Οι Γερμανοί φορτώνουν τον Ελληνικό Στρατό με άχρηστο υλικό

Του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ φ.239

 Με μία σύμβαση για Α.Ω. μαϊμού, ένα πραγματικό κοκταίλ «μπόμπα» που αναμιγνύει τουλάχιστον κατά τρόπο προκλητικό τις διατάξεις των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α.Ω) για δωρεάν παροχή υλικού και αυτές για παροχή υποκατασκευαστικού έργου στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, οι Γερμανοί επιχειρούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε Α.Ω φορτώνοντας τον Ελληνικό Στρατό με υλικό, αν όχι τελείως άχρηστο, τουλάχιστον παρωχημένης τεχνολογίας και πεπερασμένων επιχειρησιακών αντιλήψεων.

Το θέμα αφορά στην υλοποίηση των υποχρεώσεων σε Α.Ω. της γερμανικής πλευράς από την γνωστή πώληση αυτοκινούμενων πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων (ASRAD) μικρού βεληνεκούς. Πρόκειται για 54 συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν πυραύλους Stinger, με φορέα ειδικώς τροποποιημένα τροχοφόρα οχήματα Hummer. Τα συστήματα αυτά  είχαν παραγγελθεί  από τον Ε.Σ. με σκοπό την αντιαεροπορική προστασία των μηχανοκίνητων μονάδων του. Υπενθυμίζεται ότι η παραγγελία αυτή, που είχε υλοποιηθεί με απ’ευθείας ανάθεση στην γερμανική εταιρεία STN Atlas (η οποία ανήκει στον όμιλο της επίσης γερμανικής εταιρείας Rheinmetall), προέβλεπε την ενεργό συμμετοχή της ΕΒΟ (πριν την ενοποίησή της με την ΠΥΡΚΑΛ, από την οποία προέκυψαν τα ΕΑΣ) καθώς επίσης και της ΕΛΒΟ, στην οποία παρήχθησαν οι τροποποιημένοι φορείς Hummer. H παραγγελία αυτή έπασχε στο ό,τι ουδείς σκέφτηκε ή  ενδιαφέρθηκε τότε να συμπεριλάβει στα προς παραγγελία συστήματα τα αναγκαία μέσα για την αποκάλυψη και  εντοπισμό της εναέριας απειλής (αεροσκάφη, ελικόπτερα)  καθώς επίσης και για την διοίκηση και έλεγχο των συστημάτων. H λύση στο θέμα αυτό είναι γνωστή και αφορά την πρόβλεψη για ύπαρξη, ανά 4 ή 6 μονάδες πυρός,  ενός αυτοκινούμενου PCP (Platoon Command Post) ψηφιακής τεχνολογίας, εφοδιασμένου με τρισδιάστατο ραντάρ και κεντρικό υπολογιστή για την ταχεία επεξεργασία των στοιχείων του ραντάρ (βλ. ανάλογη εφαρμογή στα αντίστοιχα συστήματα του γερμανικού στρατού).

Αυτό το (σχεδιασμένο από πριν;) κενό ήλθε να καλύψει η πρόταση για Α.Ω. της  γερμανικής εταιρείας, η οποία προβλέπει την (δωρεάν;) παροχή 4 PCP και την παροχή υποκατασκευαστικό έργο ύψους 8 εκατ. δολαρίων στην ελληνική βιομηχανία. Θαυμάσια, εκ πρώτης όψεως, η πρόταση αλλά ιδού ποια είναι η  πραγματικότητα:

Τα παραχωρούμενα PCP δεν διαθέτουν ραντάρ(!), δεν είναι ψηφιακής τεχνολογίας, δεν υπάρχουν καν (ούτε ως πρωτότυπο),   αποτελούνται από ένα συνονθύλευμα παλαιού υλικού από τα αποθέματα της Rheinmetall (πληροφορίες αναφέρουν ότι μέρος του υλικού προέρχεται από διάλυση παλαιών καναδικών συστημάτων της Oerlikon Canada, τα οποία η Rheinmetall αναπαλαίωσε) και φυσικά δεν είναι δυνατή η διασύνδεσή τους με το ελληνικό σύστημα αεράμυνας, εκτός αν με αυτό υπονοείται η επικοινωνία των συστημάτων μέσω των…κινητών τηλεφώνων των πληρωμάτων.

Το ωραίο όμως της υποθέσεως δεν είναι εδώ (γιατί αμφιβάλλουμε αν ο Ε.Σ. θα δεχθεί ποτέ να παραλάβει αυτό το πράγμα). Εγκειται στον  τρόπο με τον οποίο τα …φύκια πωλούνται ως μεταξωτές κορδέλλες, με τους Γερμανούς επιχειρούντες με την βοήθεια, ή μάλλον την συνέργεια των ΕΑΣ, να πάρουν πίσω το μεγαλύτερο μέρος της υποτιθέμενης ή πραγματικής αξίας των 8 εκατ. ευρώ της συμβάσεως Α.Ω. για παροχή υποκατασκευαστικού έργου στην ελληνική αμυντική βιομηχανία (για το οποίο φυσικά πιστώνονται αναλόγως, βάσει των υφισταμένων συντελεστών).

Αυτό φαίνεται στην παρασχεθείσα έγκριση από το Δ.Σ. των ΕΑΣ (στις 9 Μαίου 2007) για την υπογραφή συμβάσεως με την θυγατρική της Rheinmetall γερμανική εταιρεία RDE (Rheinmetall Defense Electronics) ύψους  8 εκατ. ευρώ και από την κατανομή του ποσού αυτού μεταξύ των εμπλεκομένων εταιρειών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η σύμβαση αυτή προβλέπει το εξής ύψος εργασιών για κάθε πλευρά:

  • ΕΑΣ …………………….:     700.000 ευρώ (!)
  • RDE ……………….: 5.500.000 ευρώ
  • Rheinmetall Hellas…:     674.000 ευρώ (για βιβλιογραφία κ.λπ.)*
  • ΕΛΒΟ………………….:      757.000 ευρώ
  • Ιntracom…………..:       333.000 ευρώ.

(*Σημειώνεται ότι τα ΕΑΣ διαθέτουν πλήρως οργανωμένο τμήμα τεκμηριώσεως για την σύνταξη και προετοιμασία της σχετικής βιβλιογραφίας, πράγμα που έχει κάνει κατ’επανάληψιν και όμως και  το ποσό αυτό το κράτησε για λογαριασμό της η γερμανική πλευρά).

Με άλλα λόγια, η γερμανική πλευρά, η οποία προφανώς αποβλέπει να πιστωθεί, βάσει των σχετικών συντελεστών, επί του ποσού των 8 εκατ. ευρώ για υποκατασκευαστικό έργο προς την ελληνική βιομηχανία, στην ουσία, ξαναπαίρνει πίσω μέσω των ΕΑΣ τα 6.174.000 ευρώ(!), όπως προκύπτει από το άθροισμα 5.500.000+674.000. Η δε πραγματική αξία του υποκατασκευαστικού έργου στην ελληνική βιομηχανία (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, Ιntracom) , αντί του ποσού των εμφανιζόμενων 8 εκατ. ευρώ, δεν είναι παρά μόνο 1.790.000 ευρώ, με τα ΕΑΣ παίρνουν από αυτά μόνο 700.000 ευρώ, ήτοι το 8,75% της όλης αξίας της συμβάσεως.

Εάν δεν έχουμε εκπλήρωση υποχρεώσεων Α.Ω. εμπίπτουσες σε δύο κατηγορίες (παροχή 4 PCP και υποκατασκευαστικό έργο 8 εκατ. ευρώ), δηλαδή διπλή πίστωση της υπόχρεης εταιρείας για το ίδιο στην ουσία αντικείμενο, έχουμε μία προφανή καταστρατήγηση των προβλεπομένων περί χορηγήσεως υποκατασκευαστικού έργου στην αμυντική βιομηχανία, η οποία υπολογίζεται βάσει ιδιαίτερα υψηλών συντελεστών.

Τα παράδοξα, όμως, δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Με βάση την σύμβαση μεταξύ RDE και ΕΑΣ, τα τελευταία (με συμμετοχή στο πρόγραμμα κάτω του 9% ) αναλαμβάνουν τον ρόλο του κύριου αναδόχου (!) του προγράμματος (να σημειωθεί ότι μόνο για  αμοιβή διαχειρίσεως ενός προγράμματος -«management fees»-  ο κύριος ανάδοχος χρεώνει συνήθως περί το 20%) και επωμίζονται όλους τους κινδύνους από την μη επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Η δε RDE, η οποία ανέθεσε στα ΕΑΣ το υπόκατασκευαστικό  έργο των 8 εκατ. ευρώ,  εμφανίζεται μόνο ως υποκατασκευαστής-υποπρομηθευτής, ο οποίος, όμως, παίρνει πίσω το 70% της αξίας του παρεχόμενου έργου (6.174.000 ευρώ) αλλά …μάλλον πιστώνεται για υποκατασκευαστικό έργο 8 εκατ.!

Καλό, ε;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s