Μηνύματα από το Βελιγράδι

Η είδηση μάς έρχεται από την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι: « Με  ομόφωνη απόφαση η Βουλή της Σερβίας ψήφισε αργά χθες το βράδυ την  πρόταση για το νέο Σύνταγμα της χώρας, στο οποίο – μεταξύ άλλων ορίζεται  το Κοσσυφοπέδιο ( Κόσσοβο) ως αναπόσπαστο τμήμα της. Υπέρ του νέου  Συντάγματος, το οποίο αναγνωρίζει ως μόνο επίσημο αλφάβητο της χώρας το  κυριλλικό και καταργεί κάθε δημόσια ιδιοκτησία, ψήφισαν και οι 242  βουλευτές που ήσαν παρόντες στην αίθουσα (οκτώ απουσίαζαν)» .

Αυτά μας  λέει η είδηση και είναι ενδιαφέρον να επιχειρήσουμε να εντοπίσουμε  ορισμένα μηνύματα , τα οποία απευθύνονται και σε εμάς τους Έλληνες και  σε κάθε άνθρωπο που αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός λαού στην εθνική του  αξιοπρέπεια.
Η Σερβία καθημαγμένη από τους βομβαρδισμούς του 1999, με κακή οικονομία,  με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να την κατηγορεί συνεχώς για  μειωμένη διάθεση συλλήψεως υποδίκων προσώπων, με το Μαυροβούνιο μόλις να  έχει αποσχισθεί και με την ουγγρική μειονότητα της Βοϊβοντίνα να  διεκδικεί ένα καθεστώς οιονεί αυτονομίας, με τους Αλβανούς ενόπλους να  απειλούν διαρκώς τους λίγους Σέρβους που απέμειναν στο Κοσσυφοπέδιο,  αυτή η Σερβία με τις πολλές ταπεινώσεις και με τα πολλά προβλήματα έχει  το θάρρος και την αξιοπρέπεια να ορθώσει το ανάστημά της και να δηλώσει:
Το Κοσσυφοπέδιο ήταν και θα είναι σερβικό. Όσο κι αν είναι δεδομένη η  αμερικανική υποστήριξη στα αλβανικά αποσχιστικά σχέδια , όσο κι αν οι  Αλβανοί πολιτικοί στα Τίρανα και στην Πρίστινα μιλούν για αλλαγές  συνόρων στα Βαλκάνια υπέρ των εθνικών τους οραμάτων, όσο κι αν η διεθνής  κοινότητα εμφανίζεται από αδιάφορη μέχρι συναινετική σε ένα ανεξάρτητο  Κόσσοβο, η ομόφωνη ψήφος των Σέρβων βουλευτών μας θυμίζει ότι υπάρχουν  ακόμη λαοί που σέβονται την ιστορία τους και δεν θέλουν να κληροδοτήσουν  στα παιδιά τους εθνικές υποχωρήσεις. Δεν δέχονται με την δική τους  υπογραφή να παραχωρήσουν τα ιερά και τα όσια της εθνικής και θρησκευτικής τους ιστορίας.
Από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά οι σπανίως ομονοούντες Σέρβοι  βουλευτές έγραψαν μέσα στο νέο Σύνταγμά τους ότι δεν δέχονται άλλη λύση  παρά την παραμονή του Κοσσόβου εντός σερβικού εδάφους. Για τους  ρεαλιστές αυτή η θέση φαίνεται ρομαντική και εξωπραγματική. Το  πιθανότερο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει ανεξάρτητο κράτος το  Κόσσοβο. Όμως η αξία της σερβικής αποφάσεως έγκειται στο μήνυμα ηθικής  αντιστάσως που εκφράζει. Αποφάσισαν να φυλάξουν Θερμοπύλες έστω κι αν  ξέρουν ότι τελικά οι Μήδοι θα διαβούνε, όπως θα έλεγε ο Καβάφης.

Χρήσιμο  δίδαγμα για εκείνους που διέγραψαν ελαφρά τη καρδία τα Ίμια από την  ελληνική επικράτεια και για εκείνους που μας ζητούν μόνοι μας να  παραχωρήσουμε σε άλλη χώρα το όνομα και την Ιστορία της Μακεδονίας.
Το δεύτερο μήνυμα αφορά στην καθιέρωση του κυριλλικού αλφαβήτου ως του  μόνου και επισήμου τρόπου γραφής της σερβικής γλώσσας. Μετά από την  αναγκαστική λόγω Τίτο και κομμουνισμού παράλληλη χρήση και του λατινικού  αλφαβήτου ο σερβικός λαός δια των αιρετών αντιπροσώπων του επανέρχεται  στις ρίζες του και διακηρύσσει ότι ναι, μεν, θέλει να ενταχθεί στην Ευρ.  Ένωση και να ενσωματώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρώπης, όμως  στον πολιτιστικό τομέα δεν λησμονεί την ελληνοβυζαντινή και την Ορθόδοξη  κληρονομιά του.

Οι Σέρβοι δείχνοντας αυτήν την προτίμηση στο κυριλλικό  αλφάβητο, το οποίο προέρχεται από την ελληνική μεγαλογράμματο γραφή του  Βυζαντίου, θέτουν και εμάς τους Έλληνες ενώπιον των ευθυνών μας. Μας  θυμίζουν ότι ένας ολόκληρος κόσμος δεκάδων εκατομμυρίων στην  μετακομμουνιστική ανατολική Ευρώπη θεωρεί τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό  της Βυζαντινής Ρωμηοσύνης ως την πνευματική του κοιτίδα και τροφό.

Εμείς  άραγε πόσο γνωρίζουμε και πόσο διδάσκουμε στα παιδιά μας την διεθνή
πολιτιστική ακτινοβολία των Βυζαντινών;

Το τρίτο μήνυμα έρχεται από την συνταγματική απαγόρευση της κατοχής γης από το Δημόσιο. Οι Σέρβοι βουλευτές προχωρούν σε μία ρύθμιση με  ιδιαίτερα « φιλελεύθερο» και αντι-κρατικιστικό χαρακτήρα που σπανίως  συναντάται σε άλλα Συντάγματα. Σε συνδυασμό με τις δύο προαναφερθείσες  διατάξεις παρατηρούμε ότι μπορεί κάλλιστα η φιλελεύθερη οικονομική  αντίληψη να συνδυασθεί με τον σεβασμό στην εθνική ταυτότητα.

Οι  οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες , αλλά καλόν είναι να μη  λησμονούμε και την εθνική αξιοπρέπεια.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

10η Οκτωβρίου 2006

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.