του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ του ΕΠΕΝΔΥΤΗ 10/11/2007

… πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Νοεμβρίου στις αίθουσες του Πολεμικού Μουσείου, το διεθνές συνέδριο «Στρατηγική 2007», το οποίο ήταν  το 5ο κατά  σειρά που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΕΣΜΕ).

Η θεματολογία του συνεδρίου είχε οργανωθεί σε 6 θεματικές ενότητες, καλύπτουσες τις περιοχές:

– το διεθνές περιβάλλον, την  γεωστρατηγική κατάσταση και τις διεθνείς απειλές.

–  την ηγεσία.

-τις νέες στρατηγικές.

-Το διεθνές δίκαιο θαλάσσης και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

-Την ενέργεια και οικονομία.

-Την στρατιωτική στρατηγική-επιχειρησιακή σκέψη και τα σύγχρονα μέσα διεξαγωγής αγώνα.

Εισηγητές των διαφόρων θεμάτων ήταν προσωπικότητες του εσωτερικού και του εξωτερικού, ακαδημαϊκοί, ανώτατοι αξιωματικοί εν ενεργεία και αποστρατεία, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίων, και έγκριτοι δημοσιογράφοι. Στις αξιοσημείωτες συμμετοχές ήσαν αυτές του Ινστιτούτου Μελετών της Κίνας για Διεθνή Στρατηγική, υπό τον αντιπρόεδρό του υποστράτηγο ε.α. Cai Bingkoi, του Κέντρου Μελετών Χερσαίου Πολέμου της Ινδίας, υπό τον πρόεδρό του αντιστράτηγο ε.α. Vijay Oberoi, του γνωστού Ινστιτούτου Μάρσαλ, υπό τον αρμόδιο διευθυντή του για τις Μελέτες  Εθνικής Ασφάλειας Δρα Αndrew Michta, του Γερμανού πρέσβη  στην Αθήνα  Δρος Wolfgang Schultheis, ενός επιτελούς του επιτελείου στρατού στο γερμανικό υπουργείο άμυνας, και ενός  ανώτατου αξιωματικού της διευθύνσεως πολιτικής και εκτιμήσεων της Ανώτατης Διοικήσεως των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, ξένοι στρατιωτικοί, ναυτικοί και αεροπορικοί ακόλουθοι και πλήθος  αξιωματικών  εν ενεργεία των Ε.Δ.

Σε μία εμπεριστατωμένη εισήγησή του, με θέμα «διεθνές σύστημα και διεθνείς σχέσεις σήμερα», ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ακαδημαϊκός κ. Δ. Σκαρβέλης είπε μεταξύ άλλων ότι «το διεθνές σύστημα είναι εθνοκρατικό, λειτουργώντας όμως και με την συνδρομή και άλλων παραγόντων, όπως διεθνείς οργανισμοί, ενώσεις κρατών και διεθνή όργανα, με το διεθνές δίκαιο ως λειτουργικό του συστατικό». Κατά τον ομιλητή «το σύστημα αυτό είναι άναρχο, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει μία υπερεθνική κυβέρνηση, και όλα τα κράτη-μέλη που το συνιστούν είναι ισότιμα πολιτικώς, με την διαφορά όμως ότι η ισότητα αυτή υπονομεύεται από τους ισχυρούς». Στην εποχή μας, πέραν της υπονομεύσεως αυτής, έχουμε και τον διεμβολισμό του συστήματος από την πολυπολιτισμικότητα  και την παγκοσμιοποίηση, επισήμανε ο κ. Σκαρβέλης, ενώ για τις διεθνείς σχέσεις ανέφερε ότι τα συμφέροντα και η ισχύς που διέπουν σήμερα τις συμπεριφορές κρατών παράγουν αστάθεια και συγκρουσιακές καταστάσεις.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι θέσεις του εκπροσώπου του προαναφερθέντος κινεζικού ινστιτούτου μελετών, ο οποίος αφού ετόνισε ότι ο ηγεμονισμός και η πολιτική ισχύς παραμένουν οι κύριες αιτίες υπονομεύσεως της διεθνούς ασφάλειας, περιέγραψε  σε γενικές γραμμές  την αμυντική πολιτική της χώρας του που συνοψίζεται στις εξής αρχές:

-Η αμυντική πολιτική της Κίνας είναι κυρίαρχα αμυντική και εφαρμόζει την αρχή της ενδυναμώσεως της αμυντικής της ισχύος παράλληλα και εν συμφωνία με την οικονομική της ισχύ.

-Η Κίνα παραμένει σταθερή στην αρχή να μη χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα σε κάθε περίπτωση και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

-Η Κίνα έχει δεσμευθεί μονομερώς να μη χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών που δεν διαθέτουν τέτοια όπλα και επιδιώκει όχι μόνο τη μη διάδοσή τους, αλλά και την πλήρη απόσυρσή τους.

-Η αρχή της ανταποδόσεως πυρηνικών  πληγμάτων αποτελεί την βάση της αμυντικής πολιτικής της χώρας, αλλά με την ελάχιστη δυνατή χρήση πυρηνικών όπλων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του Ινδού αντιστράτηγου Vijay Oberoi, με θέμα «η εμπειρία της Ινδίας στις προκλήσεις ανταρσιών και τρομοκρατίας», την οποία ξεκίνησε με το εύγλωττο απόφθεγμα που έχει υιοθετήσει ο ινδικός στρατός για να καταδείξει τις ιδιαιτερότητες του ανταρτοπολέμου: «ένας  ανταρτοπόλεμος δεν μπορεί ποτέ να επιτύχει σε μία περιοχή της οποίας ο πληθυσμός  διάκειται εχθρικώς προς τους αντάρτες, και μία ένοπλη εξέγερση είναι αδύνατον να κατασταλεί σε μία περιοχή όπου ο πληθυσμός υποστηρίζει τους αντάρτες». Ο Oberoi τόνισε ότι οι περισσότεροι στρατιωτικοί που αναλαμβάνουν δράση εναντίον ανταρτών ή τρομοκρατών, εστιάζουν την προσοχή τους στους αντάρτες ή τρομοκράτες αντί του τοπικού πληθυσμού. Τούτο, υποστήριξε, οφείλεται στην εκπαίδευση και στο έθος των στρατιωτικών, που αποσκοπούν στην εξόντωση, την  καταστροφή του και πρόκληση απωλειών στον  εχθρό. Αυτό, όμως, συνέχισε, αποξενώνει τον πληθυσμό ο οποίος μπαίνει μέσα στην δίνη της βίας, και προσέθεσε ότι οι φιλικές επιχειρήσεις προς τον πληθυσμό, τις οποίες ορισμένοι θεωρούν ως μη απαραίτητες, είναι οι πλέον ουσιαστικές για την αντιμετώπιση ανταρτών ή τρομοκρατών.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες για μας  εισήγηση ήταν αυτή του αντισυνταγματάρχη Εrik Gontrman, με θέμα «το δόγμα του γερμανικού στρατού και  σκέψεις για συνδυασμένες επιχειρήσεις όπλων».Κατά την παρουσίαση, εδόθη μεταξύ άλλων η δομή διοικήσεως του γερμανικού στρατού (83.000 άνδρες) , η οποία κυριολεκτικώς μας άφησε άναυδους για την απλότητά της και τις ξεκάθαρες αρχές που την διέπουν, με την  οποία θα ασχοληθούμε διεξοδικώς,  σε πρώτη ευκαιρία.

Με την ίδια γερμανική επάρκεια, έγινε και μία ενδελεχής παρουσίαση του Eurofighter, από τον κ. Ερβιν Ομπερμάγερ, επικεφαλής του τμήματος της EADS, για την προώθηση του αεροσκάφους αυτή στην Ελλάδα, καθώς επίσης και της επικεφαλής του προγράμματος για την γερμανική  φρεγάτα F-125 κας R. Ronken, στελέχους της BWB.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.