Ανησυχεί το Αμερικανικό Πεντάγωνο η αύξησης της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας

29/3/2008

Όλο και με μεγαλύτερη προσοχή και οπωσδήποτε και δικαιολογημένη ανησυχία παρακολουθεί το αμερικανικό Πεντάγωνο την συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, ενώ η τελευταία εξακολουθεί να τονίζει με ανακοινώσεις της ότι η αμερικανική πλευρά επανήλθε στην λογική και νοοτροπία του ψυχρού πολέμου και ότι  έχει υιοθετήσει μία τακτική υπερβολικής προβολής της «κινεζικής απειλής» με τι συνεχείς ενασχολήσεις και δηλώσεις της για την στρατιωτική ισχύ της Κίνας.

Η τελευταία κινεζική δήλωση για το θέμα έγινε στις 2 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την ολοκλήρωση της ετήσιας μελέτης του Πενταγώνου για την στρατιωτική ισχύ της Κίνας. Η δήλωση αυτή έγινε από τον Jiang Enzhu, εκπρόσωπο του Εθνικού Κογκρέσου του Λαού, κατά την διάρκεια συνεντεύξεως τύπου για τον  αμυντικό προϋπολογισμό της Κίνας του έτους 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του  Κινέζου εκπροσώπου, ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας ανέρχεται σε 58,8 δισ. δολάρια, ο οποίος είναι κατά 17,6% υψηλότερος από τον αντίστοιχο προϋπολογισμού του 2007 που ήταν 46 δισεκ. δολάρια. Κατά τον ίδιο, οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας αντιπροσωπεύουν το 1,4% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, αν συγκριθεί με το 4,6% των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ, το 3% της Αγγλίας, το 2% της Γαλλίας, το 2,5% της Ινδίας ή το 2,63% της Ρωσίας. Όσο για τον ρυθμό αυξήσεως των αμυντικών δαπανών της χώρας του, ο ίδιος δήλωσε ότι αυτός ήταν της τάξεως του 15,8% κατά την περίοδο 2003-2007,  στοιχείο που αποδεικνύει τους ακόμη χαμηλότερους προϋπολογισμούς της Κίνας των τελευταίων ετών.

Πηγές του Πενταγώνου, όμως, αναφερόμενοι στον δηλωθέντα αμυντικό προϋπολογισμό της Κίνας του έτους 2007, αναφέρουν ότι αυτός δεν ανερχόταν σε 46 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως υποστηρίζει η Κίνα, αλλά κάπου μεταξύ 97 και 139 δισ. δολάρια.

Άλλοι ανεξάρτητοι Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι ακόμη και αν ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας είναι μόνο 58,8 δισ. δολάρια, αυτό τον κάνει τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό ολόκληρης της Ασίας, δεδομένου ότι συγκρινόμενος με τους αμυντικούς προϋπολογισμούς του  2007 άλλων χωρών της περιοχής είναι κατά πολύ ανώτερος της Ιαπωνίας (43,6 δισ.), Ινδίας (28,5 δισ.), Ν. Κορέας (26,9 δισ.), Ταϊβάν (9,58 δισ.) και Σιγκαπούρης (7,24 δισ.).

Η τελευταία μελέτη του Πενταγώνου, που ολοκληρώθηκε στις 3 Μαρτίου 2008, υποστηρίζει  ότι ο επίσημος αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας είναι σημαντικά μικρότερος του πραγματικού και τούτο διότι δεν περιλαμβάνει μεγάλες κατηγορίες δαπανών, όπως η έρευνα και ανάπτυξη για καθαρά αμυντικούς σκοπούς, οι δαπάνες για τις στρατηγικές δυνάμεις της Κίνας, οι δαπάνες προμήθειας υλικού ξένης κατασκευής και αυτές για τις παραστρατιωτικές δυνάμενεις της χώρας. Τα κονδύλια αυτά, προστιθέμενα στο ποσό του αμυντικού προϋπολογισμού της Κίνας τον καθιστούν τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό του κόσμου, με πρώτο τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ (ο βασικός ανέρχεται σε 528 δισ. δολάρια για το 2009, αλλά με τις επιπλέον δαπάνες προς κάλυψη των αναγκών του πολέμου στο Ιράκ και Αφγανιστάν, ξεπερνά τα 700 δισ.).

Την ίδια εκτίμηση για τις πραγματικές αμυντικές δαπάνες της Κίνας κάνουν και οι Ιάπωνες. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Ναόκι Ακιγιάμα, διευθυντού της Ομάδας Ερευνών Εθνικής Ασφαλείας του Ιαπωνικού Κογκρέσου, «η στρατιωτική ισχύς της Κίνας αυξάνεται ταχύτατα και μπορεί να φτάσει αυτή των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην περιοχή της υψηλής τεχνολογίας και έχουμε λόγους να υποθέτουμε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας είναι περίπου τρεις με τέσσερις  φορές μεγαλύτερες από αυτές που ανακοινώνονται επισήμως».

Κατά σύμπτωση, η ίδια περίπου περίοδος ταυτίζεται με τις προβλέψεις του Πενταγώνου, σύμφωνα με τις οποίες το έτος 2020, που εμφανίζεται αρκετά συχνά στην μελέτη, θα είναι το έτος των μεγάλων επιτευγμάτων της Κίνας, μεταξύ των οποίων η κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενεργείας ισχύος 30 gigawatt, η δημιουργία ενός καλώς εκπαιδευμένου και τεχνικώς άρτια καταρτισμένου σώματος αξιωματικών, η δημιουργία μίας κοινωνίας η οποία θα είναι προσανατολισμένη προς καινοτομίες και η πραγματοποίηση επανδρωμένης πτήσεως στην σελήνη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.