Η εξίσωση της ανταγωνιστικότητας

του Γρηγόρη Παπανίκου*, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Το 2000, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής της Λίσσαβώνας, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αποφάσισαν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσουν την Ε.Ε. την πιο δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Πρακτικά αυτό σήμαινε να ξεπεράσουν τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη, όμως, δεν μειονεκτεί μόνο σε ανταγωνιστηκότητα έναντι των ΗΠΑ. Η οικονομική διαφορά μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) εστιάζεται και στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δουλεύουν λιγότερο.

Η απλή αριθμηιική αυτής της αλήθειας είναι αποκαλυπτική. Το κατά κεφαλήν εισόδημα (ψ) ορίζεται ως ο λόγος του ΑΕΠ (Ψ) προς τον πληθυσμό (Π). Αν διαιρέσουμε και πολλαπλασιάσουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα με τον αριθμό των απασχολουμένων (Α), τότε το κατά κεφαλήν εισόδημα  δίνεται ως το γινόμενο της μέσης παραγωγικότητας των εργαζομένων της χώρας (Ψ/Α) και του κλάσματος του πληθυσμού που εργάζεται (Α/Π). Το σύνολο του αριθμού των εργαζομένων, πολλαπλασιαζόμενο με τον μεσο όρο των ωρών που εργάζεται ανά έτος (Η), μάς δίνει το σύνολο των ωρών εργασίας. Με απλή αντικατάσταση, το κατά κεφαλήν εισόδημα μπορεί να εκφραστεί ως εξής. ψ=Ψ/Π=( Ψ/Α)* (Α/Π = (Ψ/Η)*(Α/Π)*Η . Η σχέση αυτή μάς αποκαλύπτει ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα μιας χώρας εξαρτάται από την ωριαία παραγωγικότητα της εργασίας (Ψ/Η), το κλάομα του πληθυσμού που εργάζεται (Α/ Π) και τον ετήσιο μέσο όρο των ωρών εργασίας (Η).

Οι Πίνακες 1 κοι 2 δίνουν τα συγκριτικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, το σύνολο των χωρών της Ε.Ε των 15 και την Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό κατα κεφαλήν ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 60% των ΗΠΑ. Αυτο οφείλεται σε διαφορές στην παραγωγικότητα (Ψ/Η), το ποσοστό του πληθυνμού που εργάζεται (Α/Π) και στις ετήσιες ώρες (Η). Και στους 3 δείκτες υπερτερούν οι ΗΠΑ της Ε.Ε.

Το 2004 η ευρωπαΛική παραγωγικότητα αποτελούσε το 77% των ΗΠΑ απο 82% που ήταν το 2000. Στις ΗΠΑ το 71% του πληθυσμού εργαζόταν το 2004, ενω το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 65% για την Ε.Ε. Τέλος στις ΗΠΑ ο μέσος εργαζόμενος δουλεύει 1.824 ώρες, ενω στην Ε.Ε 1.555 ώρες. Σε ετήσια βάση, ο μέσος Αμερικανός δούλεψε περίπου 300 ώρες περισσότερες απο τον Ευρωπαίο κάτι που αναλογεί σε διαφορά της τάξης του 20% (βλέπε Πίνακα 1). Αν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δούλευαν το ίδιο με τους Αμερικανούς, τότε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ε.Ε θα αντιστοιχούσε στο 77% των ΗΠΑ. Για την Ελλάδα το συμπερασμα είναι διαφορετικό. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στην παραγωγικότητα που αντιστοιχεί στο 37% των ΗΠΑ και στο μισό του μέσου όρου της Ε.Ε. Οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο και απο τους Αμερικανούς αλλα η πολύ χαμηλή παραγωγικότητά τους δεν τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια επίπεδα διαβίωσης με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εργαζόμενους.

* Ο κ. Παπανίκος είναι συγγραφέας, οικονομολόγος. Εχει διδάξει σε ελληνικά και ξένα πανεπιστημια. Είναι Γ.Γ της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος και πρόεδρος του Αθηναϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Ερευνας.

Το άρθρο απηχεί καθαρώς προσωπικές απόψεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s