Έλλειψη χρημάτων ή ανυπαρξία πολιτικής;

του Θανάση Γραμματικού, ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Απρ 2007

Διαμορφώνεται σταδιακά η γενική εντύπωση, πως κορυφαία προτεραιότη­τα των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είναι τόσο η ομαλή και έγκαιρη υλοποίηση των υπό εξέλιξη προγραμμάτων προμήθειας αμυντικού υλικού, όσο η μεγα­λύτερη δυνατή καθυστέρηση των υπολειπόμενων πληρωμών. Στο πλαίσιο αυτό, όχι απλά «διυλίζουν τον κώνωπα» στις συμβάσεις – και ορθά πράττουν – αλλά, όταν οι προμηθευτές συμμορφώνονται, καταφεύγουν σε τακτικές… απόκρυψης-παραλλαγής: δεν απαντούν στην αλληλογραφία, ούτε καν βγαί­νουν στα τηλέφωνα! Πρόσφατο παράδειγμα η επανάληψη των βλητικών δοκιμών πύργου του Leopard 2HEL, οι οποίες πραγ­ματοποιήθηκαν στις 16 και 17 Φεβρουαρίου στο WTD 91 του Μέπεν. Παρόλο που προσκλή­θηκαν επανειλημμένα να τις παρακολουθήσουν εκπρόσωποι της ΓΓΟΣΑΕ και του ΓΕΣ και ενώ υπήρχε ήδη αντιπροσωπεία αξι­ωματικών στο Μόναχο, η ελλη­νική πλευρά ούτε καν απάντησε! Βεβαίως, λόγω της διακρατικής συμφωνίας αμυντικής συνεργα­σίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμα­νίας, η παρουσία εκπροσώπων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στρατιωτικής Τεχνολογίας και Προμηθειών (BWB) ισοδυναμεί με αποδοχή από την ελληνική πλευρά των αποτελεσμάτων, που αυτή τη φορά ήταν θετικά.

Το πρόβλημα που παρου­σιάστηκε την πρώτη φορά και έλαβε υπερβολικές διαστάσεις, επιλύθηκε σχετικά εύκολα από την κατασκευάστρια εταιρεία με την προσθήκη ενός επι­πλέον στρώματος θωράκισης βάρους 50 κιλών στο εσωτερικό του πρόσθετου λογχοειδούς ασπιδίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτούνται σοβαρές παρεμ­βάσεις στα ήδη παραδοθέντα

άρματα, για τα οποία στο μεταξύ υπογράφηκε πρωτόκολλο απόρριψης, με επιφύλαξη από πλευράς KMW. Απομένει η τελι­κή βλητική δοκιμή της θωράκι­σης οροφής του πύργου η οποία είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου, η επιτυχής κατάληξη της οποίας ανοίγει τον δρόμο για την οριστική παραλαβή, χωρίς μάλιστα καμία καθυστέρηση του προγράμματος παραδόσεων, αφού ήδη έχουν βγει από τις δυο γραμμές παραγωγής, της KMW και της ΕΛΒΟ, 30 και πλέον άρματα Leopard 2HEL.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το πρόγραμμα των μεταχει­ρισμένων αρμάτων Leopard 2Α4. Εξαιτίας της μη υλοποίησης ενός εκ των 9 προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από πλευράς KMW, η ελληνική πλευρά και παρόλο που το σχε­τικό κονδύλιο έχει αποδεσμευτεί από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν κατέβαλε τη δόση Ιανουα­ρίου στο BWB, ύψους €56 εκατ. Στην προκειμένη περίπτωση όμως πρόκειται για διακρατική συμφωνία, στην οποία αρνείται να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με δικαιολογία μια διαφορά της με ιδιωτική εταιρεία! Από την εταιρεία αυτή και με ξεχωριστές συνομιλίες, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξασφάλισε ΑΩ πιστωτικής αξίας 150% των εσόδων που της αναλογούν από το πρόγραμμα! Η άρνηση πληρωμής τίναξε όλα τα χρονοδιαγράμματα στον αέρα, αφού δεν έχει ξεκινήσει η δημιουργία των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων (δοκιμαστήρια, υπόστεγο κλπ) για την αξιοποί­ηση των ήδη παραληφθέντων αρμάτων, η εκπαίδευση προ­σωπικού αλλά και η παράδοση συλλογών συντήρησης 2ου και 3ου κλιμακίου στις μονάδες.

Όσον αφορά το θεμα των πυρομαχικών 120 χιλ. η κατάσταση είναι απαράδεκτη και πέρα από κάθε λογική. Η καθυστέρηση στη λήψη των όποιων αποφάσεων έχει αποτέ­λεσμα να καθυστερεί επικίνδυ­να η κήρυξη ως επιχειρησιακών των μονάδων που έχουν ήδη παραλάβει τα άρματα. Σύμφω­να με τις διαδικασίες που ακο­λουθεί το ΓΕΣ, για να κηρυχθεί επιχειρησιακή μια Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) απαι­τούνται 12 βλήματα για κάθε άρμα επί 12 ημέρες αγώνα, ήτοι 12x12x41 =5.904 βλήματα. Αυτό σημαίνει ότι καθίσταται αναγκαστική η συνέχιση της πα­ραμονής στις μονάδες και των ήδη χρησιμοποιούμενων τύπων αρμάτων για κάθε ενδεχόμενο, τα οποία όμως παραμένουν εδώ και μερικούς μήνες στην ύπαιθρο λόγω της κατάληψης των υπόστεγων από τα νέα άρματα! Γνωρίζοντας από «πρώτο χέρι» την κατάσταση η γερμανική πλευρά και θέλοντας φυσικά να κάνει ελκυστικότερη την προσφορά των Marder, απέστειλε πρόσφατα επιστολή με την οποία προτείνει ως ΑΩ την άμεση παραχώρηση 6.000 βλημάτων κινητικής ενέργειας 120 mm τύπου DM33! Ωστόσο το πρόγραμμα των Marder παραμένει συνολικά σε εκκρε­μότητα, μετά την κατάθεση της προσφοράς αξιοποίησης από την ΕΛΒΟ, η οποία περιλαμ­βάνει δύο εναλλακτικές πηγές ανταλλακτικών.

Δεν ξέρουμε αν μετά από τα προηγούμενα μπορεί κάποιος να παραμείνει αισιόδοξος άλλα έχοντας κατά νου ότι διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο πολύ φοβούμαστε ότι όλες αυτές οι εκκρεμότητες και πολλές δεν θα έχουν καλή εξέλιξη

Του Θανάση Η. Γραμματικού

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.