του Μάνου Ηλιάδη, Εν Αμύνη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ 6/9/2007

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ της μη παραλαβής πανάκριβων οπλικών συστημάτων που παρήγγειλαν «οι προηγούμενοι» συνεχίζεται. Μετά τα Mirage, τα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90, τα νέα άρματα, τα υποβρύχια κ.ά., σειρά έχουν τώρα και τα νέα επιθετικά ελικόπτερα Apache (AH-64D μετά Longbow και άνευ).

Οΐ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ αναφέρουν ότι η αρμόδια επιτροπή αρνείται να τα παραλάβει, διότι υπάρχουν αποκλίσεις κ.λπ., άγνωστης μέχρι στιγμής φύσε ως και εκτάσεως. Το αποτέλεσμα είναι τα αφυχθέντα πανάκριβα Apache να παραμένουν κυριολεκτικώς έκθετα κάπου στα Μέγαρα, με κίνδυνο να τα φάνε τα… ποντίκια (και μη νομίζετε ότι με το τελευταίο αυτό η στήλη υπερβάλλει, γιατί κάτι ξέρει).

Η ΣΤΗΛΗ, που δεν έχει μέχρι στιγμής επακριβή πληροφόρηση, δεν μπορεί φυσικά να σχολιάσει το θέμα. Παρά ταύτα, δεν μπορεί να μην επισημάνει το γεγονός ότι παρόμοιο φαινόμενο, με μια σειρά οπλικών συστημάτων να μην παραλαμβάνονται ή να καθυστερεί η παραλαβή τους επί μακρόν για διάφορους λόγους, υπαρκτούς ή μη, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

ΤΟΣΟ σε αριθμό και είδος διαφορετικών οπλικών συστημάτων (βλ. παραπάνω) όσο και σε ό,τι αφορά το σύνολο της αξίας τους (συμποσούμενα σε δισεκατομμύρια ευρώ), η χώρα μας έχει επιτύχει ένα απλησίαστο ρεκόρ, που φέρνει οτον νου τη γνωστή παροιμία «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε»…

Με ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ή οι μεγαλύτερες ξένες εταιρείες στον κόσμο τα έκαναν όλες μαζί θάλασσα, όταν πωλούσαν το πανάκριβο υλικό τους στην Ελλάδα, χωρίς να έχει ευρεθεί μέχρι στιγμή «ποιος είναι από πίσω» (ο γνωστός δάκτυλος που λένε και μην πάει το μυαλό σας αλλού), ή οι ελεγκτικές ικανότητες των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών, υπό το γνωστό πνεύμα που τους εμφύσησε ο προηγούμενος υπουργός, έβγαλαν σκάρτα τα πάντα.

Αν ΚΡΙΝΟΥΜΕ, δε, από το πνεύμα που επικρατεί στη ΓΔΑΕΕ, που έτσι και δεν μονογράφησες κάποια από τις εκατοντάδες σελίδες μιας συμβάσεως ή ξέχασες κανένα χαρτόσημο, παραπέμπεται η σύμβαση στην ΚΓΈΠ, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και όπου αλλού μπορεί να φαντασθεί κανείς, μάλλον το μοναδικό αυτό ρεκόρ των ελληνικών υπηρεσιών, στις παραλαβές παραγγελθέντος υλικού, θα παραμείνει εσαεί άσπαστο.

Αν ΠΑΜΕ στις παραγγελίες νέου υλικού, οι ελληνικές υπηρεσίες είναι στην κυριολεξία «εκτός συναγωνισμού», διότι απλούστατα δεν προέβησαν στην προκήρυξη έστω και ενός διαγωνισμού (για νέες παραγγελίες ούτε λόγος), με αποτέλεσμα να κρατάμε κι εκεί επαξίως το παγκόσμιο ρεκόρ αδράνειας.

ΤΕΛΟΣ, ένα ακόμη ρεκόρ της ίδιας υπηρεσίας (ΓΔΑΕΕ) έχει κατακτηθεί και στον τομέα της ταχύτητας με την οποία επεξεργάζεται τις εκατοντάδες εν εξελίξει και ανεκτέλεστες συμβάσεις Α.Ω., με το «κοντέρ» να έχει κολλήσει στο μηδέν ή κάπου εκεί. Γκεζούνχαϊτ!..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.