Στρατιωτική Ισχύς της Κίνας

Η πρόσφατη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Κίνας κατά 6,69 δισ. δολάρια ή 17,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2006, αποτελεί αιτία νέα προβληματισμού για τις ΗΠΑ. Ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας για το 2007 ανέρχεται  σε 44,94 δισ. δολάρια, αλλά  οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν ότι το πραγματικό ύψος του προϋπολογισμού αυτού είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από το επισήμως δηλωθέν.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ακόμη και αν είναι έτσι, ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου των ΗΠΑ ο οποίος ανέρχεται σε 645,6 δισ. δολάρια. Σε κάθε περίπτωση, όμως,  είναι αρκετά μεγάλος ώστε να εμβάλει σε σκέψεις τους σχεδιαστές της αμερικανικής αμυντικής πολιτικής, οι οποίοι εκτιμούν ότι το ποσό αυτό είναι τόσο μεγάλο ώστε να προκαλεί ανησυχίες κυρίως ως προς την κατεύθυνση που θα διοχετευθούν τα κονδύλια αυτά, ενώ μία επιπρόσθετη αιτία ανησυχίας είναι η έλλειψη διαφάνειας για το σύνολο των αμυντικών δυνατοτήτων της Κίνας.

Οι Κινέζοι από την πλευρά τους δηλώνουν μέσω του τύπου ότι τα επιπλέον κονδύλια θα διατεθούν για την βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, για καλύτερους μισθούς και για την καλύτερη εκπαίδευσή τους. Οι Αμερικανοί, όμως, επικεντρώνουν την προσοχή τους σε άλλες περιοχές όπως, για παράδειγμα, την πρόσφατη είσοδο σε υπηρεσία του νέου κινητού διηπειρωτικού πυραύλου Dong Feng (DF-31A) με τον οποίοι οι Κινέζοι είναι σε θέση να πλήξουν κάθε τμήμα των ΗΠΑ. Σημειώνεται  ότι η Κίνα είχε εδώ  και  20 περίπου  χρόνια την ικανότητα να πλήξει  με πυραύλους τις ΗΠΑ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που τα πλήγματα αυτά μπορούν να επεκταθούν πλέον σε κάθε σημείο της εκτεταμένης αμερικανικής ενδοχώρας, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη αιτία ανησυχίας για τους Αμερικανούς αμυντικούς σχεδιαστές.

Τις ανησυχίες αυτές επιτείνουν εκτιμήσεις Αμερικανών και Ασιατών εμπειρογνωμόνων και think tank οι οποίοι εκτιμούν ότι οι αμυντικοί προϋπολογισμοί της Κίνας θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 15% ετησίως για τα επόμενα αρκετά χρόνια, λόγω της αυξανόμενης ανόδου της οικονομίας της και ότι η αιτία των αυξήσεων αυτών είναι η παραγωγή νέων όπλων.

Από την πλευρά της η Κίνα αντιδρά έντονα στην «παράλογη κριτική» αυτού που στην πραγματικότητα αποτελεί, όπως υποστηρίζει,  μία κανονική ανάπτυξη των αμυντικών της δυνατοτήτων και στην κατευθυνόμενη εξάπλωση της θεωρίας περί κινεζικής στρατιωτικής απειλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κινεζικά μέσα ενημερώσεως επισημαίνουν ότι στο κείμενο της τελευταίας τετρατούς αμυντικής αναθεωρήσεως των αμυντικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ (QDR), η Κίνα ανεφέρετο 15 φορές, έναντι μόλις μίας κατά την ίδια αναθεώρηση του 2001.

Τι λέει η τελευταία QDR; Οτι «από τις μείζονες και ανερχόμενες δυνάμεις, η Κίνα έχει την μεγαλύτερη ικανότητα να ανταγωνισθεί στρατιωτικώς τις ΗΠΑ και να αναπτύξει καταστρεπτικές στρατιωτικές τεχνολογικές δυνατότητες οι οποίες, σε περίπτωση μη υπάρξεως αντίρροπης αμερικανικής στρατηγικής, θα είναι ικανές με την πάροδο του χρόνου να εξισορροπήσουν τα αμερικανικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα. Η Κίνα εξακολουθεί να επενδύει έντονα στον στρατιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στο στρατηγικό της οπλοστάσιο και στην ανάπτυξη δυνατοτήτων για προβολή δυνάμεων πέρα των συνόρων της».

Αυτό που, όπως προνεφέρθη, ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ είναι ότι ο εκσυγχρονισμός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων και εν γένει στρατιωτικών δυνατοτήτων της τεράστιας αυτής χώρας γίνεται μυστικά και χωρίς διαφάνεια καθώς επίσης και το γεγονός ότι έχουν επισημανθεί μεγάλες επενδύσεις στο υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικών δυνατοτήτων, όπως  έμφαση στην ανάπτυξη δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου, ηλεκτρονικού πολέμου, αντιδορυφορικών επιχειρήσεων, βαλλιστικών πυραύλων και βλημάτων κρουζ, τορπιλών νέας γενιάς, προηγμένων υποβρυχίων, στρατηγικών  πυρηνικών  όπλων  εκτοξευόμενων από επίγειες, θαλάσσιες και αεροπορικές πλατφόρμες¸ μη επανδρωμένων  αεροσκαφών κ.ά.

Για την ιστορία σημειώνεται πάντως ότι ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν 10.000 πυρηνικές κεφαλές και έχουν ανεπτυγμένες επιχειρησιακά τις μισές από αυτές, η Κίνα διαθέτει περί τις 400 πυρηνικές κεφαλές και ότι από το πυραυλικό της δυναμικό, το οποίο ανέρχεται σε 85 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μόνο 20 από αυτούς είναι ικανοί να πλήξουν τις ΗΠΑ.

Αυτό δεν εμποδίζει πάντως τις τελευταίες να αναπτύσσουν νέες στρατηγικές ανασχέσεως της Κίνας και να διαρρέουν στοιχεία περί του «κινεζικού κινδύνου», με αποτέλεσμα οι Κινέζοι να βρίσκουν σε αυτά αφορμές για να ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις στρατιωτικές τους δυνατότητες. Σύμφωνα με τον  Ντέηβιντ Φινκελστάιν, διεθυντού Κινεζικών Σπουδών του think tank  CAN Corp., τα στρατιωτικά κατεστημένα στο Πεκίνο και στην Ουάσινγκτον χρησιμοποιούν ο ένας τον άλλο ως δικαιολογία για την περαιτέρω ανάπτυξη των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων. Με άλλα λόγια, δουλειά δεν είχαμε, δουλειά βρήκαμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.