του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 7/3/2008

Εγγραφο προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας α­πέστειλε τον περασμένο μήνα το υπουργείο Εσω­τερικών, ζητώντας να πληροφορηθεί τα μέτρα που ελήφθησαν και στο υπουργείο αυτό για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών.

Και επειδη δεν έγινε τίποτε στον συγκεκριμένο τομέα -όπου οι πολύπλοκες διαδικασίες και η γραφειοκρατία έχουν παραλύσει τα πάντα-, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι του ΥΓΤΕΘΑ να «ψάχνο­νται» για να δουν τι θα απαντήσουν, η απάντη­ση στο ερώτημα του υπουργείου Εσωτερικών δεν αποκλείεται να είναι κανένα περίεργο «η γρα­φειοκρατία μειώθηκε κατά 15%», χωρίς καμία τεκμηρίωση ή κάποια απτά στοιχεία.

Ασχέτως των κατ’ επιταγή της Ε.Ε. παρεμβάσε­ων του υπουργείου Εσωτερικών, το θέμα της γρα­φειοκρατίας και της πολυπλοκότητας των διαδι­κασιών στο ΥΠΕΘΑ γενικώς και στις Ε.δ. ειδικό­τερα, αν και είναι τεράστιο, αντιμετωπίζεται και αυτό… γραφειοκρατικώς. Πώς; Εκδίδοντας α­πλώς εντολές για περιορισμό της γραφειοκρα­τίας, έτσι, τελείως «ξεκρέμαστα», και χωρίς κα­μία οργανωμένη προσπάθεια προς τούτο.

Το περίεργο είναι ότι το σύστημα αυτό, το οποίο ασφυκτιά μέσα σε ένα απίστευτο πλέγμα διαδι­κασιών και γραφειοκρατικών διατυπώσεων, α­σχολείται κατά καιρούς με θέματα όπως η RMA (επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις), ό­ταν η δική του πραγματική επανάσταση θα ήταν η κατάργηση της γραφειοκρατίας.

Ασχολείται επίσης με το θέμα της μετεξελίξεως των Ε.Δ. για τα οποίο έχει μάλιστα δημι­ουργηθεί και ειδικό γραφείο (Γραφείο Μετεξέλι­ξης), που -φυσικά- καλώς έγινε, αλλά θα ήταν α­κόμη καλύτερα ον είχε επίσης ιδρυθεί ένα ειδι­κό τμήμα ή γραφείο που θα μελετούσε το θέμα της απλουστεύσεως των διαδικασιών και του περιορισμού της γραφειοκρατίας και θα πρότεινε τις αναγκαίες προς τούτο λύσεις.

Από εκεί και μετά, θα μπορούσαμε να μιλήσου­με σοβαρά για RMA, αναδιοργανώσεις ή μετεξέ­λιξη. Γιατί, διαφορετικά, σε ό,τι και να μετεξελι­χθεί το σημερινό σύστημα, θα είναι και αυτό α­γκυλωμένο…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.