν είναι όμως η μόνη. Φανταστείτε ένα στράτευμα γεμάτο από πενηντάρηδες συνταγματάρχες, οι μισοί από τους οποίους θα ήθελαν να είχαν φύγει  και δεν μπόρεσαν και οι οποίοι έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για το μέλλον αφού θα έχουν τοποθετηθεί στην επετηρίδα Β΄. Πόσο αποδοτικοί θα είναι αυτοί για την υπηρεσία και ποια κίνητρα ή μέσα πιέσεως θα έχει η τελευταία για να τους αναγκάσει να εργάζονται σε ένα σύστημα το οποίο τους κρατάει μέσα με το ζόρι;».

Ενδιαφέρουσα η επιστολή του αξιωματικού, εξ ου και η παραχώρηση του χώρου της στήλης για την δημοσίευσή της, χωρίς σχόλια, και  με σκοπό την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.