Αλλάζει μορφή ο αγώνας των Παλαιστινίων στη Γάζα

του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 5/4/2008

Σε μία μάλλον όχι και τόσο αναμενόμενη εξέλιξη, ο αγώνας των Παλαιστινίων στη λωρίδα της Γάζας φαίνεται να έχει αφήσει πίσω του τις μεμονωμένες επιθετικές ενέργειες, με σαμποτάζ και σποραδικές εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον περιοχών του Ισραήλ, και να προσλαμβάνει πλέον μία πιο συστηματική και οργανωμένη μορφή. Μία μορφή που θυμίζει αρκετά την εικόνα της αντιστάσεως που έδωσε η  άριστα εξοπλισμένη και αποφασισμένη δύναμη της Χισμπουλάχ την οποία αντιμετώπισαν μάλλον ανεπιτυχώς οι Ισραηλινοί στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2006.

Η διαπίστωση αυτή κατέστη οδυνηρα αισθητή κατά την έξαρση της βίας τον  περασμένο μήνα, με τους Ισραηλινούς να πραγματοποιούν μία μεγάλης εκτάσεως χερσαία εισβολή στην Γάζα που κόστισε τη ζωή 120 Παλαιστινίων, κυρίως αμάχων, και τους Παλαιστίνιους να απαντούν με μία σειρά επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών οικισμών, συμπεριλαμβανομένης και της πόλεως Ασκαλών, και -παρά τις μεγάλους τους απώλειες- να προβάλουν μία πρωτόγνωρη σε πείσμα και ένταση αντίσταση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, μέσα στην εννεάμηνη περίοδο που απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Γάζας, η Χαμάς κατόρθωσε με την βοήθεια του Ιράν να δημιουργήσει μία αρκετά υπολογίσιμη δύναμη από 20.000 μαχητές, οργανωμένους σε 5 ταξιαρχίες, με κάθε μία από αυτές να διαθέτει δικό της σύστημα διοικήσεως και ελέγχου (αλλά και παράλληλο έλεγχο από μία κεντρική διοίκηση), ειδικές δυνάμεις, επίλεκτους ελεύθερους σκοπευτές, αξιωματικούς συλλογής πληροφοριών, λογιστική υποστήριξη και ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο (τούνελ). Στην τελευταία  τους εισβολή, οι Ισραηλινοί ανεκάλυψαν επίσης και αρκετά υπόγεια «σιλό», με εφόδια,  σε φυσικά καταφύγεια, του ίδιου τύπου που είχαν ανακαλύψει κσι στον πόλεμο του Λιβάνου του 2006.

Το οπλοστάσιό της υπολογίζεται ότι περιλαμβάνει ήδη  άνω των 7000 ρουκετών διαφόρων τύπων, με αρκετές από αυτές να έχουν βεληνεκές άνω των 20 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον ταγματάρχη Ταλ Λεβ Ραμ, εκπρόσωπο τύπου της νότιας διοικήσεως του ισραηλινού στρατού, η δύναμη των μαχητών της Χαμάς έχει κανονική οργανική δομή, με κανονικό σύστημα διοικήσεως και ελέγχου και κάθε εφόδιο για να διεξαγάγει πόλεμο. Κατά τον ίδιο, η δύναμη αυτή δεν μοιάζει καθόλου με την παραδοσιακή εικόνα του άτακτου Παλαιστίνιου μαχητή. Στις εμπλοκές μαζί τους, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ισραηλινοί αντιμετώπισαν κανονικούς μαχητές, με κράνη, συστήματα νυκτερινής οράσεως, ακόμη και προστατευτικές επιγονατίδες και κάθε άλλη μορφή εξοπλισμού που διαθέτει ένας κανονικός στρατιώτης.

Το φαινόμενο αυτό έγινε ορατό από το τέλος του περασμένου έτους, με τους Ισραηλινούς να διαπιστώνουν με αρκετά έκπληξη, στις διάφορες επιδρομές και επιθετικές τους επιχειρήσεις στη Γάζα, ότι απέναντί τους είχαν πλέον μαχητές καλά εκπαιδευμένους στην τεχνική του  ανταρτοπόλεμου, με πειθαρχία και  πνεύμα μονάδος. Μαχητές που όχι μόνο δεν απέφευγαν την μάχη, αλλά πρόθυμους να προβάλουν αντίσταση, και συχνά να επιζητούν την εμπλοκή με τις ισραηλινές δυνάμεις. Στην εισβολή, για παράδειγμα, που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί με δύναμη μίας ταξιαρχίας και μετά από αρκετές ημέρες πολιορκίας κατέληξε σε μία σφοδρή μάχη 48 ωρών, οι Παλαιστίνιοι έχασαν 60 μαχητές και άλλους 40 άμαχους, αλλά παρόλα αυτά δεν σταμάτησαν να μάχονται ούτε και να παύσουν τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον οικισμών του Ισραήλ. Ενδεικτικό του πνεύματος για αντίσταση αλλά και της ικανότητάς τους να επιβιώνουν, παρά τις βαριές τους απώλειες, ήταν το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Χαμάς συνέχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες για μία ακόμη ημέρα μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από την περιοχή, σε μία προφανή επίδειξη των δυνατοτήτων τους αλλά και της θελήσεώς τους για αντίσταση.

Χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων της δυνάμεως αυτής ήταν και το γεγονός ότι, κατά την τελευταία ισραηλινή εισβολή στην Γάζα, τον περασμένο μήνα, εκτοξεύτηκαν 180 ρουκέτες μέσα σε 5 ημέρες, εναντίον ισραηλινών στόχων. Την φορά αυτή, εκτός από τις βελτιωμένες ρουκέτες εγχώριας επινοήσεως Κασάμ, έκαναν την εμφάνισή τους και  οι γνωστές ρωσικής σχεδιάσεως ρουκέτες  Grad (107 χλστ), με βεληνεκές 20 και πλέον χιλιομέτρων, 20 από τις οποίες εκτοξεύτηκαν εναντίον της πόλεως Ασκαλών. Ένα ακόμη καινούργιο όπλο των μαχητών της Χαμάς ήταν μία άγνωστη ρουκέτα των 175 χιλστ., με γόμωση βάρους 10 κιλών και βεληνεκές 18 χλμ., η οποία, σύμφωνα με ισραηλινές εκτιμήσεις, κατασκευάστηκε στη Γάζα με την βοήθεια των Ιρανών.

Οι νέες δυνατότητες των μαχητών της Χαμάς φαίνεται να είναι και ο λόγος για την συνεχή αναβολή των σχεδίων για ολοκληρωτική κατάληψη της Γάζας, με μία μείζονα χερσαία επιχείρηση, για την οποία πιέζει η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού του Ισραήλ, δεδομένου ότι οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί εκτιμούν ότι μία τέτοια επιχείρηση θα κατάληγε μεν στην απώλεια εκατοντάδων Παλαιστινίων, αλλά και αρκετών δεκάδων Ισραηλινών.

«Σκάλωσαν», δηλαδή, στο γνωστό σκαλοπάτι μίας συρράξεως μεταξύ δύο πλευρών, που δεν είναι άλλο παρά η αποφασιστικότητα για αντίσταση  του πλέον ανίσχυρου, που δεν έχει τίποτε να χάσει πλέον,  με συνεπακόλουθη την μεγάλη ανοχή και ικανότητα αποδοχής απωλειών, σε αντίθεση με την Ισραηλινή πλευρά, η οποία εμφάνιζε ανέκαθεν μία ιδιαίτερα μειωμένη ανοχή σε απώλειες ισραηλινών ζωών.

Αποτέλεσμα: Μία ιδιότυπη κατάσταση,  με τους Ισραηλινούς να έχουν καταστήσει σαφές ότι σε κάθε επίθεση εναντίον οικισμών  θα  απαντούν με μαζικά πυρά εναντίον παλαιστινιακών στόχων και τους Παλαιστινίους να  έχουν κάνει επίσης σαφές ότι κάθε φορά που θα πλήττονται δικοί τους στόχοι, ή θα δολοφονούνται στελέχη της ηγεσίας τους, θα απαντούν και εκείνοι με τις ρουκέτες τους και όποιο άλλο μέσο διαθέτουν. Μία κατάσταση, δηλαδή, που δείχνει ότι η απόλυτη κυριαρχία των Ισραηλινών στην Γάζα άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα της ρήγματα και η οποία φέρνει στη μνήμη τον πόλεμο των Γάλλων στην Αλγερία. Σημειώνεται ότι στον πόλεμο αυτό, οι Γάλλοι τελικώς αποχώρησαν λόγω της πεισματώδους αντίστασης των Αλγερινών, παρά τις τεράστιες απώλειες που τους προξενούσαν  και της τεράστιας επίσης διαφοράς των δύο πλευρών σε ό,τι αφορούσε την αντοχή τους στις απώλειες.

Βέβαια, στην περίπτωση της Γάζας δεν είμαστε εκεί ακόμη, αλλά το μέλλον θα δείξει πόσο μακριά απέχουμε από μία παρόμοια κατάσταση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s