του Μάνου Ηλιάδη, ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ φ.238

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή από την Ν. Ζηλανδία, στις οποίες τόνισε ότι τα Σκόπια θα πρέπει να εγκαταλείψουν «τις ενέργειες προπαγανδιστικής και αλυτρωτικής λογικής» και οι -εγγίζουσες τα όρια της προκλητικότητας- άμεσες απαντήσεις των προέδρου, πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών των Σκοπίων, σε συνδυασμό με την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή, επανέφεραν στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις των Σκοπιανών, πέραν φυσικά του επίμαχου ζητήματος της ονομασίας, αλλά και τον λόγο της αναφοράς, για μία ακόμη φορά, του Έλληνα πρωθυπουργού στην  «αλυτρωτική λογική» των Σκοπίων.  

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο λόγος για το τελευταίο ήταν οι πληροφορίες που του διαβιβάστηκαν εκ μέρους των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών, γεγονός που προφανώς επηρέασε την στάση του Ελληνα πρωθυπουργού και αναμένεται να την επηρεάζει και στο μέλλον. Εκ πληροφοριών που συγκέντρωσε επί του θέματος ο ΚτΕ, αλλά και από μία συστηματική έρευνα στο διαδίκτυο και επαφές με Ελληνες της διασποράς, τα στοιχεία που προέκυψαν δικαιολογούν πλήρως την στάση του Ελληνα πρωθυπουργού. Γιατί αποκαλύπτουν μία σειρά από ενέργειες των Σκοπιανών, οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις μελών της κυβερνήσεώς τους περί μη εδαφικών βλέψεων εις βάρος της Ελλάδας (βλ. και συνέντευξη του προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι στην Καθημερινή).

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που περιήλθε σε γνώση των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών είναι η ύπαρξη του μυστικού «Απελευθερωτικού Στρατού Ενιαίας Μακεδονίας». Ο τελευταίος  διατηρεί δεσμούς με όλες τις πλευρές του VMRO (Eσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) στα Σκόπια και στη Βουλγαρία και συγκεκριμένως με το κυβερνών κόμμα  VMRO-DPMNE (Eσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση για την Μακεδονική Εθνική Ενότητα) του νυν πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι, το VMRO-ΝΑΡDONA (κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Γκεργκιέφσκι) και το VMRO Bουλγαρίας.

Οι ελληνικές υπηρεσίες διαθέτουν πλήρη στοιχεία για τον εν λόγω «Στρατό», από το έμβλημά του (όρθιος λέων, ίδιος με αυτόν που είναι στο έμβλημα του VMRO-DPMNE, αλλά με πάνω από αυτόν το αστέρι  της Βεργίνας!), την δύναμη,  οργάνωση και τα τμήματα που διατηρεί σε περιοχές πλησίον των ελληνικών συνόρων, τις διασυνδέσεις τους με  στελέχη των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας, τον εξοπλισμό του και τον τρόπο που τον απέκτησε, τα ονόματα της ηγεσίας του,  μέχρι και τις πηγές χρηματοδοτήσεώς του και την ιδεολογική του συνάφεια με τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι, τον Υπουργό εξωτερικών Α. Μιλόσοσκι, τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας και αρκετά άλλα κυβερνητικά στελέχη που εμφορούνται από τις ίδιες «ιδεολογικές» απόψεις. Αυτό το κακόγουστο, βέβαια, κατασκεύασμα των Σκοπιανών μπορεί να μην αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, αλλά είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων και του πνεύματος που διέπει την ηγεσία τους.

Μία σειρά άλλων πρόσφατων και συνεχιζόμενων ενεργειών των Σκοπιανών ήταν εξ ίσου ενδεικτική των προθέσεών τους. Μεταξύ αυτών, η επισημανθείσα συστηματική αλλαγή των ελληνικών επιγραφών των παλαιών ορθόδοξων ναών από άλλες με την κυριλλική γραφή, η μυστική απομάκρυνση ελληνικών επιγραφών από αρχαιολογικούς χώρους και η αποθήκευσή τους σε κρατικές αποθήκες, η αρθρογραφία στον σκοπιανό τύπο περί βλάχικης μειονότητας και της περιουσίας των μελών της, οι περιουσίες των πολιτικών προσφύγων και  οι εκφρασθείσες απόψεις, παρουσία του ΥΠΕΞ, από σκοπιανό καθηγητή σχετικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας σε συνέδριο τον περασμένο Οκτώβριο,  σύμφωνα με τις οποίες τα Σκόπια και η Βουλγαρία,  θα πρέπει να συνεργασθούν επί του θέματος (δεδομένου ότι όλα τα ποτάμια που καταλήγουν στην Ελλάδα διέρχονται από τα Σκόπια και την Βουλγαρία) ώστε να εξαναγκασθεί  η «Ελλάδα να γίνει ένας καλός γείτονας».

Ακόμη, τα βιβλία της ιστορίας στα σχολεία όπου εξακολουθεί να διδάσκεται η άποψη ότι τμήματα της χώρας τους -της Μακεδονίας- είναι κάτω από την κατοχή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, η συνεχιζόμενη παρουσία  χαρτών σε δημόσιες υπηρεσίες και στρατιωτικές μονάδες, με τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας ενσωματωμένο στο κράτος των Σκοπίων, η απόφαση για ανέγερση  μνημείου για τον μακεδόνα βασιλιά Περσέα και φυσικά η επισημανθείσα συνεργασία με τους Τούρκους.

Σημειώνεται, ότι με την συνεργασία και βοήθεια των τελευταίων -πιθανώς δε και με την  παροχή του σχετικού τεχνικού εξοπλισμού- λειτουργούν 2 σταθμοί υποκλοπής επικοινωνιών πλησίον των συνόρων με την Ελλάδα, μέσω των οποίων είναι δυνατή η υποκλοπή των ελληνικών επικοινωνιών.

Τα παραπάνω δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα των δραστηριοτήτων των Σκοπιανών, οι οποίες είναι προφανές ότι ευρίσκονται  σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες διακηρύξεις της ηγεσίας τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις καλώς πληροφορημένων πηγών, αυτές και πολλές άλλες πληροφορίες που διαθέτουν οι ελληνικές υπηρεσίες,  απετέλεσαν την αιτία για την νέα δήλωση του πρωθυπουργού περί του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών,  η ήπια (όπως πάντα, άλλωστε) διατύπωση της οποίας δεν θα πρέπει να παρερμηνευθεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s