Αλαλούμ στα ΕΑΣ με τα πυρομαχικά των αρμάτων

του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 19/4/2008

Σε νέες περιπέτειες οδηγείται το πρόγραμμα των πυρομαχικών των 120 χλστ. για τα άρματα μάχης Leopard, αν κάποιος δεν παρέμβει άμεσα  για να αναστείλει τις κυοφορούμενες αποφάσεις της διοικήσεως των ΕΑΣ  για την υλοποίησή του. Αποφάσεις οι οποίες αφήνουν περιθώρια για να υποθέσει κανείς τα πάντα: από καταφανέστατη ανικανότητα και ανεπάρκεια, έως καθαρά βλακώδεις λύσεις ή ακόμη και υποψίες ότι κάποιοι θεώρησαν το πρόγραμμα αυτό σαν ευκαιρία για άντληση προσωπικών  Α.Ω. ή  ….εφ’άπαξ προ της αποστρατείας τους.

Υπενθυμίζεται ότι  τα νέα άρματα μάχης που άρχισε να παραλαμβάνει από καιρό ο Ε.Σ. εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς πυρομαχικά και ότι απαράβατος όρος για τις ξένες εταιρείες που θα αναλάβουν την μεγάλη αυτή προμήθεια είναι η υποχρέωσή τους να συνεργασθούν με τα ΕΑΣ. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό είναι στο προσκήνιο από τα τέλη του 2002-αρχές 2003 και ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι ετοιμάζονταν  από τότε για την εν λόγω προμήθεια, των ΕΑΣ φυσικά συμπεριλαμβανομένων (για το τμήμα της παραγωγής που τους αναλογεί).

Τα τελευταία είχαν προσδιορίσει από τα μέσα του 2003 (έγγραφο ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ προς ΓΓΟΣΑΕ της 30ης Μαΐου 2003) το παραγωγικό έργο που  ενδιάφερε την εταιρεία, με στόχο να επιτύχουν ΕΠΑ τουλάχιστον 40% στα πυρομαχικά μάχης και 50% στα πυρομαχικά ασκήσεων. Ο προσδιορισμός του έργου που προώθησαν τα ΕΑΣ έγινε αποδεκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, με συνέπεια να διαμορφωθούν αντιστοίχως οι απαιτήσεις του τελευταίου προς τις ξένες εταιρείες.

Στα 5 έτη που πέρασαν από τότε (Μάιος 2003-Μάιος 2008) θα περίμενε κανείς ότι η διοίκηση των ΕΑΣ θα είχε έτοιμο τον φάκελο του έργου με όλες τις σχετικές μελέτες (σχεδιασμός ενεργειών προετοιμασίας της παραγωγής, επιλογή κατάλληλων χώρων, εκτίμηση κόστους αναγκαίων επενδύσεων κ.ά.) και κάθε άλλη μορφή προετοιμασίας για την ανάληψη ενός τόσο σοβαρού έργου (ΕΠΑ 40-50% επί μίας προμήθειας ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου), για την κατά το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση της οποίας άσκησε πολλαπλές πιέσεις (ακόμη και μέσω των συνδικαλιστικών φορέων της εταιρείας). Και το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς  ήταν ότι η διοίκηση της εταιρείας θα είχε ήδη διασφαλίσει, μέσα στα πέντε αυτά χρόνια,  τουλάχιστον τους χώρους στους οποίους θα εγκαθίσταντο τα σχετικά μηχανήματα για την δημιουργία των γραμμών παραγωγής  των πυρομαχικών.

Τι έγινε, όμως, αντί των παραπάνω αυτονόητων ενεργειών προετοιμασίας της εταιρείας από την τουλάχιστον περίεργη διοίκηση που διορίστηκε στην δύσμοιρη αυτή κρατική βιομηχανία; Οχι μόνο δεν προετοίμασε τα εργοστάσιά της, αλλά τα άφησε όλα (Υμηττός, Λαύριο, Μάνδρα, Ελευσίνα) χωρίς την απαραίτητη -ακόμη και για την μικρότερη βιοτεχνία- άδεια λειτουργίας τους!

Το θέμα δε τούτο δεν είναι ούτε νέο ούτε άγνωστο. Το εργοστάσιο Λαυρίου, για παράδειγμα, που διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα γομωτήρια της Ευρώπης (έγινε στα πλαίσια του προγράμματος προμήθειας των Patriot) στερείται άδειας λειτουργίας από τις 12.5.1990 για το Γομωτήριο και από τις 19.7.1999 για το Πυριτιδοποιείο (Εσωτερικό Σημείωμα της εταιρείας υπ’αριθ. 0321, της 4ης Οκτωβρίου 2005).

Οσο και αν αυτό ακούγεται εξωφρενικό, η πραγματικότητα (η ελληνική, φυσικά) δεν είναι τόσο τραγική, διότι η …μικρή αυτή παράλειψη δεν εμπόδισε μέχρι σήμερα ούτε την επέκταση του εργοστασίου του Λαυρίου, ούτε και την παραγωγή από όλα τα εργοστάσια αρκετών ποσοτήτων πυρομαχικών και άλλων προϊόντων της εταιρείας.

Αυτό που είναι, όμως, πραγματικά εξωφρενικό είναι ότι η νέα διοίκηση της εταιρείας, αντί να φροντίσει για την διευθέτηση αυτής της χρονίζουσας ανωμαλίας ή, έστω, να  παρακάμψει το πρόβλημα διά του παραμερισμού του (συνέχιση της παρούσης de facto  καταστάσεως) και να προβεί στην άμεση προετοιμασία των εγκαταστάσεών τους για την παραγωγή των πυρομαχικών, αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο. Να δημιουργήσει εκ του μηδενός -και μάλιστα σε αυτή την τελευταία πλέον φάση των διαδικασιών υλοποιήσεως της προμήθειας- ένα  νέο εργοστάσιο στα Δερβενοχώρια(!), στο οποίο μάλιστα θα μεταφέρει τα εργοστάσιά της στην Ελευσίνα και στην Μάνδρα! (Σ.σ.: για το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των εργαζομένων στα εργοστάσια αυτά, οι οποίοι εργάζονται και διαβιούν για χρόνια με τις οικογένειές τους στις γύρω περιοχές, δεν γίνεται βέβαια λόγος).

Για την υλοποίηση της παρανοϊκής αυτής συλλήψεως, η νέα  διοίκηση των ΕΑΣ απηύθηνε μάλιστα  αίτημα προς τον Δήμο Δερβενοχωρίων (όπως προκύπτει από την απόφαση υπ’αρ. 88/2007 της 8ης Οκτωβρίου 2007  του εν λόγω Δήμου) για την παραχώρηση δημοτικής εκτάσεως 22.500 στρεμμάτων (σ.σ.: εγκρίθηκε ήδη), σε δύο διαφορετικές περιοχές του Δήμου, σε απόσταση 5 και 10 χλμ. από τις ήδη υπάρχουσες αποθήκες των ΕΑΣ (που και αυτές, αν δεν κάνουμε λάθος, στερούνται αδείας).

Για να δοθεί μία ένδειξη της  ηλιθιότητας της ιδέας, αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο το κτίσιμο  (και όχι η ολοκλήρωση, με εγκατάσταση μηχανημάτων και των αναγκαίων περιφερειακών εγκαταστάσεων υποστηρίξεως της παραγωγής) του εργοστασίου του Λαυρίου, πήρε 2 ολόκληρα χρόνια. Οπερ σημαίνει ότι, σε περίπτωση που η διοίκηση των ΕΑΣ αφεθεί να υλοποιήσει  αυτό το μεγαλοπήβολο σχέδιό της, το εργοστάσιο παραγωγής των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης θα είναι έτοιμο περί τα 5 χρόνια από σήμερα!!

Αν ο παράγων χρόνος ακούγεται εξωφρενικός για ένα πρόγραμμα που είναι κάτι παραπάνω από κατεπείγον (τα άρματα εξακολουθούν να είναι χωρίς πυρομαχικά), το κόστος της όλης λύσεως είναι εξωφρενικότερο. Και τούτο διότι στο κόστος κατασκευής του εργοστασίου  θα πρέπει να υπολογίσει κανείς το ξήλωμα δύο τεράστιων εργοστασίων (Ελευσίνας και Μάνδρας) και την μεταφορά τους στις νέες εγκαταστάσεις και κυρίως κάτι ακόμη πιο δαπανηρό: την εκ του μηδενός δημιουργία όλων των περιφερειακών εγκαταστάσεων που υποστηρίζουν την παραγωγή, π.χ., από χημείο, εγκαταστάσεις μετρολογίας, ποιοτικό έλεγχο κ.λπ. μέχρι , υπηρεσίες φυλάξεως, καντίνα κ.ά. Ολα αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν με τεράστιες δαπάνες και διαθέτουν σήμερα τα υφιστάμενα  εργοστάσια των ΕΑΣ. Τούτο δε διότι κατά την αφελή αντίληψη της νέας διοικήσεως, εργοστάσιο σημαίνει ότι κτίζω ένα κτήριο όπου θα κατασκευάζω τα πυρομαχικά  και αγνοώ της πανάκριβες περιφερειακές εγκαστάσεις και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την παραγωγή. Να σημειωθεί ακόμη ότι παλαιότερα, όταν η διοίκηση της τότε ΠΥΡΚΑΛ είχε μελετήσει την πιθανότητα της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων στην ίδια περιοχή (Δερβενοχώρια) για την παραγωγή εκρηκτικών (γαλακτωμάτων), έσπευσε να απορρίψει κάθε τέτοια σκέψη, λόγω του τεράστιου κόστους διαμορφώσεως της περιοχής και όχι μόνο.

Τι θα μπορούσε να γίνει, όχι σε 5 χρόνια, αλλά άμεσα και με ελάχιστο κόστος; Χρησιμοποίηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων των ΕΑΣ και συγκεκριμένως του Υμηττού (για την παραγωγή των μεταλλικών απαρτίων των πυρομαχικών), της Ελευσίνας (για τα πυροτεχνουργικά, ήτοι εμπυρεύματα, τροχιοδείκτες κ.ά.) και του Λαυρίου (για συναρμολόγηση των πυρομαχικών, για την οποία δεν χρειάζονται και ιδιαίτερες άδειες).

Και επειδή αυτή η απλούστατη, άμεση και απείρως οικονομικότερη λύση δεν κρίνεται σκόπιμη από την διοίκηση των ΕΑΣ, το προσωπικό της εταιρείας με την τεράστια εμπειρία του στην ….λαμογιολογία και στην  διάγνωση κάθε είδους λοβιτούρας, έχει την άποψη ότι πίσω από αυτή την ιστορία, κρύβεται η προσπάθεια κάποιων ( τους οποίους και  κατονομάζουν)  να εξασφαλίσουν το περί ού ο λόγος άτυπο εφ’άπαξ για τα γηρατιά τους.

Πώς;  Από τις σχετικές, όπως διαδίδεται,  προμήθειες του τεράστιου έργου  της ανεγέρσεως νέου εργοστασίου και από την «αξιοποίηση» της τεράστιας και περιζήτητης εκτάσεως-φιλέτο του  εργοστασίου της Ελευσίνας. Η οποία, φυσικά, μετά την μεταφορά του εργοστασίου στα Δερβενοχώρια,  θα είναι προς διαχείριση από όποιον έχει προνοήσει να καταστρώσει  τα σχετικά σχέδια.

Μήπως θα πρέπει να ζητήσει κάποια ενημέρωση για το θέμα ο κ. ΥΕΘΑ, πριν τον πάρει και αυτόν καμία …αδέσποτη; Γιατί, όπως λένε οι πληροφορίες μας, ορισμένοι  έχουν την δυνατότητα -ως εκ της θέσεώς τους κ.λπ.-  να κάνουν,  και λέγεται ότι κάνουν,  χρήση του ονόματός του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s